Krampaktigt kryss på Olympia

• 6 maj 2019

Efter en godkänd första halvlek tappade Djurgården momentum helt och fick i slutändan vara nöjda med en poäng mot Helsingborg.

Ett revaschlystet DIF klev ut på Olympia för årets första match på naturgräs mot ett Helsingborg som efter en fin inledning av serien haft en tuffare period resultatmässigt. För Djurgårdens del fanns det också ett stort poängbehov för att haka på i toppen av serien och startelvan innehöll ett par förändringar: Kevin Walker fanns med från start på mittfältet samtidigt som Jonathan Augustinsson klev ner som vänsterback medan Elliot Käck lämnade truppen på grund av sjukdom.

Det var hemmalaget som såg piggast ut inledningsvis och skapade ett par hyfsade lägen men sedan annonserade Buya Turay sin närvaro. Aslak Witry plöjde fram på högerkanten och skickade in en stenhårt inspel som styrdes in i mål via den blårandiga målmaskinen. Dock var HIF-backen Anders Randrup sist på bollen och målet rubricerades som självmål.

Ett viktigt mål som gav ett välbehövligt lugn även om Helsingborg fortsatte att flytta upp och jaga fria ytor i den samlade DIF-defensiven. Något som öppnade upp för blårandiga motattacker och Fredrik Ulvestad fick utrymme och testade Kalle Joelsson med ett hyfsat skott. Men även PK Bråtveit fick jobba när Rasmus Jönsson testade med avslut under en rolig halvlek där det fanns anfallsvilja hos båda lagen, dock utan riktigt heta lägen.

Tempot bedarrade dock gradvis efter målet och HIF flyttade upp medan Djurgården höll fortet och hotade med omställningar via den ständigt löpande Turay. Ett riktigt fint blårandigt läge kom sedan i 36:e minuten på efterspelet av en hörna där Fredrik Ulvestad var nära på nytt men Joelsson räddade avslutet ånyo. I övrigt var det fortsatt chansfattig och när domare Stefan Johannesson satte pipan i munnen kunde Djurgården gå in för vila med ledning i ryggen.
– Vi inleder bra och håller i bollen men har en dålig period i mitten av halvleken. Sedan är vi bra igen mot slutet och spelar igenom deras försvar, summerade Aslak Witry för C More i pausen som också var nöjd med att ha bidragit till ledningsmålet.
– Buya kommer löpande i boxen och då blir det oftast farligt. Så jag slår in bollen och den går in.

Inga byten i paus och efter tre minuters inledande DIF-tryck var det väldigt nära en kvittering när Mamudo Moro nickade strax utanför. Nästa farliga nick stod Astrit Ajadarevic för på hörna. I den numera fartfyllda matchen räknade nog hemmapubliken in kvitteringen i 51:a minuten när en cut back från höger nådde fram till en fristående Max Svensson, skottet gick dock lyckligtvis en bit över.

Det var skakigt för DIF nu som tappade spelet fullständigt och hemmalaget etablerade tryck. Inte helt oväntat kom också en kvittering med timmen spelad där en av många bollar från hemmalagets vänsterkant nådde fram till Rasmus Jönsson som stötte in 1-1.

Dessvärre blev målet ingen väckarklocka utan det var fortsatt slarvigt och väldigt långsamt, omständligt spel från Djurgården. Med viss tacksamhet kunde de tillresta DIF-supportrarna andas ut när inbytte Bjarnason missade ett friläge mitt i boxen.

Det såg inte alltför lovande ut och när sedan Erik Berg drog på sig ett gult kort med kvarten blev det inte muntrare med tanke på att han därmed missar derbyt.

Nästa attack kom från Adam Eriksson som sköt i vänster burgavel och en farlig HIF-kontring höll på att ställa till det rejält. För Djurgårdens del var det oftast Buya Turay som stod för initiativen när han jagade frenetiskt på topp men utan att få till det och där DIF sökte efter lösningar utan att hitta dem.

De välkända marginalerna - och även domsluten - var dock till Djurgårdens fördel i ett flertal situationer under kvällen vilket emfaserades utav Bjarnasons stolpträff i friläge med bara minuter kvar.

Slutsignalen kom som en befrielse och med facit i hand var det en skön poäng att få med sig med tanke på hur matchen utvecklade sig.
– Vi ska vara glada för poängen, en hemsk andra halvlek från vår sida. Vår första halvlek är anständig men inte bra på något sätt. Men i andra halvlek gör vi ingenting av det vi pratar om i pausen eller tränar på. Vi får för lätt start känns det som och kan dutta runt bollen och sedan tappar vi bollen och de får momentum, sa Thomas Lagerlöf efteråt till C More.
– Det är svårt att säga varför det blir så. Vi bara tutar och kör och glömmer bort att fotboll är ett lagspel och att man måste spela och göra saker enligt vissa principer tillsammans. Dessutom med väldigt många dåliga individuella prestationer på det. Då blir det riktigt galet så vi får prata ut om vad som händer, träna och gör det bättre tillsammans.

Nu närmast väntar en hel träningsvecka för att kalibrera laget på bästa sätt inför det stundade derbyt på söndag då AIK gästar Tele2 Arena. Då ska bitarna vara på plats.

6 maj, måndag 19:00Olympia