Ring sänkte Östersund

• 26 maj 2019

Två mål från Jonathan Ring satte tonen på Tele2 Arena när DIF besegrade ÖFK med 3-1 i en underhållande match.

Med två raka segrar i ryggen var det ett boostat Djurgården som klev ut på Tele2 Arena för match mot Östersund vars formkurva pekade i motsatt riktning. Blåränderna fick dock klara sig utan Aslak Witry som inte var redo för spel och därav valde DIF-tränarna en trebackslinje bestående av Une Larsson, Danielson och Berg med Käck och Augustinsson som vingbackar.

Det var Djurgården som tog initiativet direkt, skapade tryck och matade in ett antal farliga inlägg i boxen som oroade gästerna. Avsluten duggade också hyfsat tätt men den riktig vassa slutprodukten ville inte infinna sig. Den skulle dock komma i den 17:e minuten när Astrit Ajdarevic slog en briljant pass fram till Jonathan Ring som löpte sig fri i djupled. Ring vinklade sedan bollen vidare till Buya Turay som var en skostorlek ifrån att hinna få en tå på bollen när målet låg öppet.

Istället var det Östersund som skulle inleda målskyttet när Tesfaldet Tekie fick utrymme och kunde pricka in 1-0 strax utanför straffområdet. Inte särskilt logiskt sett till matchinledningen och Buyas jättechans dessförinnan men ett obestridligt faktum där kvitteringsjakten tog vid omgående.

Elliot Käck testade Östersundskeepern Sixten Mohlin med ett tungt skott och Djurgården rullade runt i jakt på öppningar i den jämtländska försvarsmuren. Käck var nära på nytt efter ett nytt fint inlägg från Ajdarevic men än en gång motades bollen av Mohlin. Nästa chans fick Jesper Karlström efter en cutback från Ring men bollen hamnade utanför målramen.

Men i 41:a minuten skulle den efterlängtade kvitteringen komma. Astrit Ajdarevics känsliga passningsfot levererade en utsökt djupledsboll till Jonathan Ring som avancerade framåt. Avslutet satt kliniskt i bortre hörnet och ett extatiskt jubel bröt ut på Tele2 Arena.

En skön injektion för blåränderna som fortsatte offensiven och det skulle inte dröja länge innan det ringde igen. Inlägget, signerat Ring, landade framför Erik Berg vars skott räddades av Mohlin men returen tog Jacob Une Larsson hand om och dundrade bollen rakt upp i nättaket.

Jublet hann knappt klinga av innan domare Victor Wolf sedan blåste av en halvlek där ett hungrigt DIF - inte alls orättvist - gick till pausvila i ledning.

Andra halvlek inleddes sedan i samma stil som den första där den extremt aktive Ring tvingade Mohlin till en riktigt svettig räddning med ett tungt vänsterskott. Mönstret skulle upprepa sig strax därpå när Buya Turay bröt sig fram centralt och spelade fram "Ringen", den här gången motades skottet med en fotparad och returen studsade rakt ut på Buya som inte hade möjlighet att hinna reagera.

Mohlin fick onekligen en tuff dag på jobbet när Ring och Ajdarevic fortsatte att bomba på med nya skott. Samtidigt visade Marcus Danielson med jämna mellanrum vem som var chef i i det egna straffområdet. Riktigt farligt blev det dock på ett giftigt ÖFK-inspel i boxen från högerkanten, men det rensades undan i grevens tid av Jonathan Augustinsson.

I övrigt var det sång och hög stämning som gällde på läktarna - en stämning som hade blivit om möjligt ännu lite högre om Erik Bergs tåstyrning av ett inlägg hamnat innanför målramen, istället för centimetern utanför. Underhållningsnivån fortsatte dock att vara hög med ständiga offensiva ambitioner för DiIF och kvällens entertainer nummer 1, Jonathan Ring, skulle bjuda på lite mer show i 71:a minuten. Nyss inbytte Nicklas Bärkroth slog en fin boll i djupled och ”Ringen” sprintade loss från sin försvarare och dunkade skoningslöst in 3-1.

Mycket välbehövligt i ett läge där ÖFK hotade sporadiskt, ofta via snabbe Hosham Aiesh på högerkanten. Men det fanns ändå en grundtrygghet i DIF-defensiven och matchen spelades sedan av metodiskt. Lite pigga ben i form av Adam Bergmark Wiberg kom sedan in i 83:e minuten och ABW var nära att bli målskytt omgående efter ett utsökt förarbete där Jonathan Augustinsson körde slalom genom Östersundsförsvaret. Notabelt är även att Hampus Finndell fick göra en efterlängtad hemmadebut när han byttes in i den 87:e minuten samtidigt som Ring klev uit till stående ovationer.

Trots några ytterligare fina blårandiga lägen stannade siffrorna på 3-1 medan segerrusiga DIF-supportrar över hela arenan sjöng in slutsignalen. Därmed seglar Djurgården upp på tredje plats i tabellen - samt även upp till en mycket trivsam bäst i stan-position - och tränare Thomas Lagerlöf såg mycket som var positivt i prestationen.
– Östersund är ett bra fotbollslag som har spelat lite ojämnt i år med höga toppar och djupa dalar så vi hade lite tankar kring hur matchen skulle se ut. Vi visste att ger man dem minsta lilla så kan det bli problem. Men jag tycker att vi kontrollerar första halvlek och dominerar spelmässigt där bli har bollen mest hela tiden. Men det är bedräglig kontroll  och precis som vid målet hade vi problem med Gero och Islamovic, så det kändes inte som full kontroll. Men vi påverkas inte mycket av målet vi släpper till utan fortsätter att mata på och ha tryck. Starkt att sedan få in målen och det är tacksamt eftersom man får energi av att få in två mål innan paus. Jag är inte riktigt lika nöjd med andra halvlek där vi försvarar lite slarvigt och de har ett inspel som kan bli farligt. Men vi har bra omställningar i andra halvlek och det såg bättre ut än vad det till exempel gjorde i Falkenberg. Vi kunde gjort några mål till men jag är nöjd med insatsen och det finns fortfarande en hel del saker att putsa på, summerade Tolle.

Vårsäsongen avslutas nu med en bortamatch mot Sirius på lördag där mycket viktiga poäng i toppstriden står på spel innan sommaruppehållet. Låt oss hoppas på en grym prestation och segersång även då.

26 maj, söndag 15:00Tele2 Arena