Frustrerande derbyförlust trots spelövertag

• 22 maj 2017

Djurgården förlorade hemma mot AIK på Tele2 Arena med 0-1 inför närmare 26 000 åskådare. Matchens enda mål gjorde gästernas tidiga inhoppare Simon Thern.

Det går fortsatt trögt för Djurgården i derbydrabbningarna. Trots att laget i stora delar av matchen förde spelet och hade en enorm ljudkuliss i ryggen hemma mot AIK ville det sig inte den här gången heller. Efter en avvaktande inledning på matchen hettade den till efter ungefär tio minuter. Då fick publiken se mer närkamper och spelet öppnade upp sig en aning. Djurgården hade bollen mest men AIK passade på att sticka upp i kontringar när läge gavs men de riktigt farliga målchanserna uteblev.

Det kändes ganska tydligt att AIK ställde upp defensivt och Rikard Norlings matchplan såg ut att få sig en törn när backen Per Karlsson tvingades utgå skadad efter tjugo minuter. Det som visade sig vara olyckligt för Per Karlsson visade sig blir hans lags lycka. Inhopparen Simon Thern hade knappt hunnit få av sig överdragsoverallen innan han gav AIK ledningen med sig första bollkontakt. Skottet var lågt och ändrade riktning på Jonas Olssons ben vilket ställde målvakten Andreas Isaksson. Gästerna AIK fick matchen tidigt dit de såg ut att vilja ha den. Ett mål att spela defensivt på.

Efter målet hade ändå AIK sin mest offensiva period i matchen. Djurgården tappade mark på mittfältet och föll tillbaka ned mot Andreas Isaksson. Djurgården bjöd dessutom ett AIK, som efter målet fick mycket energi, på stora ytor mellan lagdelarna där de fick gott om tid på sig att samla upp bollar och sedan spela sig enkelt framåt.

Djurgården kom tillbaka spelmässigt i matchen halvvägs in i inledningshalvleken efter det att Magnus Eriksson hade fått ett bra läge centralt i straffområdet. Djurgårdens främste målskytt den här säsongen fick en fin låg passning från vänsterkanten men avslutet höll den här gången inte skyttekungsklass. Vikarierande målvakten Kenny Stamatopoulos fångade enkelt bollen. Blåränderna lyfte succesivt upp spelet i banan igen men de lägen som skapades förvaltades inte. Bästa chansen hade Gustav Engvall när han sköt bollen bredvid målvakten Stamatopoulos. Skottet stoppades av Kerim Mrabtis bakdel vilket lite kan symbolisera Djurgårdens match denna kväll.

Den första halvleken avslutades med en bra målmöjlighet för AIK. Eero Markkanen tog sig fram nära kortlinjen på Andreas Isakssons högra sida men målvakten hann ut och kunde avstyra skottet.

I inledningen av den andra halvleken såg Djurgården ut att tidigt vilja driva upp tempot. AIK i sin tur var väldigt tydliga med att de ville dra ned det. De var till och med sena in till avspark. Djurgården lyckades till en början övervinna AIK:s försök att sänka tempot men målchanserna var så få att de inte ens gick att räkna. AIK passade på att lyfta sitt lag i samband med frisparkar och inkast och då lyckades de många gånger skapa oreda i Djurgårdens straffområde.

Tempot sjönk sedan i den andra halvleken och Djurgårdens tidigare ganska tålmodiga spel övergick i ett ganska planlöst lyftande in mot straffområdet. Allt nickades utan större problem bort av AIK:s försvar och gästerna hade full kontroll på händelserna.

I slutskedet av matchen lyfte Djurgården upp det mesta på offensiv planhalva. Mittbacken Jonas Olsson gjorde Gustav Engvall och inhopparen Haruna Garba sällskap på topp för att få mer längd och tyngd i anfallslinjen. Det resulterade i några avslut på mål. En bredsida från El Kabir, ett liknande avslut från Gustav Engvall och ett par lösa nickar på stopptid som en välplacerad Stamatopoulos kunde fånga.

Djurgården gjorde ett desperat försök att åstadkomma en kvittering men som så mycket annat denna tunga derbykväll var försöken för långa, för låga, för lösa, för omständiga och för förutsägbara. Det förlösande målet uteblev – det här derbyt också.

22 maj, måndag 19:00Tele2 Arena