Kryss mot BP och sorti ur cupen

• 27 feb 2017

Det blev bara 1-1 mot BP på Tele2 Arena och därmed är Djurgården utslaget ur Svenska Cupen redan i andra omgången.

Efter en tuff start i cupen var det ett Djurgården under press som tog sig an Brommapojkarna där seger var ett måste för att möjligheten till gruppseger och avancemang skulle leva vidare.

Özcan Melkemichel hade gjort ett fåtal förändringar i startelvan och endast förnyat mittförsvaret där Kebba Ceesay och Marcus Hansson bildade centrallås. Framåt var det samma uppställning som senast med Kim Källström installerad på mittfältet och den hemvändande DIF-ikonen var nära att dundra in en frispark redan i tredje matchminuten. Skottet styrde dock via muren och utanför och därpå fortsatte det med en ganska förväntad matchbild med mycket bollinnehav för DIF och ett BP med lågt försvar som stötte upp i omställningar.

Det var en ganska tam halvlek där ett par omdiskuterade straffsituationer väckte mest uppseende. Det började med en misstänkt hand som stoppade en nickskarv från Magnus Eriksson. Dock ingen åtgärd från domare Hamlin och DIF fortsatte att leta öppningar i hemmaförsvaret där de flesta attackerna iscensattes via vänsterkanten av Othman El Kabir.

Bakåt var det inte alltför mycket att ta hand om för Hansson/Ceesay som hade bra koll på läget så långt. Men med halvtimmen spelad skapade BP sin första heta chans i matchen där Kebba fick sträcka ut och blockera Felix Bejemos skott i grevens tid.

En chans som tycktes väcka de rödsvarta till liv och backlinjen fick städa hårdare under ett antal efterföljande BP-anfall. Samtidigt så hann Kebba Ceesay sticka upp på en offensiv raid, men hans skott blockerades av en slängande BP-spelare i straffområdet med nya upprörda handsdiskussioner på läktaren.

Men BP var som sagt snabba i sina omställningar och skulle få utdelning för det till slut. Kevin Kabran fick fritt skottfält i 42:a minuten och även om Andreas Isaksson stod för en grym räddning på det första skottet hann Luca Gerbino Polo först på returen och kunde styra in returen. Bollen var över mållinjen med minsta möjliga marginal men mål var det och innan halvleken var över fick Marcus Hansson agera räddande ängel i straffområdet vilket gjorde att siffrorna stannade vid 1-0 för BP i halvtid.

Vad som sades från en mycket missnöjd Özcan Melkemichel i halvtid vet bara spelarna själva och DIF-tränaren konstaterade att ”det som sades i pausen stannar i omklädningsrummet” på den efterföljande presskonferensen.

En viss effekt gav det i alla fall och det bjöds på en friskare start av Djurgården i andra halvlek. BP stack visserligen upp med en farlig nick i 49:e men DIF-pressen fortsatte och malandet mot BP-målet gav till slut resultat i den 53:e minuten. Kerim Mrabti löpte i djupled, fick bollen vid fötterna och kunde trots hård uppvaktning rycka sig fri och trycka in 1-1 med vänstern.

Ett efterlängtat mål och Özcan skakade om lite i laget där Jesper Karlström kom in och Kevin Walker gick ut med timmen spelad. DIF-trycket rullade vidare där Magnus Eriksson väggade med Kerim och sköt strax utanför och kort därpå gick Jawo ut, Augustinsson kom in och Mange Eriksson flyttade upp på topp.

Tempot vreds upp i matchen och ett felpass med tillhörande BP-omställning höll på att ställa till det, men skottet styrde i burgaveln via DIF-ben. Djurgården replikerade dock med ett inläggsskott från El Kabir som smet precis utanför och sedan kom det ett nytt läge för Othman i anfallet efter där skottet blockades.

Cupdrömmen kunde sedan ha slocknat redan med kvarten kvar när BP:s Gyökene snodde åt sig bollen i blårandigt straffområde men hans avslut rullade centimetrar utanför stolpen. Ännu närmare var dock Jonathan Augustinsson som rusade in i boxen och stötte till på El Kabirs inspel så det sjöng i ribban.

DIF-forceringen var i full gång men mitt i anstormningen stack BP upp i en snabb attack som resulterade i en mycket farlig frispark. Det skottet plockades dock säkert av Isaksson.

Därpå följde dramatiska slutminuter med chanser åt båda hållen där Kebba Ceesays inlägg nickades i stolpens insida av Kerim Mrabti. BP kontrade sedan med skott övre i friläge. Strax därefter biljardstudade bollen hyperfarligt runt framför BP:s keeper Rasmus Emanuelsson efter en DIF-hörna och sedan avslutade Kabran avslutscirkusen med att bränna ett friläge för BP.

Dock inga fler mål och slutresultat stannade vid 1-1 vilket innebär att Djurgården missar slutspelet i Svenska Cupen 2017 redan efter två omgångar. En odiskutabel besvikelse och Özcan Melkemichel kommenterade matchen på följande sätt efteråt:
– En svåranalyserad match för vår del. Den första halvleken är en ren katastrof på alla sätt och vis. Så får man inte bete sig på den här nivån och jag är väldigt missnöjd. Jag tog det med gruppen efter första halvlek. I andra halvlek kommer vi ut som ett lite bättre lag. Det är inte perfekt på något sätt men vi krigar, kämpar och har en annan attityd i alla fall. Bara på det så tar vi tag i saker och ting. Vi får 1-1 och försöker att jaga ett ledningsmål eftersom vi måste vinna om vi ska ha en möjlighet att gå vidare. Då blottar vi oss bakåt och det blir några kontringar där BP kan vinna matchen. Men samtidigt har vi några riktigt bra lägen där vi också kan ta ledningen. Summa summarum är det ändå ganska rättvist. De har första halvlek helt och hållet och vi har trettio minuter i andra och sista kvarten böljar det fram och tillbaka. Det är tungt och tråkigt men livet måste gå vidare och vi får rannsaka oss själva.

27 februari, måndag 19:00Tele2 Arena