DIF tappade mot Helsingborg

• 6 juli 2020

Djurgården skaffade sig en tvåmålsledning mot tabelljumbon HIF men tappade greppet om matchen och fick nöja sig med 2-2 och en poäng.

Det blev en bra start på matchen där Djurgården snabbt gick upp i tvåmålsledning genom Kalle Holmberg och Fredrik Ulvestad på straff. Men de dittills mållösa gästerna gjorde sedan sina två första mål för säsongen genom Max Svensson och Armin Gigovic och därmed slutade det 2-2 med delad pott på Tele2 Arena.

Det blev några förändringar i startelvan där PK Bråtveit fortsatte mellan stolparna men där Jacob Une Larssons återbud i backlinjen gjorde att Jonathan Augustinsson flyttade in som mittback bredvid Erik Berg medan Aslak Witry och Elliot Käck tog hand om ytterbacksplatserna.
På mittfältet återfanns Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad bakom Kalle Holmberg och i anfallet tog Haris Radetinac och Jonathan Ring varsin kant med Emir Kujovic tillbaka centralt.

Förhandstipsen var i blårandig favör inför avspark med tanke på en spelmässigt stark DIF-prestation borta mot MFF samtidigt som Helsingborgs haft en riktigt kärv inledning med en poäng och inga gjorda mål på fem matcher.
– Vi ska vara lika bra som vi var i Malmö men med lite bättre beslutsfattande i Helsingborgs straffområde, konstaterade tränare Kim Bergstrand för Dplay inför matchen.

Det blev en trevande  start där Helsingborg fick matchens första läge när Mohammed Abubakari fiskade upp en andraboll men skottet smet över. Nästa avslut var dock precis så beslutsamt som Kim Bergstrand efterlyste när Djurgården vann boll högt upp och Emir Kujovic vände upp och spelade fram Kalle Holmberg som distinkt dunkade in 1-0 bakom Alexander Nilsson.

En strålande start på matchen och Holmberg var sedan nära ett andra mål när Aslak Witry serverade honom i boxen - den här gången gick dock skottet utanför. Nytt läge kom sedan i 19:e när Holmberg återgäldade Kujovic med en passning men en Helsingborgs-tå stoppade Emir när han skulle avsluta med vänstern.

DIF tryckte på rejält nu och skulle också få utdelning i 22:a minuten när ett mycket vackert anfall till slut stoppades i straffområdet av Ravy Tsoukas hand. Helt enligt förväntningarna klev Fredrik Ulvestad fram till elvameterspunkten och var lika säker som vanligt när han placerade in 2-0.

Det var fin fotboll från Djurgården nu som radade upp nya fina kombinationer med snabba tempoväxlingar. Men Helsingborg hade inte gett upp och i en snabb omställning fick Max Svensson fri yta och vinklade in skåningarnas första allsvenska mål för i år med halvtimmen spelad.

Gästerna fick blodad tand av målet, lyfte sig och oroade med en hel del farliga anfall där DIF-defensiven sattes på prov under de sista tio minuterna av halvleken. Framåt fortsatte Djurgården att söka Emir Kujovic med inlägg men det var via en frispark som Kujo skulle hota på övertid. Avslutet tog klockrent i ribban och Erik Berg högg på returen men kunde inte få bollen innanför målramen.
– Jag tycker att vi kommer ut bra och sätter en bra prägel på vårt försvarsspel och får mycket bra ytor i omställlningsspelet. Så det gäller att ta vara på dem och för egen del var det skönt att få göra mål. Det är ändå det som man ska göra när man är forward och skönt att det lossnar, sa målskytten Kalle Holmberg till Dplay i pausen.

Det blev dessvärre en oroande start på andra halvlek där Aslak Witry fick en otäck smäll på knäet men spelade vidare. I övrigt hände det inte så mycket framåt där främst Helsingborg försökte hitta vägar i offensiven. Bästa DIF-chansen kom i 55:e minuten när Alexander Nilsson fick problem med en hård inläggsfrispark från höger.

Näste man att testa var Jonathan Ring men det var ändå rätt trevande och småslarvigt från båda lagen. Riktigt slarvigt var det från blårandigt håll när ett bolltapp på egen planhalva till slut ledde fram till ett skottläge för Armin Gigovic. Bollen seglade in i mål bakom PK Bråtveit och tvåmålsledningen var kvitterad.

Det skulle bli mer motlut när Witrys knä till slut gjorde att han tvingades till byte i 68:e minuten. Å andra sidan fick vi se en blårandig debut för Jesper Nyholm som gjorde sina första allsvenska minuter efter ett antal år vid sidan av fotbollen.

DIF började jaga ett tredje mål och Jonathan Ring hade en bra nick som smet strax utanför. Strax efter stod Bråtveit för en stark räddning på Anthony Van den Hurks luriga avslut.

Kevin Walker klev in istället för Kalle Holmberg och Jesper Karlström fick därefter. agera räddande ängel med en viktig brytning på ett farligt HIH-anfall. Oscar Pettersson kom in i 83:e minuten med uppgift att få fart på en trög DIF-offensiv där det var de rödklädda gästerna som var mest aktiva framåt.

Det blev ändå en viss forcering mot slutet för Djurgården men det tidigare omnämnda beslutsfattandet i offensiven var inte fulländat och de heta chanserna var få, även om de hettade till under ett par hörnor på övertid.

Summa summarum 2-2 och en till synes komfortabel tvåmålsledning som slutade med kryss och endast en poäng istället för tilltänkta tre. 10-10 i avslut ger en fingervisning om ett hyfsat rättvist resultat och nu närmast väntar IFK Göteborg borta där vi hoppas få se ett hungrigt Djurgården studsa tillbaka.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)32702522-a52b-4c2f-b5e1-aab6c5f92650|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

6 juli, måndag 19:00Tele2 Arena