Blytung derbyförlust

• 6 okt 2019

Trots ett massivt spel- och chansövertag blev det inga poäng för DIF i söndagens derby där Hammarbys två avslut på mål för kvällen räckte till vinst med 2-1.

Haussen var påtaglig, rubrikerna hetsiga och när Djurgården klev ut på Tele2 Arena inför en bedövande ljudorkan från hemmapubliken gick det inte att ta miste på att det här var en match som var extremt betydelsefull - på ett flertal plan. På andra planhalvan väntade ett Hammarby i ett offensivt stim för den blårandiga startelvan där Astrit Ajdarevic var tillbaka från start på mittfältet samtidigt som Curtis Edwards klev upp som högerytter. På topp var Buya Turay återinstallerad som 9:a när sedan matchen kickades igång efter en kortare rökpaus.

Det var dock DIF som överlag stod för den offensiva inriktningen i början av matchen och redan i andra minuten var det nära ett ledningsmål när Hammarby blev passiva i försvaret och Mads Fenger rensade rakt på en framrusande Buya Turay ett par meter från mål. Bollen smet utanför men blåränderna hade fortsatt bra energi i pressen och skapade tryck.

Efter den pigga inledningen planade dock matchen ut i mer klassiskt ställningskrig med hyfsat jämnt fördelat bollinnehav och en del distansskott från båda lagen som inte riktigt hotade. I övrigt blev det en del nästan-lägen och en intressant handssituation i Hammarbys straffområde där dock domare Kristoffer Karlsson helt korrekt friade.

Därpå följde en ganska låst period men med halvtimmen spelad fick Jonathan Ring en fin yta på högerkanten där han avancerade och sköt, tyvärr rakt i gapet på Davor Blazevic. Matchen var stundtals rätt hetsig men Kristoffer Karlsson höll igen på korten till en början och även på frisparkarna. Höll igen lite väl mycket gjorde även Buya Turay som sprintade sig fri i djupled men utan att få tryck i avslutet som gick rakt på Blazevic.

Det var ändå Djurgården som drev matchen mestadels och i 40:e minuten var det extremt nära ett ledningsmål när Astrit Ajdarevics högerinlägg passerade ett par framrusande DIF-spelare som inte fick träff på bollen. Farligt åt andra hållet blev det sedan när ett skott från Vladimir Rodic styrde via ett Djurgårdsben strax utanför.

Målen uteblev och när sedan halvtidsvisslan gick efter en solid DIF-halvlek med ett visst chansmässigt övertag kändes det ändå som att man kunde se fram emot fortsättningen med tillförsikt.

Inga byten i paus och fortsatt hetsigt i duellerna där korten nu började komma för de grönvita. Hammarby hade i stort sett ingenting framåt under inledningen av halvleken men i 53:e minuten kom plötsligt ett chockartat mål för gästerna. En lång svepande boll in i boxen nickades i mål av en framrusande Nikola Djurdjic.

Långt ifrån logiskt men fotboll handlar sällan om logik utan om att göra mål och i 56:e kunde Hammarby kapitalisera på en misslyckad aktion i DIF-försvaret. Alexander Kacaniklic fick utrymme och kunde sätta de grönvitas andra mål. Extremt tungt men det fanns trots allt en halvtimme kvar att jobba på.

Hammarbys på gränsen-spel skulle till slut också straffa sig och när Jeppe Andersson stod för en ny kapning åkte det andra gula kortet upp och Andersen fick lämna planen. Forceringsläget var givet och Kim och Tolle släppte in Emir Kujovic för mer tyngd i offensiven.

När sedan en ny handssituation i Hammarbys straffområde kom i 66:e minuten kändes det som tredje gången gillt. Men DIF stannade kvar på sin magra straffstatistik och fick jobba vidare där Kujovic var mycket nära att klacka in Buyas nickskarv. Strax efter var Kujo nära på nytt med ett flackt skott men Blazevic räddade.

Men i 73.e minuten skulle den efterlängtade reduceringen komma. En hörna skallades mot mål av Jacob Une Larsson, Blazevic räddade men på returen höll sig Buya Turay framme och dunkade in bollen.

DIF-övertaget var totalt nu och Hammarby hade lite intresse för att hålla tempot där många aktioner tog väldigt långt tid och vissa spelare - inte helt överraskande - blev liggandes väldigt länge på planen. Chanserna duggade tätt, ännu en potentiell handsituation i Hammarbys straffområde noterades utan åtgärd från Karlsson och Blazevic stod för ett antal svettiga räddningar. Det var träffar i ribba och stolpe och att bollen inte ville in stred egentligen mot alla sannolikhetskalkyler - men så blev det ändå. Efter fyra övertidsminuter stod det 1-2 på resultattavlan och förlusten var ett bistert faktum.

Summa summarum så handlar fotboll om att göra mål. I det här derbyt gjorde motståndarna två mål trots ett fåtal chanser medan Djurgårdens 16 avslut med tillhörande ramträff endast gav ett mål. Att sedan spelövertaget var massivt är ett gott betyg åt insatsen men det ger tyvärr inga extrapoäng i tabellen, utan nu handlar det om att maxa poängskörden i de tre återstående omgångarna.

Ett landslagsuppehåll på två veckor ger en möjlighet att låta besvikelsen över det här resultatet rinna av innan det är dags för bortamatch mot IFK Göteborg. Toppstriden må ha fått ett nytt utseende men Djurgården är fortfarande i ett utmärkt läge för att kunna gå hela vägen.

6 oktober, söndag 15:00Tele2 Arena