Solid seger mot Åtvidaberg

• 1 mars 2016

Efter en viss startsträcka fick DIF bra fart på offensiven och kunde vinna mot Åtvidaberg med 2-0 efter mål av Seon-Min Moon och Amadou Jawo.

Djurgården begav sig ner till Kopparvallen för en träningsmatch där Pelle Olsson kunde lufta spelare i behov av speltid. En viss skadeproblematik för bland annat Mathias Ranégie och Jonathan Augustinsson gjorde att det inte blev endast A-lagsspelare i startelvan men det var ändå nio man från A-truppen på planen vid avspark där många av dem ställde intressanta frågor till Pelle.

En av dessa var Amadou Jawo som fick matchens första läge redan i fjärde minuten efter en hörna men skottet gick utanför. Åtvid replikerade direkt efter med ett utmärkt läge för Shkodran Maholli som löpte sig fri i djupled där skottet gick rakt på en utrusande Hampus Nilsson.

Åtvidaberg var något vassare under första kvarten men DIF började så sakteliga få igång maskineriet och Besard Sabovic var framträdande på det centrala mittfältet där han vann många bollar och fördelade dem skickligt. Det 19-åriga mittfältslöftet hade också chans att bli målskytt med 20 minuter spelade när DIF kom tre mot två men Besard dröjde lite för länge med avslutet och ÅFF-försvaret bröt.

Åtvid stack sedan upp med några enstaka farligheter men blåränderna hade ett visst tryck nu och det skulle också ge utdelning – även om det skedde med viss generositet från hemmalaget. Seon-Min Moon drev framåt i 31:a minuten och gick på skott på distans. Åtvids keeper Gustav Jansson såg ut att ha god koll på läget men släppte in skottet och DIF:s pigge sydkorean var därmed inskriven i målprotokollet.

Jansson skulle dock få en viss revansch tio minuter senare när han kom ut och lyckades avvärja Michael Olungas friläge efter att ”Ingenjören” brutit sig igenom med en smart djupledslöpning. Seon-Min Moon hann sedan med ett nytt farligt skott i slutminuterna innan domaren blåste av halvleken. Hyfsat rättvist sett till matchbilden och en bra grund inför de kommande fyrtiofem minuterna där blåränderna skulle få igång offensiven ordentligt.

Mihlali Mayambela var en av de som bidrog flitigt med offensiva initiativ efter pausen. Den kvicke sydafrikanen dribblade sig igenom hela ÅFF-försvaret från mittlinjen i 53:e minuten och spelade in bollen till Michael Olunga mitt i boxen. Men Gustav Jansson reparerade missen från första halvleken med råge när han skickligt parerade Ingenjörens avslut.

Bolltempot och passningsspelet var bra från blåränderna nu och Mayambela var nära en assist på nytt när han slog ett inlägg som rensades precis framför jagande Moons fötter i straffområdet. Nästa läge kom kort därpå för Ingenjören som på nytt kom fri med Jansson med ÅFF-målvakten men denne stod i vägen även denna gång.

Men i 68:e minuten kunde inte hemmalaget hålla emot längre. Besard Sabovic slog en hörna och Amadou Jawo mötte den välslagna serven med en vältajmad nick och Jansson tvingades kapitulera.

Minuterna efter var Åtvidaberg farligt framme ett par gånger om men DIF-defensiven var solid – med extra beröm till U19-spelarna Markus Enström och Wille Nilsson – och det som rann igenom fångades upp av Hampus Nilsson. DIF hade sedan ett antal bra lägen för ett tredje mål. Sabovic sköt strax utanför, Jawo likaså och allra närmast kom Moon som prickade insidan av stolpen och fick se bollen rulla nästan parallellt med mållinjen.

DIF-trycket fortsatte och mera chanser blev det mot slutet där Mayambela sköt en frispark metern utanför och Jawo nosade på ett andra mål men stoppades av Jansson i sista stund. Målskörden stannade emellertid på två fullträffar men det var en stark andra halvlek av DIF där offensiven kom igång och där det som sagt gavs en hel del angenäma besked för Pelle Olsson inför helgens cupderby.

– Det var en väldigt positiv match från vår sida. Vi fick en trevande början men sedan tog vi ganska snabbt initiativet och drev matchen rakt igenom. Vi hade ju ett stort övertag i avslut och målchanser så det var en bra prestation av oss, säger Pelle som fick se hur många av de nya spelarna ställde frågor inför söndagen.
– Vi har ju satsat på ett lag där de flesta spelarna var med i fjol och tänkt att det är det rätta i cupspelet. Vi hade ju en del förändringar i höstas och man kan inte bygga nytt gång på gång utan ibland måste man utnyttja de relationer som man har sedan tidigare. Så vi avslutade säsongen med ett lag som var samma som det som startade i söndags bortsett från Marcus Hansson istället för Emil Bergström. Det laget har känt som rätta grunden men det är klart att de nya spelarna knackar på och det ser man ju idag att spelsättet börjar sitta. Som en följd av det ökar ju också konkurrensen då.

Ser man till de delar som Pelle var mest nöjd med fanns det plus både framåt och bakåt.
– Vi jobbar väldigt hårt i vårt försvarsspel och tog tillbaka bollen på ett bra sätt. Dessutom så fick vi en hel del anfall som utfördes på det sätt som vi vill anfalla: Djupa genombrott och en 6-7 riktigt bra målchanser totalt där vi har individuell skicklighet på kanterna med Mayambela och Moon som sårar motståndarna på ett bra sätt. Men alla skötte sig bra idag och Tino och Besard var också väldigt duktiga på det centrala mittfältet med hög kvalitet på passningsspelet, summerar Pelle.

1 mars, tisdag 15:00Kopparvallen