Tung förlust i toppmötet

• 7 aug 2017

Djurgården föll lindrigt sagt extremt tungt hemma mot serieledarna Malmö FF. Trots en stark insats av blåränderna kunde gästerna vinna med 0-1 efter ett snöpligt mål av inhopparen Mattias Svanberg i den fjärde övertidsminuten.

Över 22 000 personer följde toppmötet på Tele2 Arena. De som var där bjöd på en magisk inramning och atmosfären inne på arenan var fantastisk. Med publikstödet i ryggen gjorde Djurgården sitt yttersta för att få hål på Johan Dahlin i Malmös mål men utan att lyckas. I stället lyckades Mattias Svanberg med matchens sista avslut mot mål få bollen, via i DIF-försvarare, in i nätet bakom Andreas Isaksson. Tungt för Isaksson, som gjorde sin hundrade allsvenska match med Djurgården, och för övriga spelare, ledare och supportrar.

Matchen startade i ett enormt högt tempo. Lagen satte tidigt hög press på varandra med hopp om att åstadkomma ett misstag att utnyttja. Djurgården var piggast offensivt och var det lag som var närmast att göra mål. I matchminut tolv tilldömdes Djurgården en straff. Haris Radetinac krokade i ett ben, alternativt halkade, felvänd långt ut och långt ned i straffområdet. Han hade varit ett större hot offensivt rättvänd i mittcirkeln än har var där han gick omkull men straff blev det. Othman El Kabir stegade fram och slog straffen mitt i mål. Johan Dahlin slängde sig åt vänster men fick bollen på smalbenen.

Efter straffen fortsatte Djurgården att föra matchen men utan att få in bollen i mål. Malmö FF jobbade sig sedan in i matchen och temperaturen på planen höjdes. Det var stundtals grinigt mellan spelarna men domaren Mohammed Al-Hakim sparade under den första halvtimmen på sina gula kort. De användes i stället flitigare senare i matchen.

Malmö FF:s bästa chans i den första halvleken var en nickskarv några meter utanför av Markus Rosenberg. Djurgården hotade främst på högerkanten med Felix Beijmo och Haris Radetinac som flera gånger visade prov på bra samarbete. Duon jobbade fram många bollar till Aliou Badji på topp.

I slutet av halvleken hittade Al-Hakim sitt gula kort och Othman El Kabir och Kim Källström i hemmalaget fick syna det. Även Malmös högerback Anton Tinnerholm noterades för en varning.

Matchens andra halvlek startade med stor dominans av Djurgården. Laget satte tidigt hög press på Malmö och vann de flesta duellerna ute på planen. Med bolltrygga och skickliga Kim Källström centralt på mitten kontrollerade Djurgården matchen och när Kerim Mrabti och blev mer involverad i spelet spelade hemmalaget väldigt bra. Malmö fick slita för att hänga med och Al-Hakim delade ut ett par gula kort till som en följd av det. Malmö hade inte mycket att komma med framåt. Bästa läget hade Markus Rosenberg med en frispark fem meter utanför straffområdet. Skottet gick lika många meter över ribban och var således totalt ofarligt.

På högerkanten fortsatte Haris Radetinac att gnugga på i sin första start för säsongen och med ett bra inlägg mot Aliou Badji var han nära att noteras för en målgivande passning. Badji halkade dock och mer än en bra målchans blev det inte.

Bara minuten senare visade mittbacken Jacob Une Larsson upp fin speluppfattning. Med en fin passning skapade han en omställning men Kevin Walker, som passningen nådde, sköt i burgaveln.

I den andra halvleken fick Djurgården också med sin vänsterkant mer med i spelet. Othman El Kabir hotade flera gånger och kom till många avslut men det här var inte hans kväll avslutningsmässigt.

Med 25 minuter kvar att spela klev Malmö in rejält i matchen igen. Successivt tog de över bollinnehavet och flyttade upp spelet. Felix Beijmo räddade ett avslut nära mållinjen och Jo Inge Berget nickade omarkerad bollen utanför. Gästerna skapade lägen för ett ledningsmål samtidigt som Djurgården såg ut att mattas en aning. Krafterna kom dock tillbaka i slutet av matchen och med energi från publiken gjorde spelarna ett sista försök att få in ett ledningsmål.

I slutminuterna tilldelades Markus Rosenberg ett rött kort för en hög armbåge vilket gav hemmapubliken ännu mer hopp om ett segermål. Inhopparen Tino Kadewere sysselsatte mittbackarna så att båda fick kramp och Kevin Walker hotade med en nick via marken och över.

När Djurgården inte fick in bollen talade det mesta för att matchen skulle bli mållös men Malmös inhoppare Mattias Svanberg ändrade på det när han i den fjärde övertidsminuten sköt bollen via en DIF-försvarare in i mål. Ett tungt baklängesmål för ett krigande, kämpande och bra spelande Djurgården.

Trots resultatet gav publiken laget en stående ovation efter matchen. Ett tecken om något att Djurgården föll med flaggan i topp.
– Publiken var helt fantastisk i dag och de skall ha en eloge. Jag är stolt över deras uppträdande även fast vi förlorade, säger Özcan Melkemichel efter matchen som kommenterade de spelade minuterna, kort summerat på följande sätt:
– Jag tycker att vi gör en väldigt väldigt bra match. Vi låser Malmös ambitioner att spela. Vi vinner mycket dueller och vi kan skapa anfall därifrån. Vi har ett aggressivt försvarsspel. Jag är otroligt stolt över grabbarna och det som de presterade i dag och det är tungt att inte få med sig något från den här matchen. Vi känner att vi är ett bra lag och att vi kan störa de bästa lagen. Det kommer vi att ha med oss, säger DIF-tränaren.

7 augusti, måndag 19:00Tele2 Arena