Bister förlust mot Degerfors i cupstarten

• 20 feb 2017

Trots Kim Källströms återkomst blev det en dyster start på Svenska Cupen för Djurgården som förlorade med 1-2 mot Superettanlaget Degerfors.

Det var upplagt för en speciell kväll på Tele2 Arena av många skäl: Premiär i Svenska Cupen, Özcan Melkemichels första tävlingsmatch som DIF-tränare och inte minst en återkomst från Kim Källström som klev ut inför jublande supportrar med kaptensbindeln runt armen.

Det blev också en speciell matchöppning, tyvärr av det mer mardrömslika slaget. Efter vissa tveksamheter i djurgårdsförsvaret kunde gästerna vinna boll, rulla ut på högerkanten varpå Sphetim Hasani mötte i boxen och stötte in bollen för Degerfors. Detta redan efter 35 sekunder.

Förvisso en chockstart men spelarna och publiken svarade omgående med tryck där Kim tog tag i taktpinnen på mittfältet och visade att passningsfoten är välbehållen. Ett par tunga distansskott från Kim och Elliot Käck blev det också varav det sista smet strax över ribban.

Djurgården fortsatte med massivt bollinnehav, bra bollrullande men det var svårt för blåränderna att helt bryta igenom gästernas låga försvarsspel och få till slutprodukten. Othman El Kabir hade dock ett fint läge i 33:e och ett ännu bättre i minuten efter men båda gångerna stod den för kvällen storspelande Oskar Klasson i vägen i Degerforsmålet. Även Kerim Mrabti fick en fet chans i 37:e men skottet gick rakt på och strax därpå bjöd Klasson på en svettig fotparad på Mrabtis nästa läge.

Mitt i den blårandiga anstormningen stack dock Degerfors upp i ett sällsynt anfall och var mycket nära ett andra mål. Lyckligtvis gick Haidars skott precis utanför och ännu närmare ett mål var sedan Amadou Jawo som löpte i djupled och blev frispelad av en briljant Källström-pass. Dessvärre gick skottet decimetern utanför och strax därpå blåste domare Mohammed Al-Hakim av halvleken.

Ett byte i paus blev det där Souleymane Kone fick lämna plats för Marcus Hansson när Djurgården fortsatte sin kvitteringsjakt. Kerim Mrabti var fortsatt aktiv och sköt strax utanför i 53:e minuten.

Sköt och nickade gjorde också Magnus Eriksson men precis som många andra avslut hamnade det i handskarna på Klasson eller strax utanför. Men i den 62:a minuten kom äntligen kvitteringen.
Ett briljant förarbete av Kim & Kerim med klack och inspel till en framstormande Amadou Jawo innebar 1-1 och öronbedövande jubel på läktarna.

DIF såg ut att ha medvind och strax efter gav sig Jacob Une Larsson ut på en otippad offensiv raid där Jawo var centimetrar från att få fram en tå på hans inspel framför mål. Inget mål dock och än värre skulle det bli strax efter när Hasani nickade in bollen för Degerfors samtidigt som han skallade ihop med just Une Larsson.

Båda spelarna tvingades lämna planen samtidigt som 1-2 skrevs in i målprotokollet under denna dystra sekvens av matchen.
– Jacob mår under omständigheterna okej men har fått en hjärnskakning. Vi får följa upp honom närmare i veckan och se hur han mår, säger naprapat Kalle Barrling om skadan.

In kom istället Kebba Ceesay i mittförsvaret som därmed gjorde comeback efter lång rehabperiod. Även Mihlali Mayambela klev in istället för Jawo när Djurgården påbörjade en ny kvitteringsjakt med kvarten kvar. De ökända marginalerna var dock inte på blårändernas sida den här kvällen vilket märktes tydligt när Magnus Eriksson prickade stolpen med en frispark.

Trycket var konstant under slutfasen av matchen och med sex övertidsminuter öste Djurgården in bollar i motståndarnas straffområde. Dessvärre hade Klasson en alltför bra dag på jobbet och plockade allt som kom i hans väg. Sista chansen gick till Magnus Eriksson men nicken smet utanför högerstolpen och när Al-Hakim sedan satte pipan i munnen var förlusten ett faktum.

En långt ifrån optimal comebackmatch för Kim Källström och en tuff tävlingsstart för Özcan Melkemichel som DIF-tränare:
– Just nu känns det väldigt tungt. Ser man till matchen så är det en väldigt olycklig start för vår del med deras mål, där slarvar vi och det är ett väldigt billigt mål tycker jag. Det blir uppförsbacke direkt men jag tycker att vi tar tag i matchen och har en bra variation i vårt anfallsspel där vi vänder på spelet mycket och skapar en hel del chanser. Men det är inte tillräckligt mycket klara målchanser för att jag ska vara nöjd. Sedan måste vi vara bättre i de avgörande lägena. Vi får in inlägg men vi har inte tillräckligt mycket folk i boxen.
– I andra halvlek är det fortfarande vi som styr och ställer. Till slut får vi 1-1 men efter det slappnar vi av, det är en sekund där vi går bort oss lite grann. Visst, det är väldigt bra gjort av Degerfors, det ska villigt erkännas. Men det är för dåligt av oss där vi blir bolltittare. Mot slutet byter vi in en del folk, förändrar en del i spelet och skapar en del målchanser. Men vi är inte tillräckligt bra i de avgörande momenten. Det är därför vi inte gör mål och då vinner man inga matcher, säger Özcan som dock var positiv till Kim Källströms insats:
– Man ser att Kim är en klasspelare, det är inget snack. Inte minst hans passningar visar det tydligt och vi kommer att få stor nytta av honom.
20 februari, måndag 19:00Tele2 Arena