Premiärförlust trots bra insats

• 31 jan 2019

Djurgården skapade mängder av chanser och visade positiva offensiva tendenser i årets första träningsmatch. Men det var Kristiansund som tog hem segern med 1-0.

Med spänd förväntan bänkade sig väldigt många djurgårdare framför en väl vald skärm för att få en första koll på Djurgården anno 2019. En stor mängd frågetecken kring Kim & Tolles taktik och spelsystem, nyförvärvens kapacitet och den sammantagna potentialen i laget väntade på svar och startelvan gav en första indikation.

En uppställning av modell 4-3-3 med Besard Sabovic flankerad av Kevin Walker och Jesper Karlström ställdes upp framför en under omständigheterna förväntad backlinje. Längst fram återfanns Buya Turay med Nicklas Bärkroth och Edward Chilufya på varsin kant mot ett förmodat starkt Kristiansund som slutade på femteplats i Eliteserien förra säsongen.

Matchen kickades därefter igång på Maspalomas Stadium på en plan som inte var den jämnaste som skådats. Icke desto mindre var det full fart framåt omgående för DIF där det fanns en hel del utropstecken på planen.

Exempelvis Edward Chilufya som var ett ständigt hot på vänsterkanten med sitt blixtsnabba ryck och han skapade bland mycket annat ett farligt skott strax utanför efter hörna, ett briljant inspel till Kevin Walker som sköt strax över och ett rykande skott precis utanför efter en fin dribblingsraid.

På motsatta sidan fanns Aslak Witry och Nicklas Bärkroth som inledde starkt med pigg offensiv som dock mattades av lite grann under slutet av halvleken.

En annan väldigt aktiv spelare var Buya Turay som var på hugget i presspelet och tog avslut när läge gavs.

I 37:e minuten var det sedan dags för efterlängtat måljubel när Buya rullade in bollen men flaggan var uppe för offside – även om bollen de facto kom från Sivertsens fot i motståndarlaget.

Kristiansund hade knappt någonting framåt – vilket är ett gott betyg till defensiven där det såg väldigt stabilt ut – fram till den 40:e minuten, det vill säga. Då kunde Kristoffer Hoven smyga in i en fri yta i straffområdet och nicka in bollen bakom en chanslös PK Bråtveit som tidigare endast fått utföra några säkra rutiningripanden.

Ett mål som räckte till ledning för norrmännen vilket inte kändes helt rättvist, speciellt med tanke chanserna där till exempel kapten Marcus Danielson nick strax utanför stolpen, i utmärkt läge mitt i boxen, var värd ett bättre öde.

Det blev sedan fem förutbestämda byten inför andra halvlek där Tommi Vaiho, Johan Andersson, Dzenis Kozica, Haris Radetinac samt debuterande Adam Bergmark Wiberg klev in.

ABW och hans lagkompisar rev och slet men Djurgården hade svårt att få till samma offensiva tryck som under första och Kristiansund var mer aktiva framåt och kom upp i enstaka framstötar.

Buya Turay fortsatte att jaga ett mål och hann skapa en hel del oreda för norrmännens backlinje innan han klev av med timmen spelad och lämnade plats för Aliou Badji.

Ett intressant inhopp där 50-miljonersmannen fick fokusera på fotboll istället för transferrykten och han var mycket nära att snabbt kvittera. Badji löpte sig loss i djupled men stoppades av hans utrusande landsman Serigne Mbaye i Kristiansunds mål som parerade skottet.

Mycket löpande blev det även för Jonathan Ring som nu är helt återställd efter en skadeperiod och som kom in med kvarten kvar och såg spelsugen ut.

Men de heta lägena ville inte dyka upp för DIF och förutom ett par halvfarliga frisparkar och hörnor hotade inte blåränderna norrmännens försvar på samma sätt som i första halvlek. På slutet kom dock två jättelägen för Badji respektive Radetinac men två vassa räddningar från Mbaye såg till att det blev en mållös premiär för DIF.

Resultatmässigt inte helt roligt men bortsett från det fanns det ändå många fina prestationer och tendenser speciellt i första halvlek där det borde blivit ett DIF-mål eller två. De kommer förhoppningsvis istället mot Lilleström nästa lördag under DIF-dagen Vinter på Tele2 Arena. Vi syns då!

31 januari, torsdag 16:00Maspalomas Stadium