Ny tung derbyförlust

• 16 maj 2016

AIK-Djurgården 2-0 (1-0)

1-0 Stefan Ishizaki (12) 2-0 Haukur Hauksson (51) Varningar DIF: Omar Colley Domare: Bojan Pandzic Publik: 26109 Laget: Hampus Nilsson Tim Björkström, Marcus Hansson, Omar Colley, Elliot Käck Jesper Karlström (Daniel Berntsen, 75), Alexander Faltsetas, Besard Sabovic (Haris Radetinac, 58), Amad0u Jawo (Michael Olunga, 82) Sam Johnson, Mathias Ranégie Ej inbytta: Kenneth Höie, Jacob Une Larsson, Stefan Karlsson, Seon-Min Moon Matchrapport: Förbannelse, otur, eller dåligt. Oavsett vad fortsätter Djurgården att inte vinna derbymatcher. Mot AIK på Friends Arena föll Djurgården tungt med 2-0 (1-0). Pelle Olsson ställde upp med en 4-3-3-uppställning på pappret men att Djurgården på planen skulle spela med sitt vanliga 4-4-2 var föga överraskande. Amadou Jawo fick göra sin första start i Allsvenskan och trots att han var uppsatt som center i tremannaanfallet spelade han till vänster på mittfältet. I en jämn matchinledning skapade lagen ett par halvchanser vardera. Jesper Karlström, säsongsdebut efter skadefrånvaro, hade det första avslutet men en täckande försvarare stod i vägen. Alexander Falsetas avslutade sedan med att skjuta högt över. AIK hotade med Carlos Strandberg som många gånger vållade djurgårdsförsvaret stora problem. Detta samtidigt som domaren Bojan Pandzic jobbade hårt med att hitta en nivå i derbyt. Han lyckades väl sisådär med det utan att han missgynnade något av lagen. Jesper Karlström hade även ett avslut tio minuter in i matchen, efter förarbete av Amadou Jawo. Skottet var inte bara löst, det gick utanför också. Kort därefter fick AIK en frispark sju meter utanför straffområdet rakt framför Djurgårdens mål. Hampus Nilsson tog ett par olyckliga steg till höger när Stefan Ishizaki tog sin ansats. Bollen till vänster och Nilsson långa armar nådde inte hela vägen fram till bollen. 1-0 till hemmalaget. Efter målet fick hemmalaget mycket energi och under ett par minuter hade de matchen i sitt grepp. Våg efter våg anföll de men Djurgården höll undan och stabiliserade efter det upp spelet igen. Halvvägs in i halvleken skapade Djurgården ett par halvfarliga inlägg. Sam Johnson avslutade på ett vänsterinlägg från Jawo och Jawo själv tog avslut med vänsterfoten kort därpå. Gemensam nämnare för avsluten var att inget av dem träffade mål. AIK hade dessförinnan haft avslut utanför avlossat av Carlos Strandberg. Med tio minuter kvar av halvleken hade Djurgården sin bästa omställning under första halvan av matchen. Amadou Jawo, pigg för dagen, satte upp för Jesper Karlström som även denna gång sköt utanför. – Alldeles för spänt anfallsspel. Även när passningarna satt var avsluten spända, suckade Pelle Olsson efter matchen. Djurgården hade ett avslut på mål under matchens första 45 minuter. Mathias Ranegie skarvnickade en frispark som faktiskt vållade Carlgren vissa problem trots att avslutet egentligen var ofarligt. Även AIK missade mål. 1-0-skytten Ishizaki fick ett annat bra frisparksläge bara någon halvmeter utanför straffområdet men avslutet smet tätt utanför Hampus Nilssons högre stolpe. Noterbart från den första halvleken var att AIK var tydligt starkare i närkampsspelet. Detta trots att Alexander Falsetas redan i den andra matchminuten markerade sin närvaro genom att köra över Gravius. Mönstret höll i sig i hela matchen även om det blev något bättre i den andra halvleken. Jakten på kvittering startade direkt efter det att den andra halvleken hade blåsts igång. Djurgården lyfte laget och hotade AIK direkt. I stället för kvittering åkte Djurgården på ett riktigt tungt bakslag. Hampus Nilsson gjorde förvisso en fick räddning på ett närskott från Alexander Isak när AIK kontrade anförda, ännu en gång, av Carlos Strandberg. Minuten senare, i matchminut 51, nickade nämligen Haukur Hauksson in 2-0. Trots motgången i halvlekens inledning fortsatte Djurgården att spela bra. Lagets anfallare, som i den första halvleken spelade väldigt centrerat, började jobba över större ytor och mer ut mot kanterna. Djurgården spelade bättre. Framförallt Sam Johnson var riktigt pigg och skapade på egen hand flera möjligheter. När han inte avslutade själv spelade han fram någon av sina lagkompisar. Den farligaste möjligheten hade Djurgården i 57:e minuten. Nyss nämnde Johnson kom till avslut. Patrik Carlgren släppte en retur som Jesper Karlström var först på. AIK-målvakten hann dock rusa tillräckligt nära för att avstyra avslutet. Minuten efter fick vi se en efterlängtad comeback. Haris Radetinac byttes in. Högermittfältaren visade direkt att han kommer att bli en viktig resurs i Djurgårdens spel. Avslappnat rörde han sig över planen och trots tio månader utan spel i Allsvenskan såg bollen ut att vara hans vän. Haris hade ensam tre avslut på mål men tyvärr resulterade inget av dem i mål. Matchen var rejält öppen under delar av den andra halvleken. Djurgården lyfte upp det mesta förutom backarna och AIK kontrade friskt när läge gavs. Att Alexander Falsetas flera gånger letade sig hela vägen upp i offensivt straffområde får symbolisera Djurgårdens försök att göra mål. Dessvärre var det alldeles för dålig kvalitet i avsluten och målvakten Carlgren ställdes sällan inför några större problem. Förbannelse, otur eller dåligt. Efter 95 minuter på Friends Arena åkte Djurgården på en ny tung derbyförlust. Ljuset i den mörka derbytunneln, som skall vara slut i höst, kanske var det som kom in i den andra halvleken. Haris Radetinac såg oförskämt fräsch ut och när han kom på tal efter matchen var det enda gången Pelle Olsson rörde lite på munnen under presskonferensen. – Alla såg att tajmingen satt där och att det är en riktig kvalitetsspelare. Det är klart att det är en förstärkning för laget, konstaterade DIF-tränaren Matchrapportör: Thomas Segerbrant