Förlust mot AFC i genrepet

• 23 mars 2019

Trots två mål från Buya Turay tappade Djurgården matchen under sista halvtimmen på Tunavallen där AFC Eskilstuna till slut vann med 3-2

Med den allsvenska premiären väntandes runt hörnet begav sig Djurgården till Tunavallen för ett sista test av styrkorna mot ett formstarkt AFC. En lätt decimerad trupp med PK Bråtveit på landslagsuppdrag och utan Jacob Une Larsson, Edward Chilufya samt Erik Berg (som sparades) klev ut  i vårsolen för att leverera lite klassiska kvitton på var laget står i förberedelsefasen.

Så vad fick vi för svar? Tränarduon Kim pratade om att främst sätta försvarsspelet men med Astrit Ajdarevic från start uppstod vissa förväntningar på offensiven. Astrit var också framme och lossade bössan i 9:e minuten efter fin pass från Buya Turay men skottet gick en bit över.

I övrigt bjöds det på några halvchanser i den hårda blåsten där AFC var framme och hotade mest men där det största orosmomentet ändå var den smäll mot huvudet som Jonathan Ring åkte på i 18:e minuten. Ring var dock på benen snabbt igen och la en fin djupledsboll som så när kunde förvaltas av Turay men där AFC:s keeper Mihail Ivanov hann ut och avstyrde i sista stund.

Det var skralt med blårandiga chanser framåt men förhoppningarna om ett stabilt försvarsspel infriades dock under den första halvtimmen. Lite värre var det för AFC där Buya Turay bjöds på ett gratismål när Mihail Ivanov vågade sig på en dribbling, något som bekant kan vara vanskligt som siste man och speciellt om man är målvakt. Buya stod för en effektiv erövring och kunde sedan vandra in med bollen i tomt mål.

Strax efter skapade dock AFC ett riktigt farligt läge där Samuel Nnamani var nära att trycka in bollen. Hemmalaget fortsatte att skapa ett visst tryck under de närmaste minuterna och DIF fick jobba hårt i defensiven för att freda målet.

Men Djurgården tog över mot slutet av halvleken och Jesper Karlström var nära att lobba in tvåan efter en fin framspelning av Turay medan Kevin Walker drog iväg en riktig kanonträff i burgaveln strax efter. Men det blev ingen utökar målskörd för DIF som dock kunde gå till ledning i halvtid.
– Det var en bra halvlek där vi rör oss bra och försvarar oss starkt. Sedan får vi ett mål när jag sätter press på deras försvar precis som våra tränare sagt åt oss att göra, konstaterade Buya Turay för C More om målet på sin gamla hemmaplan.

Andra halvlek rullade igång med ett av många DIF-byten som skulle komma där Johan Andersson klev in och Aslak Witry gick ut. Det skulle också bli en betydligt mer händelserik halvlek som inleddes med nätkänning direkt.

Buya Turay slet sig loss i djupled efter fint förarbete av Marcus Danielson och fri med inbytte målvakten Igor Levchenko bredsidade Buya kyligt in sitt andra mål för dagen.

Djurgården var i förarsätet men bjöd sedan på lite slarvigt försvarsspel med visst tryck från AFC där Aidi Nalic hade ett farligt skott strax utanför och där även DIF-bekantingen Wilhelm Loeper hade ett riktigt vasst läge efter en utboxning av Vaiho.

Därpå följde väldigt många byten vilket förändrade matchbilden som blev mer rörig. Men Turay var fortsatt het framåt och serverade Kevin Walker vars skott blockerades i sista stund.  Kozica testade sedan Levchenko med ett tungt skott och det kändes ändå hyfsat stabilt.

Men lugnet var bedrägligt och I 65:e minuten skulle en reducering komma. Ousmane Camara löpte sig fri i djupled och kunde trycka in en reducering bakom Tommi Vaiho.

DIF studsade tillbaka och Johan Andersson levererade ett antal farliga inspel från sin högerkant och matchen fortsatte att vara svängig med mycket chanser åt båda hållen. Bytena fortsatte också och det fanns goda skäl att glädjas med Hampus Finndell som klev in och A-lagsdebuterade när han bytte av Jesper Karlström med 20 minuter kvar.

Dessvärre var det mer nedslående händelser som följde när Denni Avdic stack iväg i djupled och satte kvitteringen med en mycket välavvägd lobb. Tre minuter senare var det dags igen när AFC fick en straff för hands som diskuterades flitigt innan den exekverades av Kadir Hodzic till 3-2.

Djurgården forcerade för en kvittering där Haris Radetinac var flitigt inblandad i de offensiva framstötarna men det räckte inte den här gången. Djurgården åker därmed på en historisk första förlust mot AFC i en match där hemmalaget fick möjlighet att jobba sig tillbaka in i matchen under en rörig sista halvtimme, enligt lagkapten Marcus Danielson.
– Vi gör det bra en timme och sedan gör vi det riktigt dåligt den sista halvtimmen. Vi spelar med huvudet under armen och tror att allt ska lösa sig av sig själv, tar dåliga beslut och tappar bollen i onödiga lägen så att de kan göra tre mål. Ska man ta med sig något så gör vi det bra under en timme och kontrollerar matchen men det är svårt att vara nöjd över det när vi förlorar med 3-2.

Istället får man ta fasta på den gamla teaterklyschan om dåligt genrep, bra premiär så får vi sannolikt se ett hårt taggat DIF i premiären mot GIF Sundsvall den 1 april. Var på plats då.

23 mars, lördag 15:00Tunavallen