Årets första seger mot Vittsjö

• 15 juli 2020

Linda Motlhalo ordnade 2-1 i den 86:e minuten och årets första vinst i OBOS Damallsvenskan.

DIF-tränaren Pierre Fondin förfogade inför matchen över en skadefri trupp och hade även tillgång till Linda Motlhalo som stängdes av i två matcher efter det röda kortet i premiären mot Uppsala. Under uppvärmningen träffades dess värre mittfältaren Frida Boreiro så illa i huvudet av en boll att hon kände sig yr och fick strykas ur startelvan.

Vittsjö saknade avstängde anfallsstjärnan Clara Markstedt, men var ändå nära att få till en drömstart i matchens fjärde minut, men Nellie Perssons träffade målställningen efter en hörna. Hemmalaget såg skakat ut efter jättechansen men lyckades borsta av sig ängsligheten och ta sig in i matchen.

– Vittsjö klev upp högt och satte en rejäl press som vi hade en del problem med att spela oss ur. Matchbilden pendlade fram och tillbaka men jag tycker att vi var bra både i vårt eget och i deras straffområde, sa DIF-tränaren Pierre Fondin.

Efter 15 minuter visade Olivia Schough att hon tröttnat på nollan i hennes målkolumn och gav Djurgården ledningen.

– Olivia hade flera chanser att göra mål mot Linköping men nu lyckades hon snappa upp bollen i straffområdet och sätta dit den, säger Pierre Fondin.

Ebba Wieder försökte replikera några minuter senare men hennes avslut hamnade en bit utanför Kathrine Östergaard Larsens stolpe. Det utvecklade sig till en jämn första halvlek där Vittsjö framför allt hotade på sina hörnor. Målchanserna var ganska lätt räknade men Sheila van den Bulk, som ersatte Frida Boreiro, testade Shannon Lynn i Vittsjös mål. Allra närmast var Tilde Lindwall som så när gjorde sitt tredje mål i årets allsvenska men nicken träffade klockrent i ribban.

Minuten innan halvtidsvilan fick den som vanligt mycket akitva Olivia Schough ett gyllene läge att göra sitt andra mål, men bollen hamnade utanför ramen.

Efter sidbytet fick Malin Diaz Pettersson omgående chansen att pricka in tvåan, men i stället kunde Vittsjös Michelle De Jongh ordna en kvittering när klockan stod på 50 min. Efter målet höjde sig bortalaget medan DIF såg darrigt ut under en period som lyckligtvis inte blev långvarig. Blåränderna tog över initiativet i matchen och skapade chanser genom Malin Diaz Pettersson, som träffade stolpen, och inbytta Amanda Kander som blev en injektion i matchens slutskede.

– Vi har en så pass bred och jämn trupp att vi kan byta in spelare med pigga ben utan att tappa kvalitet på spelet. Det är mycket värt i slutet av matcherna, sa DIF-tränaren.

Djurgården jagade ett segermål och skapade flera lägen framför motståndarmålet. Det var dags för en trepoängare och i den 86:e minuten kom äntligen segermålet genom Linda Motlhalo, efter fint förabrte av Hannah WIlkinson. En förlösande fullträff från som utlöste stor glädje bland de blårandiga på Stadion.

– Hon visar kyla och spetskvalitet när hon tar sig förbi sin försvarare och avgör. Det var verkligen ett skönt mål, vi behövde den här trepoängaren efter en tung start på säsongen. Vi har spelat bra även i tidigare matcher men nu visade vi att vi kan vinna också, sammanfattade Pierre Fondin.

Nästa match spelas på måndag då Djurgården möter serieledande Kopparberg/Göteborg på Valhalla. Ännu en tuff uppgift men onsdagens sköna vinst gav onekligen nödvändigt självförtroende inför fortsättningen.

Se höjdpunkter från matchen här:
{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)beec6bfe-aa1f-4318-9494-2dd6d17f506c|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

15 juli, onsdag 19:00Stockholms Stadion