Företag

Överblick från Özcan - första tiden

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 jan 2017

Det har varit ett par intensiva och intressanta första veckor för Özcan Melkemichel som DIF-tränare. Här summerar han intrycken så här långt och ger sin syn på bland annat lagbyggandet, respekt bland spelarna, disciplinbehovet och hur man lyckas ändra taktik mitt under en derbymatch i ett öronbedövande decibelkaos.

Närvaro är ett av de första orden som dyker upp när man iakttar Özcan Melkemichel i hans roll som tränare för Djurgården. Han kommunicerar väldigt ofta med spelarna under onsdagens träningspass, peppar, ger feedback och säger ifrån på ett ibland mycket tydligt sätt om det är något som inte görs rätt.

Samma sak på Kaknäs när det är lunchdags; Özcan kollar läget med materialare Inge Lindström och hans kryckor, pratar om användningsområden för quinoa med Maria i köket, diskuterar bollfabrikat med lagledare Daniel Granqvist och hinner däremellan med att berömma Tim Björkström för att han tog en jobbig sista löpning under dagens övning som fick mjölksyran att kicka in. "Det blev inget vidare skott", konstaterar Tim men Özcan kontrar uppmuntrande med att "det var positivt att du tog jobbet hela vägen", fast Tims ben bevisligen domnade.

Özcan hinner även med en snabb avstämning och lite uppmuntrande ord till Daniel Berntsen innan vi till slut slår oss ner i tränarnas omklädningsrum för ett snack. En del av coach Melkemichels nya kontor där han bygger upp sitt lag inför året som väntar - och han vill bygga det starkt från grunden.
– Det är mycket fokus på fysen i början, vi kör styrka och uthållighetsträning, som ibland kan vara fotbollsspecifik. Några taktiska pass har vi kört också och bara en femton minuter långt sekvens elva-mot-elva. Det är mest baserat på att bygga upp laget och sakta börja jobba med grunderna. Vi har varit inne lite grann på försvarsspelet, så vi har påbörjat de taktiska delarna lite grann. Men det är fortfarande långt kvar, berättar Özcan som följer upp med att svara på frågan om han anpassar spelarna till systemet eller bygger systemet utifrån spelarna.
– Nu har jag försökt titta på spelarna och vilka kvalitéer som finns i laget. Jag känner ju till en del sedan tidigare när jag kollat på matcher och vi har ju inte fått in några nya spelare sedan årsskiftet. Får vi behålla de här så vet vi ungefär vad vi vill, skulle det försvinna någon får vi tänka om. Det kanske kommer in någon med en helt ny kvalitet eller så tar vi in någon med den kvaliteten som vi tappar. Men jag tror att vi har en ganska klar bild över hur vi vill använda styrkorna i laget.
"Håller det på att gå åt helvete 15-20 minuter in i matchen måste vi kunna göra något åt det."
Styrkor som kan grupperas efter situationen eftersom Özcan är en tränare som är flexibel beträffande laguppställningar och inte har några problem med att ändra taktik mitt under match om spelet går i baklås.
– Vi ska ha en grunduppställning med ett 4-4-2, 4-2-3-1 eller 4-3-3. Men vi ska kunna ha flera spelsystem för att dels kunna bemöta motståndare beroende på vilka styrkor och svagheter de har, dels för att vi ska kunna förändra en matchbild till vår fördel. Antingen om vi behöver gå framåt för att göra mål eller för att försvara oss i en inledning. Då måste vi klara av att göra förändringar. Vi ska inte göra alltför mycket förändringar, det är inte det jag pratar om, men vi ska klara av det när det behövs. Har vi en matchplan till exempel mot ett lag som vi scoutat och så ser man att det håller på att gå åt helvete 15-20 minuter in i matchen måste vi kunna göra något åt det.

Allt handlar om att preparera spelarna för olika scenarion som kan dyka upp under en match - och det ska ske så tidigt som möjligt.
– Man förbereder spelarna på sådant nu under träningsveckorna och de måste vara medvetna om att blir det en viss typ av situation så gör vi så här. Ändrar vi till den här formationen, hur gör vi då?, förklarar Özcan som betonar vikten av att ha tydliga planer.

Något som kan behövas om man till exempel vill ändra matchplanen efter en dålig inledning i en öronbedövande derbysituation där man knappt hör sig själv prata.
– Det kan ju vara ett problem och just därför är förberedelserna så viktiga. Det kan vara plan C och då måste den förmedlas även om man inte hör varandra. Då kan man använda sig av kaptenen och en spelare i varje lagdel som ska få informationen och föra den vidare. Sedan har man ju alltid halvtid på sig att korrigera saker och ting. Men för att summera diskussionen om matchandet ska vi altid vara taktiskt flexibla. Beträffande matchspelet så påbörjas det redan på onsdag mot Vasalund och rullar på fram tills att det blir skarpt läge i Svenska Cupen mot Degerfors den 20 februari.

För Özcan blir det en serie tillfällen att bygga upp sitt lag genom observationer under matchspel där varje spelare kommer att kriga hårt för en plats i en kommande startelva i cuppremiären.
– Som ny tränare vill du alltid ge alla möjligheten och det ska vi också göra. Men i vilken utsträckning får vi se. Jag tror att vi ganska fort kommer att bestämma oss för vad som kommer att vara stommen där vi får implementera vår spelidé och göra misstag, korrigera och prova olika grejer också. Det är viktigt att hitta den här stommen, men alla måste få möjlighet att visa vad de går för. Sedan är ju också träningarna ett sätt för oss att se vilka som är lämpliga att spela, vilka som är på tillväxt och vilka som inte ska vara med. Det gäller att hitta en bra mix av allt, konstaterar Özcan som förutom Vasalund även får intressant internationellt motstånd i Atlantic Cup och dessutom får vara med om sin första hemmamatch på Tele2 Arena den 12 februari hemma mot Vålerengen.
 – Bra norskt motstånd som ska bli kul att möta, jag har aldrig spelat mot Vålerengen tidigare. Sedan blir det intressant med Debreceni och Rijeka som vi möter under träningslägret i Portugal. När man möter de här internationella lagen så får man mycket mer än vad vi skulle få av att spela träningsmatcher hemma i Sverige. Dessutom är det riktigt bra lag vi möter. Samtalet rullar vidare och vi kommer åter in på lagbygget och truppsammansättningen.

Silly season är i full gång och avgörande spelaraffärer kan ha skett redan under tiden som detta skrivs. En period när sportchefen Bosse Anderssons telefon glöder och även om Özcan pratar en del med Bosse är det svårt att hänga med i alla turer som sker när det blåser för fullt in och ut genom transferfönstret.
– Än så länge har vi inte haft så täta kontakter. Det är redan nu en ganska stor trupp och vi har inte tappat någon än. Därför är det inte så lätt att ta in någon men vi har pratat om vilka positioner som jag anser att vi ska hämta spelare till och jag hoppas att vi kan göra det så småningom. Ju fortare desto bättre men man är lite låst eftersom det är många faktorer som spelar in. Kommunikationen mellan mig och Bosse kommer säkert att öka hela tiden. Men vi har sagt från dag ett att vi ska ge det här en chans och titta på det som vi har.

En rent hypotetisk fråga apropå detta slängs fram: Om du fick värva en valfri internationell spelare helt gratis till DIF, vem skulle du ta om till exempel Barcelona, Chelsea, Bayern Munchen eller någon annan storklubb var på filantropiskt humör?
– Det finns så mycket spelare så det blir svårt att svara på. Jag skulle i varje fall välja en central mittfältare, och två i backlinjen. Jag gillar starka centrallinjer.

"Antingen har du det eller så har du det inte."

Det finns lika många teorier om vad som gör en bra tränare som det finns tränare. I Djurgårdens fall finns dock en tydlig linje av starkt motiverande tränare som till exempel Högmo och Dempsey, där just den tidigare nämnda närvaron är central.

Vilket också reser frågan hur pass nära spelarna en tränare kan vara? Går det att skämta om allt med alla eller måste man markera en gräns?
– Nej, jag tycker inte det. Jag kan både vara nära och säga ifrån. Och vad är nära? Det är som en pappa i en familj, du ska vara nära dina barn men samtidigt ska de veta att det är du som är pappan. Jag är sådan som person att jag vill ha närhet till mina spelare, jag bryr mig om dem. Frågar hur de mår, hur det känns, vara allmänt trevlig. Sedan när det gäller fotbollen kan jag vara jävligt tuff på ett sätt där jag verkligen säger till. Om någon inte gör sitt eller något inte stämmer. Jag har aldrig upplevt att någon spelare inte vet vem som bestämmer för att jag varit nära. Jag känner att det finns en respekt hos spelarna och den får man tillbaka om du visar dem respekt. Sedan ger ju kunskaperna respekt också så det handlar om att uppnå respekt både som människa och tränare. Jag får ofta den frågan varför det är bra stämning i mina lag? Men det är svårt att svara på mer än så. Antingen har du det eller så har du det inte.

Samtidigt betonar Özcan vikten av att se samtliga i spelartruppen, framför allt när formen dippar hos vissa.
– Det handlar om att bry sig om och se alla. De som spelar mår oftast bra men de som sitter på bänken grubblar och funderar och då måste man vara närvarande för dem också. Samtidigt ska de som får mycket speltid inte känna att de är uppe i molnen och svävar. De får gärna må bra men de måste hela tiden prestera. Gör de inte det finns det andra som är hungriga. Det gäller att hitta den balansen, få både de som spelar och de som inte spelar motiverade, resonerar Özcan och apropå detta finns det också en intressant frågeställning i motivation kontra analys och taktik i fotboll. Vilket väger tyngst?
– Jag tror att bägge delarna är väldigt viktiga i dagens fotboll. Det är svårt att värdera vad som är viktigast och motiveringen av gruppen och den taktiska analysen går ihop under dagen. Det taktiska ute på planen under träningen och den motiverande delen utanför planen efter träningen.

Vi går över till att diskutera disciplinen i laget med tanke på att Kaknäs kock Maria gav en förvisso lättsam - men ändå tydlig - hårtork till killarna i laget när frukostrutinerna under onsdagsmorgonen inte sköttes enligt riktlinjerna som gäller.
– Det är jätteviktigt att ha disciplin i allt man gör. Nu tycker jag i och för sig inte att de här grabbarna har problem med disciplinen. De har varit skötsamma men nu var det någon som hade glömt att slänga några grejer vid en måltid. Då det är bara att säga till och sedan vet alla vad som gäller och det tycker jag att Maria gjorde jättebra.

Summerar man samtalet landar man i ett antal tydliga linjer: Närvaro, tydlighet, respekt, ordning och hårt arbete. En lista som mer låter som en beskrivning av en ålderstigen, konservativ engelsk lord än den schablonbild av rocknrolltränaren Özcan som synts i olika sammanhang tidigare.

Men den analytiska sidan står inte i motsatsförhållande till den karismatiska och apropå det oväntade avslutas intervjun med frågan om något har överraskat honom i Djurgården så här långt?
– Överraskningar kan vara både positiva och negativa men det är inget som har överraskat mig på det sättet. Det är ordning och reda som jag förväntade mig och jag gillar attityden hos spelarna i laget som vi har nu. Men vi ska inte vara nöjda där. Vissa av spelarna som inte fick så mycket speltid förut har kanske inte det självförtroende som behövs och det jobbar jag mycket med. Det är många som har mycket boll i sig och som skulle kunna vara konkurrenskraftiga inför året. Det är något vi ska jobba med och sedan handlar det om att sätta spelidén och spelfilosofin så att alla förstår vad vi vill i försvar och anfall. Det kommer vi att jobba med. Men de första tre veckorna kör vi stenhårt med fysen, säger Özcan som är väl medveten om benens nuvarande mörhet hos spelarna.
– Det är bra. De ska vara trötta nu, annars vore det konstigt och då har vi misslyckats. Skulle de vara pigga nu har vi inget fungerande träningsupplägg. Så vi ligger precis där vi ska ligga just nu, avslutar han.  

Senaste nyheter

Relaterat