Företag

Hammarby effektivast i derbyt

  • Herrar
  • A-lag
  • 19 apr 2016

Djurgården föll tungt i årets första allsvenska derby. Hammarby var betydligt effektivare och vann med 3-1 på ett kyligt Tele2 Arena.

– Det kändes som att dom gjorde mål varje gång dom kom in på vår planhalva, sa DIF-tränaren Pelle Olsson.

Djurgården kom till spel som serieledare men utan lagkaptenen Kevin Walker som hindrades från medverkan av en lårskada. Ett mycket stort avbräck som inte blev mindre av att mittfältsspelarna Jesper Karlström, Kerim Mrabti och Haris Radetinac redan saknades. 20-årige Tino Kadewere fick den tuffa uppgiften att fylla luckan bredvid Alexander Faltsetas på det centrala mittfältet.

Frågan är om det var Kevin Walkers frånvaro eller den dåliga derbystatistiken, även kallat derbyspöket, som fick Djurgården att inleda matchen tveksamt, men faktum är att det tog lång tid innan DIF fick igång något anfallsspel att tala om. Då hade redan Hammarby tagit ledningen genom Aleks som fick lite för mycket utrymme för ett avslut i höjd med straffområdeslinjen. Målet som föregicks av en olycklig studs på en DIF-försvarare, såg enkelt ut med tanke på att Djurgårdens backlinje befann sig mellan målskytten och målet.

Blåränderna repade mod med hjälp av Elliot Käcks offensiva kvaliteter på vänsterkanten. Det började med ett inlägg som var decimetrar från Sam Johnsons panna och fortsatte med ytterligare ett inspel där Johnson kom till avslut och så när ordnade en kvittering. Den kom i stället dryga minuten senare när Daniel Berntsen slog en högkvalitativ högerhörna som Hammarbymålvakten Öggmundur Kristinsson inte fick undan. Bollen hamnade framför Sam Johnson som säkert bredsidade in sitt femte allsvenska mål för säsongen.

I det läget såg det onekligen bra ut för Djurgården men strax avtog de de långa anfallen i takt med en del återkommande bolltapp. Hammarby vann tid på sitt fysiska spel och lyckades även göra mål på sitt andra avslut i matchen då oturen grinade DIF-försvaret i ansiktet. Arnor Smarasons nick passerade Omar Colley med någon milimeter samtidigt som Kenneth Höie hamnade fel och misslyckades med att stoppa bollen som studsade via Aleks fot över mållinjen.

Två Hammarbyavslut räckte till en 2-1-ledning i halvtid. Djurgårdstränaren Pelle Olsson var besviken:

– Jag tycker att vi är väldigt spända idag. Jag vet inte om det är nervositet eller vad det är men vi är för långt ifrån vårt eget spel och individuellt så gör vi andra saker än vi ska. Jag tycker att det är tråkigt att inte tar chansen att vara så bra som vi faktiskt är.

Kennet Höie fick chansen att revanschera sig i början av andra halvlek när Omar Colley drällde med bollen som siste man i DIF-försvaret. Erik Israelsson bjöds på en rejäl gratischans men Höie kom ut på tårna och lyckades rädda kvar DIF i matchen med en benparad. Tre minuter senare kom Djurgårdens bästa kvitteringschans när ännu ett utsökt inlägg från Elliot Käck nådde en medspelare i straffområdet. Tyvärr tog Seon-Min Moon för lång tid på sig in sin sista bollkontakt innan han blev utbytt och Hammarbyförsvaret kunde täcka till hörna.

Trots att det var Djurgården för hela slanten i början av andra halvlek fick tyvärr Erik Israelsson snart en ny chans sedan Arnor Smarasons högerinlägg gått över Kenneth Höie och träffat ribban. Israelsson kunde trycka in 3-1-målet som drog ner den blårandiga rullgardinen efter en dryg timmes spel.

– Fram till dess tycker jag vi är med bra men där är det som att luften ur oss, sa Pelle Olsson som försökte pumpa offensiv energi i sitt lag genom att byta in Amadou Jawo och flytta upp Marcus Hansson på ett mittfält där Aleksander Faltsetas var för ensam om att kunna matcha motståndarna i det fysiska spelet. Två chanser till reducering skapades för Sam Johnson genom fint förarbete av Elliot Käck och inbytte Jawo men Djurgården var aldrig riktigt i närheten av att komma tillbaka i matchen. Effektiviteten och fysiken blev avgörande till Hammarbys fördel i ett derby där kvaliteten på Djurgårdens laginsats var för ojämn för att för att segerraden skulle förlängas.

19 april, tisdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenHammarby IF
1-3 (1-2)

  • MålskyttarAlexssander Medeiros De Azeredo 12'Sam Johnson 25'Alexssander Medeiros De Azeredo 41'Erik Israelsson 62'
  • Domare Andreas Ekberg
  • Publik 24900 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat