Tino Kadewere fyramålsskytt mot Sirius

• 27 maj 2018

Det bjöds på The Kadewere Show när Djurgården besegrade Sirius med 5-1 på Studenternas IP. Hela fyra mål stänkte den zimbabwiske målmaskinen in i en match som dock stod och vägde långt in mot slutet innan den nuvarande skytteligaledaren stängde den helt.

Det var sista allsvenska matchen för vårsäsongen och DIF klev ut på ett soldränkt Studenternas IP med siktet inställt på tre viktiga poäng för att haka på i toppstriden. Startelvan var oförändrad från Özcan som förberett laget på att det kunde bli lite olika scenarion som väntade. Mycket riktigt blev det också en dynamisk match med en sen målexplosion som definitivt var något utöver det vanliga.

Inledningsvis kom det kanske mest väntade scenariot där blåränderna tryckt gasen i botten direkt och både Dzenis Kozica och Felix Beijmo hade varsin fin chans efter kreativa kombinationer i anfallsspelet. En utebliven förmodad straff när Jonathan Ring kapades i straffområdet hann DIF också med under de första fem minuterna.

DIF-offensiven rullade vidare och Karim Fegrouch, som räddade Kozicas friläge tidigare, fick sedan sträcka ut rejält på Jonathan Rings vänsterskott.

Med tio minuter spelade vaknade även Sirius till och skapade en farlig chans genom Skhodran Maholli där Jonathan Augustinsson bröt i grevens tid. Spelet böljade fram och tillbaka nu men med ett visst övertag för Djurgården.

Ett övertag som också skulle leda fram till ett ledningsmål i 23:e minuten, även om det skedde med ytterst små marginaler. Kevin Walker skickade in ett inlägg från vänsterkanten som Tinotenda Kadewere skarvade mot mål. Fegrouch fick händerna på bollen men kunde inte hindra den från att passera mållinjen med några centimetrars marginal.

Femte allsvenska målet för Tino som var nära ytterligare ett strax därpå när han nickade strax över på Beijmos högerinlägg. Hemmalaget kom sedan igång efter målet och matade på framåt. Men det blårandiga fortet stod starkt där Marcus Danielson och Jacob Une Larsson städade utmärkt i mitten. Det blev mycket bollinnehav för Sirius som oroade och skapade hörnor på löpande band men utan riktiga slutprodukter.

Djurgården skapade å sin sida straffsituationer och när Fegrouch fällde en framrusande Kozica i straffområdet i 43:e minuten väntade nog de flesta på en signal. Den uteblev emellertid och istället kom en halvtidsignal kort därefter och Djurgården kunde ta paus med ledning i ryggen efter en godkänd insats, enligt Kevin Walker.
– Helt okej halvlek, vi får passa oss för deras defensiva kontringar. Där tror jag att de kommer att steppa upp på oss i andra halvlek. Men vi kan skapa mer lägen och ska ha bud på mer chanser och något mål till i andra halvlek, sa Kevin till C More.

Kevins profetia var lite i underkant men det var inga byten inför andra halvlek i den gassande hettan där Sirius jagade kvittering och flyttade upp positionerna. Något som gav ytor framåt för DIF som kom igång med sina fina kombinationer och skapade mera tryck. Dessutom skapades det fasta situationer där jublet steg efter att Dzenis Kozica styrde in Kevin Walkers hårda frispark i 56:e minuten. Dessvärre dömdes målet bort för offside i en match där DIF inte fick mycket marginaler med sig så långt.

Djurgården hade ett massivt grepp om matchen nu men de omnämnda marginalerna var inte med Felix Beijmo heller när han fick ett friläge efter en fin djupledslöpning men inte fick till avslutet fri med Fegrouch.

Tempot var högt, duellerna hårda och Sirius var ruggigt nära en kvittering i 65:e efter en hörna där Christer Gustavssons skott blockades i absolut sista stund. DIF replikerade med ett elegant anfall där Kozica klackskarvade fram till Kerim Mrabti som tyvärr drog skottet över trots bra läge.

Men även Sirius hade marginalerna på fel sida i nästa läge där de hade en galen trippelchans med räddning Isaksson, ribbskott från Sherko Faiqi och räddning på mållinjen från Une Larsson. Riktigt läskigt men i den svängiga halvleken tog det inte lång tid innan nästa heta chans kom när Kerim bröt igenom och Fegrouch lyckades rädda med huvudet.

Chanscirkusen fortsatte och när sedan Moses Ogbou fick friläge lyfte han över en utrusande Isaksson och Djurgården kunde andas ut. Bara för att kort senare skrika ut ett glädjevrål när nyinbytte Haris Radeinac slog ett inlägg som Kadewere skarvade ner till Jonathan Ring som dundrade in 2-0.

Nytt byte följde när Jacob Une Larsson fick en känning och klev av samtidigt som Niklas Gunnarsson kom in. Kort därefter löpte glödhete Kadewere sig fri och hade en utmärkt möjlighet att döda matchen men passningen till en jagande Kerim bröts.

Men formtoppade Tino Kadewere skulle få ett av många sista ord när han stötte in Gunnarsson eminenta inlägg i mål. 3-0 och game over och Özcan passade på att ge Kerim Mrabti lite välförtjänt vila när han klev av i 86:e och Aliou Badji kom in.

Det blev inte ett alltför rolig första minut för Badji som sprang in i Moses Ogbu i boxen och den här gången var domare Eriksson lite piggare på att blåsa. Straff dömt som Ogbu själv tog hand om slog in bakom en chanslös Isaksson.

Men Badji skulle revanscherna sig direkt, Tio sekunder efter målet stack DIF upp i ett anfall där Walkers långboll skarvades vidare tilll Badji. Passningen fram till Kadewere var perfekt och Tina dunkade in sitt hattrick.

Men Tino var inte klar för dagen och copy/paste-kommandot i resultatredovisningen gick varm. Det fanns ju en skytteligatopp att klättra upp till och Badji bjöd på en ny framspelning där sedan den zimbabwiske målmaskinen elegant chippade in sitt fjärde mål för kvällen. Direkt efter blåses matchen av och tre sköna poäng tar Djurgården upp i  den allsvenska toppstriden.

Ledning i allsvenska skytteligan, hyllningar på plats av de många och röststarka DIF-supportrana samt de tre sköna poängen gjorde att Tino kunde kosta på sig ett lite större leende än vanligt efter matchen.
–Det här var första matchen där jag gjort fyra mål eller hattrick i en tävlingsmatch. Jag är jätteglad för att jag kan bidra med mål till laget och full cred till laget som ser till att vi vinner den här matchen. Det var en bra match och väldigt viktigt för oss att ta tre poäng. Men det är bara början, när vi kommer tillbaka efter upphållet måste vi se till att köra fullt och hålla oss i täten, konstaterade en ödmjuk Tino som snart reser iväg för att spela landslagsfotboll med Zimbabwe i COSAFA Cup.

27 maj, söndag 17:30Studenternas IP