Marcus Danielson frälste DIF mot Östersund

• 30 sep 2019

På ett välbekant sätt klev DIF-kaptenen fram när det behövdes som bäst och skallade in segermålet med kvarten kvar i en knepig och tight match på Jämtkraft Arena.

Det kokande allsvenska toppracet rullade vidare på ett höstruggigt Jämtkraft Arena där ett något modifierat DIF klev ut för att ta sig an ett Östersund i stort poängbehov. Förändringarna i startelvan: Emir Kujovic tog plats på topp flankerad av Nicklas Bärkroth på högerkanten medan Curtis Edwards var tillbaka på mittfältet samtidigt som Jacob Une Larsson var tillbaka efter avstängning.

Det var ett hungrigt Djurgården som kickade igång matchen och Jonathan Ring inledde med ett  farligt skott strax utanför redan i andra minuten. Nästa läge fick Emir Kujovic, en högkaratiga chans där Aslak Witry serverade ett utmärkt inlägg men Kujos avslut i boxen smet utanför stolpen.

Östersund stack emellan med en bra period där de lyfte upp spelet men det gav också ytor för DIF där Curtis Edwards drog iväg ett fräsande skott strax över ribban på sin gamla hemmaplan. Matchen rullade sedan vidare med ett massivt bollinnehav för DIF som letade efter öppningar i ÖFK-defensiven.

En sådan skulle också komma i 24:e minuten när en friställd Marcus Danielson nickade precis utanför på ett klockrent inlägg från Jonathan Ring. Danielson grämde sig men han skulle få fler möjligheter...

Istället var det Östersund som skulle sätta matchens första mål när Jordan Attah Kadiri fick måtta skott i 28:e minuten och tryckte in bollen bakom en chanslös Tommi Vaiho. Ett hårt slag i jakten på den viktiga segern och en onödig uppförsbacke kändes det som.

Ungefär samtidigt började snön falla över arenan men Djurgården var fortsatt heta och satte Aly Keita i hårt artbete två gånger om. Först med en räddning på Jesper Karlströms tunga kanon och sedan när Jacob Une Larsson var oerhört nära att trycka in kvitteringen efter en hörna.

Men mitt i DIF-dominansen stack hemmalaget upp med en ny farlig kontring där giftige Attah Kadiri drog iväg ett farligt skott innan det sedan återgick till det intensivt malande DIF-trycket. Ett tryck som också skulle ge utdelning efter flitigt bombarderande där Nicklas Bärkroth påpassligt höll sig framme på övertid. Inspelet kom från Jonathan Ring och ”Bärka” dök upp vid bortre stolpen och tryckte in 1-1.

Ett grymt viktigt mål efter en halvlek där Djurgården visserligen ägde det mesta - med stora chanser och 7-1 i hörnor - men ändå inte riktigt fick igång spelet. Något som Nicklas Bärkroth hoppades skulle ske efter pausen.
– Det har inte varit speciellt bra i första halvlek. Vi slår bort enkla passningar och missar lite omställningar som vi kan göra mycket bättre. Men nu får vi 1-1 och tar med oss det in i andra så ska vi göra det bättre, sa ”Bärka” till C More i pausen.

Inga byten i paus men båda Östersunds tränare fick ta plats på läktaren efter en hetsig diskussion med domare Glenn Nyberg i samband med kvitteringsmålet. Onödigt hetsigt blev det också i Djurgårdens straffområde när Isak Ssewankambo gick på avslut efter en utboxning av Tommi Vaiho. Det osade katt flera gånger om nu när ÖFK skapades tryck och Kim och Tolle förändrade genom att byta in Buya Turay och Astrit Ajdarevic i 58:e minuten.

Farten ökade något och Aslak Witry var nära med ett giftigt skott men det var fortfarande som om en släng av guldfrossa hade bitit sig fast med fortsatta felpassningar och individuella misstag. Med kvarten kvar började dock en viss forcering ta fart och Ajdarevic sköt farligt i 75.e min men skottet styrde till hörna.

På den efterföljande hörnan skulle sedan ett minst sagt förlösande mål komma. På ett symboliskt sätt var det dessutom Marcus Danielson som skulle kliva fram och visa vägen. Elliot Käck servade perfekt och kapten Danielson steg till väders och skallade majestätiskt in 2-1.

Stort jubel bland de tillresta DIF-supportrarna och en knapp kvart kvar till full tid. Haris Radetinac kom in med pigga ben och målsättningen att stänga matchen var tydlig. Något som blåränderna gjorde exemplariskt och Buya Turay skapade till och med en riktig vass chans på egen hand men sköt utanför.

Det gjorde mindre eftersom 2-1 räckte alldeles utmärkt till tre poäng och återtagen serieledning med en viktig bonus i att ingen av spelarna med två varningar drog på sig gula kort och nu är tillgängliga inför derbyt på söndag.

Kanske inte den mest välspelade matchen i DIF-historien men tre extremt viktiga poäng in på kontot inför det avslutande toppstridsdramat.
– En väldigt skön seger även om vi inte riktigt kommer upp i nivå. Men vi plockar fram de fasta situationerna när de behövs och det är en styrka. Vi har tränat lite extra på det i veckan så det var bra att vi kunde använda det idag, sa Thomas Lagerlöf till C More efter matchen och poängterade att det inte var en hundraprocentig insats men ändå välförtjänta tre poäng.
– Jag tycker att vi var sena på det i vårt presspel och andrabollsspel. Man är nästan där och kommer något steg försent. Men vi skapar målchanser och borde ha gjort mål mycket tidigare i matchen. Så vi vinner ändå rättvist men vi kan bättre än så här.

Nu närmast väntar derby mot Hammarby på söndag med fyra omgångar kvar...

30 september, måndag 19:00Jämtkraft Arena