Kryss mot BP på Kaknäs

• 6 apr 2019

Tio spelare saknades när Djurgårdens damer spelade oavgjort mot BP. Nu återstår en vecka till den allsvenska premiären.

Det blev ett kryss i vårens sista träningsmatch för damlaget. Den tidiga lördagsmatchen mot BP slutade 2-2 (0-1) på ett soligt Kaknäs.

– Det var ömsom vin ömsom vatten. Vi gör en del bra prestationer både kollektiv och individuellt men vi vill inte tillräckligt mycket. Jag vill se mer maxlöp och att vi är tuffare, säger tränaren Joel Riddez.

BP, som är nykomlingar i Elitettan, var piggast i matchens inledning och tog ledningen efter 20 min genom Tempest-Marie Norlin. Den förre DIF-spelaren vann närkamsspelet med Djurgårdens mittförsvar och kunde, med knappt styrfart, få bollen över mållinjen. Det såg ut som att Blåränderna skulle reda upp situationen innan den hamnade hos Norlin men så var inte fallet. Ledningsmålet fick BP-ledarna att brista ut i ett vrål som kan ha hörts ända till Grimsta.

– Vårt försvarsspel är inte bra över 90 minuter men man måste ta hänsyn till att det var nya positioner och roller för flera av spelarna, konstaterade Riddez.

DIF-tränaren tvingades nämligen undvara tio av truppens spelare i genrepet inför den allsvenska premiären nästa helg. Av dessa är sex på landslagsuppdrag, bland annat Olivia Schough och Hanna Folkesson med A-landslaget, och fyra skadade.

– Men jag tycker att de spelare som är kvar ska kunna visa lite mer. De fick en utskällning i halvtid och i första kvarten av andra halvlek är vi bra. Då gör vi det vi kan göra hela matchen, vi rör oss och hotar bättre.

Kvitteringen var resultatet av en de djupledslöpningar som Riddez efterlyst. Denna var signerad Malin Diaz och avslutades med en utmärkt passning till Wilma Sjöholm. Den finländska anfallaren kunde enkelt pricka in kvitteringen förbi BP-målvakten Nichole Persson som nyligen lånades ut från Djurgården.

Hemmalagets mål vaktades först av Jennifer Pelley, som bland annat briljerade med en blixtsnabb fotparad, och efter paus av Gudbjörg Gunnarsdottir (bilden) som gjorde comeback efter häloperationen förra året. ”Gugga” fick liksom Pelley släppa en boll förbi sig och den gången hette målskytten Rebecka Lundblad Roth i minut 62.

DIF-repliken kom dock omgående när skyttedrottningen Mia Jalkerud spelades fri av Wilma Sjöholm. En rättvis kvittering med tanke på att BP:s 2-1-mål kom till efter en omställning under hemmalagets bästa period. Framför allt var det Malin Diaz som fick fart på Djurgårdens spel och Joel Riddez berömde även hennes centrala mittfältskollega, nye sydafrikanen Stephanie Malherbe.

– Jag tycker att Stephanie gör det bra, särskilt som det är hennes första match med oss. Hon täcker mycket yta och har en tuffhet som många spelare kanske saknar.

Det bästa läget för ett segermål fick Irma Helin i matchens slutsekunder. Nedtagningen blev snudd på perfekt men avslutet för löst.

Nästa helg inleds Damallsvenskan med en rejäl utmaning för Djurgården som ställs mot regerande mästarna Piteå på bortaplan. Matchen spelas på söndagen 15.00 på LF Arena.

6 april, lördag 10:00Kaknäs IP