Stark upphämtning mot Steaua

• 4 feb 2016

Det bjöds verkligen på motstånd av hög klass på Regnum Carya Hotel i Belek på torsdagskvällen. Blåränderna grejade 2-2 mot Steaua Bukarest, rumänska mästare de tre senaste säsongerna, men hade det inledningsvis riktigt hett om öronen.

Det tog nämligen bara tre minuter innan ”Ros Albastrii” (de rödblå) var i ledningen. Det såg väldigt enkelt ut när Kap Verdes landslagsman Fernando Varela kunde nicka in Nicolae Stancius högerhörna mitt framför Kenneth Höie i Djurgårdens mål. Steaua följde upp målet med ett imponerande och tempostarkt passningspel som tryckte ner Djurgårdarna på egen planhalva.

Frågan var hur länge rumänerna skulle orka spela med så hög kvalitet och så småningom kunde Djurgården slingra sig ur greppet för att åtminstone periodvis flytta upp spelet. Den första DIF-möjligheten kom i minut 19 när den provspelande Michael Olunga fick tag på ett inspel från Sam Johnson. Den gången var motståndarna för många för kenyanen, men fler chanser skulle komma.

I ett läge där det såg ut som att Djurgården klarat sig undan den inledande persen med blotta förskräckelsen och ett mål i baken kunde Steaua Bukarest utöka ledningen. Tim Björkström tycktes ha bollen under kontroll, men när den smet under sulan kunde Jugurtha Haroun ganska enkelt placera den utom räckhåll för Kenneth Höie. 22 minuter var spelade och det mesta talade i det läget för en riktig överkörning.

Vad som behövdes var en snabb reducering och den ordnade Michael Olunga. Även denna gång fick han bollen från Sam Johnson och nu kunde han hålla undan försvarsspelarna. ”Skottet” han fick på hade mycket knapp styrfart, men vad gjorde det när målvakten Valentin Cojocaru inte nådde det.

Den oväntade reduceringen göt mod hos de blårandiga som förbättrade sitt passningspel med besked. Resten av halvleken blev också betydligt jämnare och en listig frisparksvariant höll så när på att utmynna i en kvittering. Steaua saknade inte heller målchanser, framför allt var det Nicolae Stanciu som avslutade, men när inte Omar Colley täckte skotten hamnade bollarna strax utanför Höies stolpar.

Den andra halvleken var bara tre minuter gammal när Michael Olunga fick en jättechans att ordna 2-2 med sitt andra mål för kvällen. Kevin Walker hade hittat Daniel Berntsen vars inspel från vänsterkanten hamnade precis framför fötterna på Olunga. Här borde kenyanen ha gjort mål men avslutet blev, trots ett vidöppet ramverk, inte bättre än att Cojocaru kunde rädda.

Kvitteringen kom i stället fem minuter senare och var hämtad ur den högre skolan. En framrusande Elliot Käck kunde nog smälta att Daniel Berntsen valde att skjuta själv i stället för att passa, för bollen gick med en perfekt underskruv över Cojocaru och in under ribban. Det där får Daniel Berntsen göra om hur många gånger som helst under säsongen.

Steaua Bukarests spelare som tidigare dominerat så fullständigt började nu se frustrerade ut. Halva laget byttes ut och mycket av den energi som fanns kvar gick åt till att försöka ordna billiga frisparkar. På en av dessa nickade det kraftfulla FC Nürnberg-förvärvet Timo Gebhart i ribban, men närmare ett tredje mål än så kom aldrig de rumänska mästarna. Alexandru Chipciu hade visserligen ett ypperligt tillfälle efter ett slarvigt DIF-uppspel på högerkanten, men när rumänen tog för lång tid på sig hann Elliot Käck emellan med en tå.

Fanns det då något läge för ett blårandigt segermål som skulle fullborda kvällen och vändningen? Jo, i den 86:e minuten anföll Djurgården med tre man mot två efter att ha vunnit boll på mittplan och ställt om men passningsspelet lämnade, som det heter, en hel del övrigt att önska. 2-2 var ändå ett slutresultat som Pelle Olsson och Djurgården ska vara nöjda med, och även stolta över. Det var onekligen starkt att inte vika ner sig efter den jobbiga inledningen. I stället visade laget på hög moral och bra inställning, inte minst i närkampsspelet.

Michael Olunga då? Jo, det var naturligtvis glädjande att han nätade, men också att han visade att han är fysiskt starkt och jobbig att möta för motståndarlagets innerbackar. ”Kenyas populäraste fotbollsspelare” borde ha tagit ett bättre beslut och passat bollen till Sam Johnson i samband med en spelomställning i första halvlek och han skulle naturligtvis ha gjort mål på Berntsens framspelning, men betyget för hans dryga 70 minuter blir ändå klart godkänt.

4 februari, torsdag 18:00Regnum Carya Hotel