Företag

Kujovic sänkte Helsingborg

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 sep 2019

Efter en blårandig kanonad utan utdelning klev Emir Kujovic in i handlingen när han nickade in 1-0 med sin första bolltouch i 72:a minuten. Kort därpå fyllde han på till 2-0 och DIF återtog därmed serieledningen.

En inramning med en småkylig höstkväll signalerade allsvensk slutspurt och Djurgården klev ut på ett välfyllt och högljutt Tele2 Arena med siktet inställt på tre nödvändiga poäng, speciellt med tanke på helgens övriga resultat i toppstriden. Elvan innehöll en intressant förändring där Astrit Ajdarevic fanns med från start samtidigt som Curtis Edwards tog klivet upp till höger i anfallet. På bänken fanns även en viss spelsugen Emir Kujovic.

För Helsingborgs del var det tränarbyte och nya premisser som gällde under Olof Mellberg och gästerna hade de facto matchens första farlighet efter en snabb omställning där Mamadu Moro avslutade farligt nära målramen. Men annars var det en förväntad matchbild med stort blårandigt bollinnehav som sedan omsattes i ett superläge för Curtis Edwards efter ett inlägg från Jonathan Ring. Men en akrobatisk räddning från Anders Lindegaard förhindrade det alla trodde var ett givet ledningsmål.

Ajadarevic följde upp med ett avslut utanför, Curtis Edwards med en farlig nickskarv och Buya Turay var nära även han men bollen ville inte. Chansparaden rullade vidare med nya farligheter och Lindegaard följde upp med en ny monsterräddning när Fredrik Ulvestad drog iväg en stenhård kanon på halvvolley.

Men även Tommi Vaiho sattes i arbete och stod för en viktig räddning när Adam Eriksson lyckade bryta sig igenom under den extremt händelserika inledningen. En pigg DIF-start men med en långt ifrån klinisk offensiv, vilket även gällde gästerna som hindrades av en storspelande Vaiho som briljant avstyrde Moros friläge i 26:e minuten.

Efter den intensiva första halvtimmen bedarrade sedan tempot lite och Helsingborg la sig lågt medan Djurgården letade ytor. Bollen distribuerades flitigt runt men de riktigt klara chanserna kom inte och halvleken avslutades sedan med en varning för Buya Turay - med efterföljande tumult - som därmed missar nästa match. 

I övrigt kändes 0-0 som ett gravt missvisande resultat sett till den stora mängden kvalificerade lägen under halvleken men bortsett från ineffektiviteten var det ändå en bra, offensiv halvlek av blåränderna.

Andra halvlek rullade igång med fortsatt DIF-anstormning, totalt tryck och ett par farliga frisparkslägen som dock inte förvaltades. Med timmen spelad skakade Kim och Tolle om laget lite igenom att byta in Nicklas Bärkroth istället för Ajdarevic. Trycket fortsatte där Aslak Witry sköt i burgaveln och Jonathan Ring lossade bössan kort därpå men Lindegaard tycktes ha en lite för bra dag på jobbet. 

Nästa drag för förändring blev Kujovic in, Edwards ut, i 70:e minuten. Ett genidrag skulle det visa sig. Buya Turay stod för en fin aktion och drog iväg en, hyfsat hård, ”framspelning” till Kujo som satte fram pannan. 1-0 och en bombastisk emotionell explosion inträffade på arenan med efterföljande lyckorus.

Det var nära tvåan strax efter när Nicklas Bärkroth tog emot smart, vände om och sköt. Avslutet parerades dock av den storspelande Lindegaard men Kujovic var inte färdig för kvällen. Pigge Bärkroth ryckte loss på högerkanten och serverade Kujo i boxen som stötte in bollen till en ny ljudorkan från publiken.

Med tio minuter kvar så rullade DIF runt komfortabelt för att döda matchen och hade även ett bud på trean när Jacob Une Larsson höll sig framme på efterspelet till en hörna. Även Aslak Witry nosade på ett mål men trots att Djurgårdens målskörd kunde ha varit betydligt större räckte 2-0 alldeles utmärkt.

Nu närmast väntar bortamatch mot GIF Sundsvall på fredag och toppstriden rullar vidare med Djurgården i serieledning. Det blir en minst sagt rafflande slutspurt som väntar…

16 september, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenHelsingborgs IF
2-0 (0-0)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat