Delad pott i hemmapremiären

• 4 juli 2020

Djurgården stod återigen för en bra spelmässig insats men hade svårt att omsätta det i mål där Umeå kvitterade DIF-ledningen till 1-1 mot slutet av matchen.

Djurgården kopplade grepp tidigt genom Tilde Lindwall som än en gång gav DIF ledningen i början av matchen. I övrigt var det en ganska chansfattig första halvlek men i andra skapade DIF desto mer. Tyvärr utan att få in bollen och istället kvitterade Therese Simonsson i 73:e minuten till 1-1 vilket också blev slutresultatet.

Det var en oförändrad startelva modell 4-2-3-1, precis som i premiären mot Uppsala, där Kathrine Östergaard Larsen tog plats mellan stolparna med Fanny Lång, Camilla Huseby, Rachel Bloznalis och Julia Walentowicz i backlinjen. Framför dem huserade Amanda Kander och Frida Boriero på mittfältet med Malin Diaz som offensiv spets medan Olivia Schough och Portia Boakye tog hand om kanterna med Tilde Lindwall som 9:a.

Årets hemmapremiär kickades igång under en behagligt mulen himmel på Stockholms Stadion där DIF fick första läget när Malin Diaz tilläts avancera hela vägen fram till Umeås straffområde, tyvärr gick skottet en bit utanför. Även gästerna satsade framåt dock utan att riktigt hota den blårandiga backlinjen men Umeås höga presspel stressade dock DIF en del.

Det hindrade inte Djurgården från att bygga upp ett anfall i elfte minuten när Malin Diaz spelade fram till Tilde Lindwall i boxen som har skaffat sig en trevlig vana av att göra tidiga mål. Vänsterskottet smet in mellan benen på Tove Enblom och Djurgården hade fått en smakstart på matchen.

Målet gav energi och DIF jagade vidare efter öppningar i offensiven där Olivia Schough drog iväg ett tungt skott i 26:e som dock smet en bit utanför. Riktigt farligt åt andra hållet blev det när Therese Simonsson fick fritt läge i boxen men bollen rullade metern utanför.

Men det var ändå en ganska chansfattig halvlek även om Portia Boakye och Malin Diaz bjöd på en fin kombination där dock Boakyes avslut gick rakt på Enblom. Mycket mer blev det inte förutom ett fint omställningsläge för Tilde Lindwall som dock inte lyckades med sista finten och DIF gick till halvtidsvila i ledning med 1-0 efter en stabil första halvlek där antalet målchanser för Umeå var få. Skottstatistiken som slutade 7-1 i blårandig favör gav också en indikation om detta.

Oförändrad startelva för DIF och fortsatta blårandiga offensiva ambitioner vilket dock öppnade upp för ett par farliga omställningar bakåt som dock hanterades. Första heta läget fick Portia Boakye som vann boll högt upp och satte fart mot mål men stoppades i sista rycket av gästernas försvar.

Kort därpå fick Tove Enblom sträcka ut rejält på Camilla Husebys tunga vänsterskott och hon skulle få köra en ännu svettigare räddning när Tilde Lindwall tog sig loss i djupled fintade sig fri men fick se sitt skott stoppat av en utrusande Umeå-keeper.

Det var massivt DIF-tryck nu även om Umeå oroade ett par gånger och det kändes som att ett nytt DIF-mål låg i luften. Gudrun Arnardottir bytte av Fanny Lång på vänsterbacken med timmen spelad och tio minuter senare var det dags för debut för nyförvärvade nyzeeländskan Hannah Wilkinson.

Men Umeå hade inte gett upp hoppet och i 72:a minuten fintade Therese Simonsson sig loss i boxen och sköt 1-1 bakom Kathrine Östergaard Larsen. Inte helt logiskt sett till matchbilden men samtidigt hade Djurgården varit ineffektiva på sista tredjedelen med tanke på övertaget i offensiven.

Umeå fick energi av målet där Kathrine Östergaard Larsen sedan stod för en viktig räddning på ett lurigt skott och Rachel Bloznalis för en grymt viktig brytning när Therese Simonsson var på väg fri mot mål. Strax efter var även Bloznalis när att nicka in ett ledningsmål på hörna men Enblom räddade skickligt.

Djurgården forcerade och skapade tryck mot slutet, framför allt på fasta situationer, men åter igen så blev det inga bollar på eller i mål innan slutsignalen gick. Visserligen årets första poäng in på kontot men det fanns förhoppningar om mer och borde kanske varit det sett till ett spelövertag under stora delar av matchen.

Härnäst väntar tuff men intressant bortamatch mot Linköping nästa lördag då vi hoppas på nya poäng och givetvis allra helst tre.

4 juli, lördag 17:00Stockholms Stadion