Klart för semifinal efter derbydrama

• 10 mars 2019

Djurgården är klart för semifinal i Svenska Cupen efter ett straffdrama mot Hammarby. PK Bråtveits räddning på Nikola Djurdjics straffspark blev avgörande på Tele2 Arena.

Trots att Djurgården tvingats undvara flera spelare på grund av skador gick laget genom gruppspelet utan poängförlust. Jämfört med förra söndagens match mot Elfsborg saknades Astrit Ajdarevic i kvartsfinaltruppen mot Hammarby. Däremot var Nicklas Bärkroth klar för spel liksom nya anfallaren Mohammed Buya Turay som äntligen fått sitt arbetstillstånd från migrationsverket och därmed kunde debutera för DIF i tävlingssammanhang. Turay fick förtroendet från start på topp mellan Jonathan Ring och Edwayd Chilufya.

Nästan 21 000 åskådare fick se Hammarby komma till avslut redan i matchens först minut men Nikola Djurdjics skott vållade inte den blivande hjälten PK Bråtveit i Djurgårdsmålet några problem. Blåränderna skaffade sig tidigt ett övertag i bollinnehavet och och den första av halvlekens fem DIF-hörnor efter fem minuter. Den blev också den farligaste även om lagkaptenen Markus Danielson inte nådde upp till bollen med pannan. I stället fick Jacob Une Larsson chansen med fötterna men försöket täcktes till en ny hörna.

Efter 12 minuter var det dags för matchens första varning när domaren Glenn Nyberg ansåg att Mohammed Buya Turay föll för lätt i straffområdet. Under samma period började Edward Chilufya att göra livet surt för Hammarbys högerback Simon Sandberg med sin snabbhet. Det slutade dock inte bättre än att Sandberg tacklade Chilufya så pass illa att det var färdigspelat för nr 18.

Aslak Witry visade stor offensivlusta på sin högerkant och skapade bland annat ett bra frisparksläge precis vid straffområdeslinjen. Eliot Käck tog hand om frisparken som hamnade lite för nära Davor Blazevic i bortamålet.

Hammarby skapade ytterst lite i anfallsväg. Det enda som med lite god vilja kan räknas som ett farlig läge var ett lurigt inspel från Darian Bojanic som Bråtveit boxade undan.

Den grönvitas mittförsvar bjöd Djurgården på några gratischanser. Den bästa möjligheten till ett ledningsmål hamnade hos Jonathan RIng som siktade på en skruv mot den bortre stolpen men bollen hamnade utanför ramen.

– Det är bra defensiv hos båda lagen. Vi måste ha lite mer variation och våga hålla i bollen mer. Ha lite mer eftertanke och våga rulla efter marken och även passa till spelare som har en motståndare i ryggen, sa Ring i halvtid.

Den andra halvleken skiljde sig inte särskilt markant från den första även om Hammarby hade en bättre period i mitten av den. Det blev som så ofta i derbyn en tillställning med mycket kamp medan målchanserna var väldigt lätträknade. Djurgården dominerade i bollinnehavet men den farligaste målchansen kom först i den andra förlängningshavlekens sista minut då Jesper Karlström tog ett skott som gick halvmetern utanför den bortre stolpen.

– Vi var lite för stressiga och sökte en avgörande passning lite för fort, särskilt i andra halvek. Vi gör inte på något sätt en dålig match men hade behövt vara lite coolare, sa DIF-tränaren Kim Bergstrand.

Det var gott om trötta spelare på planen under förlägningen. Hammarby lät Djurgården föra spelet och inväntade bolltapp för att försöka hota på omställningar, men DIF-försvaret var väl samlat. 0-0 efter 120 spelade minuter betydde att straffsparkar fick fälla avgörandet.

Djurgården lottades att slå straffarna mot sina egna supportrar. En ganska betydande fördel i en match som denna, men det började ändå inte bättre än att en halkande Kevin Walker träffade stolpen. Detta följdes emellertid av en ny och än grövre miss då Hammarbykapten Jesper Andersen bommade hela målramen. I och med att KP Bråtveit gjorde en mycket bra räddning på Nikola Djurdjics försök, medan Markus Danielson, Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström var hur säkra som helst från straffpunkten fick högerbacken Aslak Witry chansen att skjuta Blåränderna till semfinal mot Häcken. Norrmannen väntade ut Davor Blazevic och prickade kyligt in 4-2 i mitten av målet.

– Otroligt skönt. De andra spelarna sa till mig att jag skulle bli hjälte. Jag tycker att vi var det bästa laget så det var rättvist, sa Bråtveit när dramatiken var över och segerfirandet tagit vid.

– ”PK är en demon på straffar, sa Kevin Walker som säkert drog en lättnandens suck med tanke på straffdramats inledning.

Kim Bergstrands tränarkollega Thomas Lagerlöf berömde laget på presskonferensen:

– Jag har aldrig sett en spelare som halkar när han slår straff på konstgräs förut, men alla andra straffarna var klockrena. Det är killar som är starka mentalt. Och det är det som krävs för att vinna.

10 mars, söndag 15:00Tele2 Arena