Hattrick från Ulvestad när Kalmar besegrades

• 28 juni 2020

Efter en drömstart med tre mål på tio minuter kopplade DIF greppet direkt och vann till slut över KFF med 5-0 där Ulvestad blev tremålsskytt.

Kim och Tolle stuvade om lite grann jämfört med senast där PK Bråtveit var tillbaka i kassen framför en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Erik Berg och Jonathan Augustinsson. På mittfältet återfanns Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad bakom Kalle Holmberg medan Haris Radetinac, Edward Chilufya och Jonathan Ring tog plats i anfallet.

DIF-tränare Kim Bergstrand efterlyste ett aggressivare försvarsspel inför matchen mot ett Kalmar som inlett serien övertygande men det var i de rödklädda gästernas straffområde som det var mest händelserikt inledningsvis. I fjärde minuten rullade blåränderna igång ett fint anfall och när Kalle Holmberg gick på skott blockerades det med handen av Fidan Aliti.

Fredrik Ulvestad klev fram och placerade säkert in bollen från elvameterspunkten och DIF hade fått en drömstart.

Kalmar stack emellan med en farlighet för Andre Herrem men strax efter smällde det igen för Djurgården. En frisparksvariant landade till slut framför Fredrik Ulvestad som prickade in sitt andra mål för dagen med vänstern.

Men den blårandiga chockstarten var inte över än. Ett nytt frisparksläge en bit utanför straffområdet förvaltades på bästa sätt av Jonathan Augustinsson som pangade in 3-0 för Djurgården.

Vid det laget hade det endast gått tio minuter av matchen och uttrycket drömstart kändes plötsligt som ett understatement. Ett chockat KFF försökte jaga reducering men nästa heta läge fick Jonathan Ring i 21:a minuten men skottet hanterades av Lucas Hägg Johansson.

Det aggressiva blårandiga försvarsspelet som efterlystes praktiserades också av Erik Berg & Co där gästerna hade svårt att skapa målchanser där de oftast hotade genom fasta situationer.

Men riktigt farligt för KFF blev det i 37:e minuten efter ett långt inkast där PK Bråtveit fick kliva in och rädda två nickar. Nästa mål skulle dock istället komma strax efter från en - i dubbel bemärkelse - stekhet norrman. Fredrik Ulvestad löpte in i boxen och fick en fin framspelning av Aslak Witry, skottet satt säkert bakom Hägg Johansson och 4-0 var ett faktum.

DIF hann även med ett byte där Jonathan Ring fick kliva ut medan Oscar Petersson innan Kaspar Sjöbergs pipa gick för halvtid. En halvlek där DIF var effektiva och tydliga i både offensiv och defensiv.
– Det känns bra och vi kontrollerar matchen. Jag tycker att vi har mycket mer energi än dem och vi har saknat det under de sista matcherna, sa hattrickskytten Ulvestad i pausen till Dplay och kunde inte minnas att han gjort något liknande tidigare som senior.
– Jag tror inte jag har gjort tre mål i en match i min professionella karriär så det är skönt att bryta den barriären.

Djurgården rullade igång andra halvlek med en betryggande ledning och frågan var hur matchbilden skulle påverkas av det. ”Action, action” hördes från Djurgårdens tränarbänk men det var Kalmar som inledde med att skapa två vassa chanser där PK Bråtveit fick visa upp sina kvaliteter med ett par fina räddningar.

Ett femte DIF-mål var inte långt borta när Haris Radetinac fick öppet läge efter en utsökt pass av Jesper Karlström men skottet gick över. Med timmen spelad kom sedan ett trippelbyte när Karlström, Holmberg och Chilufya klev av och Astrit Ajdarevic, Curtis Edwards och Emir Kujovic kom in.

Strax därefter nickade Erik Berg i ribban på Witrys hörna men även Kalmar hade ett par bra reduceringschanser med skott från Edwin Crona och York Rafael. I övrigt fick matchen gradvis den tempofattiga karaktär som man kunde förvänta sig men Kujovic var ändå nära med en stenhård volley.

Med kvarten kvar fick målkungen Ulvestad kliva av och Kevin Walker tog vid på mittfältet. Han gjorde avtryck direkt när han pangade in 5-0 efter en fin passning från Haris Radetinac i 84:e minuten och det var tennissiffror på lut.

Det var också nära det när Kujovic tåade in bollen men flaggan kom upp från assisterande domaren. Men fem mål räckte gott och när Sjöberg sedan blåste av var därmed tre mycket viktiga poäng i hamn. Något som innebär avancemang i tabellen och en skön boost inför den kommande tuffa bortamatchen mot Malmö FF som väntar.