Sundsvall effektivast på Tele2 Arena

• 25 juli 2016

Djurgården förlorade måndagskvällens allsvenska möte på Tele2 Arena. GIF Sundsvall vann med 3-1 (0-0) trots klar DIF-dominans i första halvlek. – Vi är väldigt besvikna och förstår alla andra som också är det. Det är inget att hymla om, sa Djurgårdens tränare Pelle Olsson efter matchen. Efter två omgångar utan varken poäng eller mål hade han önskat sig mer speed i anfallsspelet och det tog bara 15 sekunder innan Othman El Kabir, som liksom Magnus Eriksson debuterade inför hemmapubliken, kapades i farten av Smajl Suljevic. På den solklara frisparken som följde var Michael Olunga  en nick i stolpen från sitt första allsvenska mål. Returen studsade för högt upp i luften för att Jesper Karlström skulle kunna få den på mål. Djurgården, vars startuppställning hade förändrats på två poster sedan förlustmatchen mot Jönköpings Södra då Omar Colley (tillbaka efter avstängning) och Besard Sabovic tog plats i elvan i stället för Jacob Une Larsson och Alexander Faltsetas (avstängd), blev blåsta på en välbehövlig smakstart men bombardemanget fortsatte i jämn ström. Under samma minut som Sundsvall tvingades byta ut mittbacken Noah Sonko Sundberg på grund av en fotskada träffade Kevin Walker ånyo Michael Olungas panna, den här gången med en vänsterhörna. Via målvakten Tommy Naurin och stolpen (igen) hamnade sedan bollen framförMagnus Eriksson som var metern från att träffa mål vid bortre stolpen. – Vi startar matchen bra men det spelar ingen roll. Sett över 90 minuter är jag inte nöjd med prestationen. Vi bjuder bort för stora ytor framför vår backlinje och vi måste värdera lägena bättre, säger Pelle Olsson. Statistiken från första halvlek säger en hel del om hur matchbilden såg ut. Djurgården hade 11 avslut, Sundsvall ett enda. 0-0 var inget särskilt rättvist halvtidsresultat, men gästernas anfallsspel blev giftigare efter paus vilket till stor del kan tillskrivas Stefan Silva. Efter en knapp timme kunde han vända bort bevakningen och pricka in ledningsmålet. Två minuter tidigare hade samme Silva träffat kryssribban varpå ex-Djurgårdaren Sebastian Rajalakso slog returen över det öppna målet, så helt oväntat kom inte 0-1. De blårandiga slet hårt för att få till en kvitteringschans men GIF:arna uppträdde disciplinerat i försvarsspelet. De gulblå såg alltid till att ha gott om spelare mellan eget mål och bollhållande blårand. Jesper Karlström gjorde som Kevin Walker och sökte Michael Olungas panna med inspel men nickduellerna med Sundsvalls Marcus Danielsson slutade oftast oavgjorda. DIF-offensiven gav Sundsvall mer utrymme till omställningsspel, men 0-2-målet i minut 75 kom till efter en frisparksvariant. Bollen spelades först bakåt för att sedan skickas in mot Djurgårdens straffområde. Andrabollen hamnade hos Stefan Silva som pricksäkert ökade på sin och Sundsvalls målskörd. Silva, vars moderklubb är Rissne IF, var senare nära att fullborda ett äkta hattrick när medspelaren Johan Eklund kom i vägen och skickade bollen till inspark. Trean kom ändå till slut, på övertid av Erik Granat, och hann även följas av ett tröstmål för hemmalaget av inhopparen Tino Kadewere. Skönt, trots allt, för DIF att få spräcka nollan för hösten och roligt för Kadewere att få göra sitt första allsvenska mål. Dessutom var det riktigt snyggt. – Vi är besvikna över den första halvan av säsongen men det finns en stark vilja hos grabbarna att förändra situationen. Därför är det viktigt att vi tar vara på varje dag för att försöka vända det här och se möjligheterna i nästa match mot Kalmar. Vi har 15 omgångar på på oss så det finns tid men vi är långt från nöjda med hur det har sett ut så långt, säger Pelle Olsson. Djurgården-GIF Sundsvall 1-3 (0-0) (58) 0-1 Stefan Silva (75) 0-2 Stefan Silva (92) 0-3 Erik Granat (94) 1-3 Tino Kadewere Publik: 10 157 Domare: Stefan Johannesson Varningar, DIF: Kevin Walker, Othman El Kabir Djurgårdens lag: Kenneth Höie - Tim Björkström, Omar Colley, Marcus Hansson, Elliot Käck, Jesper Karlström (Daniel Berntsen, 77) - Kevin Walker (k), Besard Sabovic (Mathias Ranégie, 73) Othman El Kabir (Tino Kadewere, 85) - Magnus Eriksson, Michael Olunga Ej inbytta: Hampus Nilsson (mv), Jacob Une Larsson, Seon-Min Moon, Amadou Jawo