Rosengård starkast på Stadion

• 5 aug 2019

Ett tappert kämpade Djurgården föll mot Rosengård i måndagskvällens Stadionmatch i Obos Damallsvenskan. Skåningarna åkte hem med en 3-0-seger sedan Lisa-Marie Utland nickat in två mål på en dryg minut i andra halvlek.

Efter två tunga förluster, 0-3 och 1-3 mot Eskilstuna respektive Örebro, var det ett revanschlystet Djurgården som kom till spel på Stadions gräsmatta på måndagskvällen. Motståndet var det tuffaste tänkbara i form av serieledande Rosengård med spelare som Hailie Mace och Caroline Seger.

Bortsett från de korsbandsskadade spelarna Kim Sundlöv och Sheila van den Bulk och målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir som är gravid förfogade Joel Riddez över en full trupp. DIF-tränaren valde en uppställning med fem försvarare där Gudrun Arnardottir låg bakom mittbackarna Ingibjörg Sigurdardóttir och Alexandra Lindberg med Petronella Ekroth och Portia Boakye på varsin kant.

Under stora delar av den första halvleken lyckades också Djurgården hålla upp backlinjen och tvinga Rosengård att slå något chansartade bollar, tänkta att landa bakom hemmalagets backlinje, som oftast rann över sidlinjen till inspark.  Det tog en halvtimme innan Sofie Svava hade skåningarnas första avslut på mål, men det blev starten på ett par minuters kanonad av målchanser runt Jenni Palley i DIF-målet. Amerikanskan stod för en jätteräddning, men fick även hjälp av Portia Boakye som lyckades få undan bollen framför ett öppet mål.

DIF-spelarna fick slita hårt för att komma undan bortalagets intensiva press högt upp på offensiv planhalva. Det fanns sällan tid till att ta emot bollen för de blårandiga som fick det jobbigt i varje försök att spela sig över mittlinjen. Ändå var det ytterst nära att Mia Jalkerud gav Djurgården ledningen efter 39 minuter. Vid ett sällsynt besök i Rosengårds straffområde blev Olivia Schoughs skott till en passning till anfallskollegan i bra läge. Avslutet gick förbi målvakten Zecira Musovic men stoppades på mållinjen av en FCR-försvarare.

Olyckligt nog skulle det ändå bli ett mål innan första halvlek var över. En hög passning inom backlinjen tog i ryggen på Gudrun Arnardottir och hamnade hos Rosengårds Hailie Mace. Ett gratisläge som utnyttjades skoningslöst med en välplacerad nick från en omarkerad Anam Imo. Ett tungt mål att åka på i den 44:e minuten som föregicks av en period när trötta hemmaspelare fick kämpa för att få undan bollen från straffområdet.

Djurgårdsspelarna såg emellertid allt annat än knäckta ut när den andra halvleken drog igång. Även om de heta kvitteringschanserna uteblev var det många spelare som kunde mäta sig med det namnkunniga motståndet. Zecira Musovic släppte en farlig retur på Ingibjörg Sigurdardottirs luriga distansskott men FCR-försvaret var först på bollen.

Ridån gick dock ner under loppet av en dryg minut då den inbytta norskan Lisa-Marie Utland först nickade in 0-2 på hörna i minut 68 för att nästan direkt efter även nicka in Sofie Svavas vänsterinlägg.

Även om tre mål var för mycket att hämta in skapade DIF flera chanser att reducera, bland annat genom inhopparen Tilde Lindwall och Irma Helin. Även om resultatet inte var upplyftande på något sätt var insatsen stundtals riktigt bra, särskilt under den andra halvlekens första hälft.

Djurgården får slicka såren efter den tredje raka förlusten men redan på fredag är det viktiga poäng på spel igen. För motståndet står Växjö i en riktig så kallad sexpoängsmatch på Myresjöhus Arena.

5 augusti, måndag 19:00Stockholms Stadion