Svidande förlust i Jönköping

• 18 juli 2016

Djurgården föll tungt i måndagskvällens sexpoängsmatch mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen. Trots ett stort bollinnehav åkte Blåränderna på andra raka 0-1-förlusten.

– Vi spelar metodiskt i första halvlek men i andra halvlek blev vårt anfallsspel stressat. Det blir lätt så när man har förlorat fler matcher än man har vunnit, sa DIF-tränaren Pelle Olsson efter matchen.

Djurgården kom till spel med tre förändringar i startelvan jämfört med förra helgens förlustmatch mot Norrköping (0-1 på Tele2 Arena). De båda nyförvärven Magnus Eriksson och Othman El Kabir förpassade Amadou Jawo och Daniel Berntsen till bänken och Jacob Une Larsson ersatte avstängde Omar Colley i mittförsvaret. Stadsparksvallen blev mer och mer tungsprungen ju längre matchen led och Blåränderna såg piggast ut under matchens inledande kvart. Hemmalaget tillbringade minimalt med tid på motståndarnas planhalva och när chansen att åtminstone få dit bollen dök upp högg DIF-spelarna som kobror.

Även om Djurgården hade svårt att omsätta spelövertaget till några målchanser att tala om såg det bra ut fram till den 18:e minuten. Då bjöd plötsligt Jönköpings Södra på rena mönsteranfallet som slutade med att Tommy Thelin kunde raka in bollen i ett öppet mål. Ett anfall – ett mål, mycket bättre utdelning är svårt att få.

Tyvärr fick det ologiska 1-0-målet en ganska väntad effekt på matchutvecklingen. Djurgårdsspelarna började se stressade ut samtidigt som de gröntröjade tog för sig mer och mer. Framför allt utnyttjades ett antal trivselkilon som fanns att sätta in i närkampsspelet. Domaren Glenn Nyberg, som sägs vara från Borlänge och inte Göteborg, kunde ha varnat betydligt fler spelare än fyra, inte minst för tydliga tröjdragningar.

Michael Olunga var den Djurgårdare som var närmast ett kvitteringsmål innan halvtidsvilan. Jesper Karlström och Magnus Eriksson jobbade fram ett riktigt bra läge i straffområdet men Olunga fick ingen ren träff på bollen. I övrigt var målchanserna så få som statistiken visar – två skott på mål under de första 45 minuterna.

– Vi behöver skapa fler chanser, det är helt klart så, sa Pelle Olsson som efterlyste ett distinktare anfallsspel i andra halvlek.

Djurgården slet hårt för ett kvitteringsmål efter pausvilan men hade fortsatt svårt att skapa något i ”boxen” framför mål. Michael Olunga var så gott som alltid vänd med ryggen mot målet och hårt uppvaktad när han försökte ta emot bollarna. Hoppet stod i stället till Jesper Karlström och hans skottförmåga, men de kraftfullare försöken från högermittfältaren hamnade aldrig på mål.

I den 87:e minuten byttes Tino Kadewere in och hann skapa en hel del oreda i J Södras tröttkörda försvar. Inhopparen var lyckosam i en tilltrasslad höjdduell varpå bollen så när hamnade hos Kevin Walker i ypperligt läge, men hemmalagets målvakt Damir Mehic hann före.

I den 94:e minuten krigade Magnus Eriksson till sig en hörna som Kevin Walker slog utom räckhåll för Mehic. Tino Kadewere var åter spänstig och fick bra träff med pannan, men när målvakten för en gångs skull var överspelad räddade en Jönköpings-back på mållinjen.

– Vi har ett problem i det korta perspektivet i och med att vi har förlorat två matcher på raken med 1-0. Men efter den här matchen är jag optimistisk och det har naturligtvis inget med resultatet att göra utan att vi visar bra go i laget, sa Pelle Olsson som var nöjd med båda nyförvärven. Magnus Eriksson spelade hela matchen och Othman El Kabir bad om att bli utbytt med kvarten kvar.

– De gjorde jättebra insatser. Tiden talar för det här nykomponerade laget. Vi visade väldigt bra energi idag och jobbade stenhårt.

18 juli, måndag 19:00Stadsparksvallen