Kristianstad starkast på Stadion

• 5 maj 2019

Sedan mittbacken Therese Ivarsson gjort två mål åkte Kristianstad hem med alla tre poängen från Stockholms Stadion.

Efter förluster i de två första omgångarna av OBOS Damallsvenskan var förra helgens 2-1-seger mot nykomlingen Kungsbacka minst sagt välkommen för Djurgården. Det fanns förhoppningar om en ny seger i söndagens hemmamatch mot Kristianstad, men Blåränderna kom inte upp i tillräckligt hög nivå.

Kristianstad, som slutade fyra i förra årets allsvenska tabell, var det bättre laget redan från avspark, men DIF lyckades ändå skapa del spetsiga anfall. När Olivia Schough elegant lobbpassade till en rusande Ogonna Chukwudi på vänsterkanten fanns Mia Jalkerud fri i straffområdet, men inspelet nådde aldrig fram. Strax efteråt var det Jalkerud som spelade fram Chukwudi, men hennes avslut träffade överkanten av ribban.

Djurgården skapade ytterligare en målchans innan halvtidsvilan sedan Mia Jalkerud petat bollen i läge för Olivia Schough. Landslagsforwarden fick bra träff med vänstern men Brett Maron i gästernas mål lyckades rädda till hörna.

I övrigt var det väldigt mycket spel på Djurgårdens planhalva där Kristianstad också tog ledningen efter 37 minuters spel. Målet kom till efter en onödig frispark strax utanför straffområdet och kunde även ha förhindrats med ett effektivare försvarsspel. Nu studsade bollen via en Djurgårdare fram till målskytten Therese Ivarsson.

Kristianstads ledning var logisk sett till matchens utveckling. Djurgården slarvade för mycket i passningsspelet och fick aldrig något grepp om spelet på mittfältet. Ledningsmålet föregicks av flera heta chanser, bland annat stoppade DIF-backen Julia Walentowicz en boll på mållinjen. Dessutom hade både Amanda Edgren och Anna Welin skott som passerade Gudbjörg Gunnarsdottirs vänstra stolpe med ytterst liten marginal.

Djurgården behövde höja sig ett snäpp i den andra halvleken men hade svårt att skapa några längre anfall mot ett Kristianstad med en väldigt tydlig 3-5-2-uppställning. Den bästa möjligheten till en kvittering kom efter en timmes spel när Ogonna Chukwudi hittade Oliva Schough i straffområdet.  En hårt uppvaktad Schough kom till avslut men Elizabeth Maron stod åter i vägen.

Chukwudi, som spelade i Kristianstad 2017-18, orsakade flera frispakar och blev även varnad, men nigerianskan var också inblandad i flera av Djurgårdens bästa anfallsförsök. Tyvärr hade de behövt vara fler denna söndagseftermiddag, särskilt som Kristianstad ökade på sin ledning till 2-0 på straff i den 82:a minuten. Detta sedan en pressad Irma Helin tacklats i eget straffområde och plockat åt sig bollen med händerna.

DIF-tränaren Joel Riddez bytte in Wilma Sjöholm och Ariam Berhane som bidrog med mer energi i anfallsspelet men bortalagets tre poäng kändes ändå ganska ohotade under matchens slutskede. Enda tillbudet var Berhanes tåpaj som passerade ganska nära Brett Marons stolpe, men då stod matchuret på 93 minuter.

Slutresultatet 0-2 innebär att Djurgården står kvar på tre poäng efter fyra omgångar vilket räcker till en tiondeplats före nollpoängarna Limhamn Bunkeflo och Kungsbacka. I nästa omgång väntar en ny tuff motståndare i form av Kopparbergs/Göteborg FC. Matchen spelas på lördag den 11 maj på Valhalla.

5 maj, söndag 15:00Stockholms Stadion