Företag

Tre drömmål gav tre poäng mot Östersund

  • Herrar
  • A-lag
  • 2 maj 2016

Efter tre raka nollpoängare och med en 0-3-förlust i bagaget med hem från Borås vände Djurgården en negativ trend hemma mot nykomlingen Östersund. Med tre mål framåt tog laget säsongens fjärde trepoängare.

Med två lyckominuter i den första halvleken kopplade Djurgården ett rejält grepp om matchen hemma mot Östersund. En match som annars inleddes i ett trevande tempo där lagen turades om att rulla boll inom laget. Matchens första tio minuter var inget för den som gillar öppen böljande fotboll.

Gästerna var det lag som först skapade chanser. Douglas Bergqvist hade nätkänning när han nickade en frispark i burgavelns utsida och Saman Ghoddos ett skott som gick både över och utanför.

Successivt öppnades matchen upp en aning och spelet gick mer framåt. För Djurgårdens del resulterade det i en hörna som gav ett viktigt ledningsmål. Belackarna av korta hörnor fick en knäpp på näsan. För Djurgårdens variant gick hem. Daniel Berntsen slog en låg passning från höger med fin precision till Seon-Min Moon. Sydkorean mötte upp med en perfekt högervristträff. Bollen borrade sig in i målvaktens högra burgavel och därmed kunde Moon protokollföras som målskytt mot sitt tidigare lag.

Östersund hade knappt gjort avspark efter målet innan det ringde igen bakom Jamal Blackman i gästernas mål. Blåränderna stormade fram med ett helt koppel av spelare och allra sist på bollen var Sam Johnson som kunde göra sitt sjätte mål för säsongen. Målet blev omdiskuterat eftersom den assisterande domaren viftade med flaggan för offside. Huvuddomaren Markus Strömbergsson höll inte med till de 11275 personerna på läktarens stora glädje.

De två snabba målen gav givetvis Djurgården vind i seglen men någon chockoffensiv och jakt på fler mål fick publiken inte se under den resterande delen av den första halvleken. I ställde valde hemmalaget att ställa upp laget på egen planhalva för att kontrollera matchen och inte ge Östersund något utrymme att få igång sitt erkänt fina passningsspel. Det lyckades även om Östersund stack upp och skapade några bra reduceringsmöjligheter. En nick i utsidan av stolpen i samband med en frispark var laget bästa reduceringsmöjlighet.

Efter tre raka förluster hade DIF-tränaren Pelle Olsson valt att byta målvakt.
– Beslutet var inget målvaktstekniskt men det var läge att få in en målvakt som inte hade varit med om de här förlusterna, förklarar han beslutet att låta Hampus Nilsson göra allsvensk säsongsdebut och låta Kenneth Höie följa matchen från bänken.

Målvakten gjorde en bra insats även om han hade det ganska bekvämt under matchens första halva. Östersund må ha skapat målchanser men laget hade enligt statistiken noll avslut på mål och då är det oftast lätt för målvakten.

Djurgården var närmast ytterligare ett mål i den första halvleken. Mathias Ranegie fick i den första stopptidsminuten ett ypperligt läge att forcera in bollen från nära håll efter ett inlägg från höger men bollen avslutet rullade snöpligt utanför.
Östersund valde att byta ut två spelare till den andra halvleken och det gav nästan resultat direkt. Lagets kreative vänstermittfältare Michael Omoh, som ständigt var ett hot, chippade bollen förbi Hampus Nilsson men mittbacken Omar Colley dök upp bakom sim medspelare och stoppade bollen från att gå i mål.
– Omars räddning förtjänar en guldstjärna. Hade de gjort mål där hade det kunnat se annorlunda ut, konstaterar Pelle.
I stället för 2-1 och nerv i matchen kunde Djurgården fortsätta på den inslagna banan från den första halvleken. Stabilt försvarsspel med försök till kontring när läge gavs. Djurgården spelade ett perfekt bortaspel på hemmaplan.

25 minuter in i den andra halvleken punkterade Djurgården matchen. Laget kontrade snabbt på högerkanten och Seon-Min Moon måttade in ett inlägg. Mathias Ranegie fångade upp andrabollen och visade klass när han distinkt med en högervrist satte bollen till vänster om målvakten Blackman.

Östersund kom till fler målchanser i den andra halvleken men i takt med att klockan tickade mattades lagets offensiv. Samtidigt visade Hampus Nilsson att han vill starta fler matcher framöver genom att göra några bra ingripanden. Den snabba sidledsförflyttningen med efterföljande närstridsräddning i matchminut 80 var ett av dem.

Pelle Olsson var glad efter segern och de tre viktiga poängen.
– Det var en stentuff match och vi fick jobba hårt för att vinna. Det var en viktig seger för oss. Vi försvarade oss bra och fick flera omställningslägen. Med 2-0 i ryggen kunde vi spela med mer tålamod i försvarsspelet och vara aggressiva när vi fick läge till det. Vi fick försvara oss hårt i ytterzonerna mot främst Omoh.
– Jag är nöjd med spelarnas insats. Det var en riktig kämpaseger, summerar Pelle som förfogar över en sliten och aningen skadeskjuten trupp för tillfället.
Djurgården avslutade matchen med bara tio spelare. Daniel Berntsen linkade ut med en eventuell fotskada i matchens sista ordinarie minut. Då var alla tre byten gjorda. Tidigare i matchen hade Alexander Falsetas också klivit av i till synes ganska dåligt kroppsligt skick. Nu har de en vecka på sig att rehabilitera sig för nästa måndag väntar nästa match. Då väntar IFK Göteborg.

2 maj, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenÖstersunds FK
3-0 (2-0)

  • MålskyttarSeon Min Moon 17'Sam Johnson 18'Mathias Ranégie 69'
  • Domare Markus Strömbergsson
  • Publik 11275 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat