Uddlöst Djurgården på Valhalla

• Damer
  • 11 maj 2019

Ett helvitt Djurgården förlorade mot Kopparbergs/Göteborg i Obos Damallsvenskan. Lördagsmötet avgjordes i andra halvlek då hemmalaget gick från 1-1 till 3-1.

Det var två lag i behov av en seger som möttes på Valhalla i Göteborg. Kopparbergs/Göteborg hade liksom DIF bara en seger på de fyra första omgångarna, vilket knappast motsvarar förväntningarna på förra årets silvermedaljörer som dessutom vann cupfinalen mot Kristianstad den 1 maj.

Efter en lovande inledning med högt presspel från Djurgården tog Kopparbergs/Göteborg ledningen i den nionde minuten. Detta sedan DIF-målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir krockat med lagkamraten Portia Boakye i samband med ett inspel från högerkanten. Bollen hamnade hos Pauline Hammarlund som enkelt kunde raka in ledningsmålet. Ett mål som kom lite från ingenstans.

DIF såg något oroligt ut efter kallduschen men repade mod. Kvitteringen kom i minut 25 sedan Portia Boakye hittat Mia Jalkerud vid bortre stolpen med ett flackt inlägg. Ett 1-1-mål som var ytterst nära att följas up av ett snudd på identiskt bara dryga minuten senare. Boakye sökte Jalkerud i straffområdet på nytt, men den här gången lyckades målvakten Jennifer Falk avvärja.

Djurgården hade sin bästa period i matchen i mitten av första halvlek så 1-1 var ett rättvist resultat efter de första 45 minuterna. Även om hemmalaget hade ett spelövertag lyckades DIF flytta upp spelet vid flera tillfällen och vinna mark på offensiv planhalva. Det var överlag svårt att komma till avslut vilket även statistiken, 2-1 i skott på mål till hemmalaget, visade.

De få chanserna till trots lyckades båda lagen få var sitt nickmål bortdömt inom loppet av drygt två minuter. Strax efter att Julia Zigiotti Olmes nick vinkats av för offside trodde Hanna Folkesson att hon gjort sitt första mål i DIF-tröjan. Även domaren Ulrica Löv signalerade för 1-2 men den men den assisterande domaren hade upptäckt ett regelbrott i straffområdet. Enligt uppgift ansågs målvakten Jennifer Falk blivit för hårt uppvaktad, men även på reprisbilderna var det svårt att upptäcka.

I den andra halvleken växlade Kopparbergs/Göteborg upp och då fick Djurgården svårare att hänga med. Anfallarna Mia Jalkerud och Olivia Schough sprang mycket men när inte resten av laget fanns med i pressen var det sällan effektivt. 2-1, som kom redan i den 48:e minuten, föregicks av bolltapp och rörigt försvarsspel innan Rebecka Blomqvist fick bollen framför fötterna och klippte till.

Hemmalaget fick fart på offensiven efter målet och när 3-1 kom i den 68:e minuten hade det hängt i luften ett tag. Julia Roddar opererade framgångsrikt på vänsterkanten och skickade in bollen mot första stolpen där en framstormande Pauline Hammarlund tryckte in bollen i nät.

Djurgården fick inte till något avslut under den andra halvleken, och förhoppningarna om en upphämtning blev mindre ju längre matchen led. Hanna Folkesson var nära att komma till skott i farlig läge i slutminuten men landslagsmittfältaren hade för många motståndare runt omkring sig.

I och med förlusten står Blåränderna kvar på tre poäng efter fem omgångar, lika många som tabellelvan Limhamn Bunkeflo efter deras skräll mot Rosenborg (vinst, 3-2). I nästa omgång, som spelas den 15 maj, möter Djurgården Vittsjö på Stadion.

11 maj, lördag 15:00Valhalla IP