Sheilas två mål räckte mot Växjö

• 3 okt 2020

Sheila van den Bulk blev stor matchhjälte när Djurgården besegrade Växjö och tog tre tunga poäng på Stockholms Stadion.

Det har nästan blivit lite tjatigt med alla så kallade sexpoängsmatcher i Obos Damallsvenskan, men det är onekligen jämnt på den nedre tabellhalvan. Inför den 17:e omgången, som inleddes med tre matcher på lördagen, skiljde bara fyra poäng mellan nästjumbon Växjö och tabellsexan Umeå. För Djurgården, på nionde plats, skulle en förlust mot just Växjö innebära en risk att hamna under nedflyttningsstrecket.

Med andra ord var det ännu en sexpoängsmatch som spelades på Stockholms Stadion. DIF fick klara sig utan det offensiva vapnet Tilde Lindwall (sjuk) liksom rehab-tränande Simone Edefall och mönstrade en elva med Kathrine Östergaard Larsen i målet bakom mittlåset med Rachel Bloznalis och Gudrun Arnardottir innanför ytterbackarna Camilla Huseby och Portia Boakye. På tremannamittfältet var Malin Diaz tillbaka och kamperade ihop med Sheila van den Bulk och Frida Boriero, medan lagkaptenen Olivia Schough ingick i anfallstrion tillsammans med Linda Motlhalo och Fanny Lång.

När domaren Pernilla Larsson blåste igång matchen stod det klart att Växjö, precis som väntat, ställde upp med en rak 4-4-2-uppställning, men gästerna låg högt upp med laget och störde Blåränderna framgångsrikt med en intensiv press under matchens inledning. DIF försökte spela sig ur situationerna och när det lyckades fanns möjligheten att hota med djupledsbollar.

I den tionde minuten hittade Fanny Lång fram till Linda Motlhalo med en boll som rann rakt igenom bortalagets backlinje. Sydafrikanskan skulle precis avsluta när hon kapades bakifrån av Jenny Modin, och straffen var given. Det kan ha varit en av de solklaraste straffsparkarna som dömts på Stockholms Stadion och lyckligtvis var sedan Shelia van den Bulk säkerheten själv vid straffpunkten. Bollen rullades in utan chans för Katlynn Fraine i målet.

Växjö fortsatte med sin tunga press på Djurgårdens planhalva, men det gick ut över defensiven vilket ett effektivt DIF utnyttjade. Efter ett samarbete mellan Frida Boriero och Olivia Schough i den 23:e minuten kunde en djupledslöpande Sheila van den Bulk göra sitt andra mål för dagen. Det skedde dessutom med elegans, då holländskan chippade bollen över den utrusande Katlynn Fraine.

Det var ett tungt mål för Växjö som började se tröttkört ut. Det höga presspelet hade inte gett någon utdelning, men tagit på krafterna. Flera spelare kom sent in i närkamparna och förutom Jenny Modin blev även Phoebe McClernon varnad innan den första halvleken var över.

Nyckeln till Djurgårdens halvtidsledning fanns, förutom hos Sheila van den Bulk och hennes effektivitet, i backlinjen som behöll kylan i uppspelsfasen och samtidigt tvingade ett fysiskt starkt Växjö till avslut utanför straffområdet.

Frågan om Växjö skulle komma tillbaka med nya krafter till andra halvlek fick ett snabbt svar. Mycket av spelet förlades till Djurgårdens planhalva och redan i den 52:a minuten var det reducerat efter upprepat slarv i DIF-försvaret. Ini-Abasi Umotong fick till slut bollen framför fötterna och även om Portia Boakye så när hann till undsättning så var 1-2 ett faktum.

Ett tidigt reduceringsmål var precis vad Växjö behövde. Det osade omedelbart kvittering men lagkaptenen Emmi Alanen sköt hål i luften. Djurgården hade svårt att få till några längre anfall när ett krigande Växjö satsade stenhårt i varje duell. Lite av hoppet stod till att gästerna, som i första halvlek, skulle krokna ju längre matchen led men Amanda Johnsson Haahr fortsatte att ligga bakom farliga inspel från sin vänsterkant. Dessutom utgjorde hörnorna ett återkommande hot mot DIF-ledningen.

Med kvarten kvar att spela var Ini-Abasi Umotong nära att bli tvåmålsskytt efter ett inspel från höger, men Rachel Bloznalis störde tillräckligt för att bollen skulle hamna utanför ramen. De blårandiga kämpade för att inte hamna för långt ner i planen, men hade fortsatt svårt att etablera något eget spel och hämmades av en del misstag i passningsspelet. Ändå skulle Växjö aldrig komma rikitgt nära en kvittering igen.

Olivia Schough jobbade som vanligt över stora ytor och fick också en jättechans att avgöra matchen i den 85:e minuten. Efter en kylig passning från Linda Motlhalo återstod bara att överlista en övergiven Katlynn Fraine i Växjös mål, men avslutet hamnade utanför den högra stolpen.

Gästerna lyckades inte alls med att få till någon slutforcering. Ett löpstarkt Djurgården tycktes ha mer krafter kvar och kunde hålla bollen på behagligt avstånd från eget straffområde. Därmed var tre poäng bärgade, tre mycket viktiga poäng som ger Djurgården lite andrum och fastare mark i bottenstriden.

3 oktober, lördag 15:00Stockholms Stadion