Tung hemmaförlust mot Östersund

• 30 sep 2018

Ett ineffektivt Djurgården åkte på en tung förlust mot ett betydligt effektivare Östersund på Tele2 Arena.

Djurgården klev ut för hemmamatch på ett höstsoligt Tele2 Arena för match mot ett Östersund beläget tre poäng ovanför i tabellen.

Det blev två ändringar i startelvan jämfört med Sundsvall varav den ena skedde precis innan matchstart där Jonas Olsson tvingades lämna ett sent återbud pga skada och Jacob Une Larsson tog plats i den centrala defensiven. I övrigt var det Jonathan Ring som tog plats högt upp till vänster i 4-3-3-formationen och han inledde aktivt och var med och bidrog till att skapa en farlig frispark via väggspel med Jonathan Augustinsson i 7:e minuten.

Den sistnämnde tog hand om frisparken och var ytterst nära att överlista Aly Keita i gästernas mål som dock räddade skickligt. Istället var det Östersund som skulle få initiativet i matchen när ett inlägg från vänster möttes upp av Ronald Mukiibi som ohotad i straffområdet kunde trycka in bollen bakom Andreas Isaksson. En tuff start och det kunde blivit ännu värre när samme Mukiibi strax därpå var ytterst när att nicka in sitt andra mål, men den här gången smet bollen utanför stolpen.

Ett tacksamt utgångsläge för ett bollskickligt ÖFK som rullade runt under de efterföljande minuterna. Men DIF åt sig snabbt in i matchen igen och etablerade anfall framåt med många nästan-lägen. Tyvärr lyste de riktigt vassa chanserna med sin frånvaro där blåränderna ofta tycktes hamna för långt ner i banan. Den sista kvarten lämnade dock inga bestående intryck i fotbollshistorien och Djurgården gick till pausvila för att få fart på offensiven inför andra halvleken.

Ett byte blev det i paus där Haris Radetinac ersatte Jonathan Ring men uppförsbacken skulle omgående bli brantare. Ett högerinspel från ÖFK letade sig igenom hela straffområdet för att till slut hamna framför Dennis Widgren som satte 0-2 i 48:e minuten.

Ett gyllene läge för en reducering skulle dock komma strax efter. Aliou Badji fick en smart, öppnande djupledsboll men fick inte till förstatouchen och Keita kunde rädda. Några minuter senare kom nästa chans för Badji när Nicklas Bärkroths högerinlägg gav ett utmärkt nickläge men Badji skallade decimetern utanför.

I 56.e minuten var det sedan dags för Erik Johansson att göra en efterlängtad comeback efter skada. En välkommen injektion och DIF fick ytterligare fart på offensiven med ett flertal farliga chanser och ett par straffsituationer som blev flitigt omdiskuterade - framför allt när Nicklas Bärkroth blev nerriven bakifrån med timmen spelad men domare Magnus Lindgren vinkade avvärjande.

Djurgården fortsatte att mala på framåt medan gästerna ville helst dra ner på tempot i matchen med ett flertal olika metoder. Badji var å sin sida mer inne på att öka tempot framåt och hotade med en ny farlig nickskarv vilket satte fart på Keita som tvingades till en ny reflexräddning.

Minuterna tickade dock skoningslöst på och även Marcus Danielson hann med en farlig nick innan fjärdedomarens skylt med tio tilläggsminuter kom upp. Inte ologiskt med tanke på den mängd tid som försvunnit i framför allt skadesammanhang och ett litet blårandigt hopp tändes. En tredje straffsituation i början av övertiden kunde tagit DIF tillbaka in matchen när Jonathan Augustinsson trycktes ner i straffområdet men domare Lindgren var obeveklig även denna gång.

Mer DIF-chanser kom men det här var en kväll när bollen inte ville in. Målen uteblev och när matchklockan gått in på 100 spelade minuter var det game over. En bitter förlust där det blårandiga offensiva maskineriet inte klaffade hela vägen under den sista tredjedelen, enligt Özcan Melkemichel.

– Jag tycker att vi börjar bra under de första tio minuterna men sedan får vi ett tidigt mål emot oss när deras wingback smyger upp och det ska inte behöva hända. Det präglar halvleken där Östersund lägger sig lågt och försvarar och där vi har väldigt svårt att skapa några chanser. Men vi höjer oss i alla fall en del i andra och skapar väldigt mycket framåt  även om vi slarvar en del i sista tredjedelen, där måste skärpan vara bättre. Hade vi varit lika effektiva som Östersund när det gäller målskyttet hade det här blivit en annan match. Jag tycker ändå att vi förtjänar mer än att förlora mot Östersund sett till vår andra halvlek utan att ta något ifrån deras insats.

30 september, söndag 17:30Tele2 Arena