Stabil 2-1-vinst efter vändning i andra halvlek

• 12 aug 2020

Efter att vi hamnade i underläge i den första halvleken vände vi på matchen i den andra halvleken och vann med 2-1.

Djurgården kom till spel med en nykomponerad anfallstrio där både Emir Kujovic och och Kalle Holmberg startade ihop, tillsammans med Emmanuel Banda. På mittfältet var Kevin Walker tillbaka i startelvan där han var en del i trojkan som i övrigt bestod av Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad. Backlinjen var välbekant: Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Erik Berg, och Jonathan Augustinsson.

Under den första kvarten växlade spelet mellan lagen och den farligaste chansen fick Emmanuel Banda efter att han gick omkull utan för straffområdet men ställde sig upp igen och avslutade på halv-volley i famnen på Mjällbys målvakt. Tendensen i matchen var att vi tog över initiativet mer och flyttade allt längre fram i banan.

Målchanserna lyste med sin frånvaro i båda lagen men det var två lag som ville mycket och snacket nere på plan var intensivt och stundom aggressivt. Inga varningar så här långt dock, och frisparkarna var fördelade 7-0 i favör Mjällby.

0-1 kom i den 29:e minuten efter en rapp kontring av bortalaget och ett inspel från vänster till Moses Ogbu. Luckan i försvaret på Aslak Witrys plats uppstod efter att han gett sig iväg på en offensiv räd i anfallet innan och gick omkull strax utanför straffområdet utan åtgärd från domaren.

Strax efteråt drog Fredrik Ulvestad på sig en varning och han är därmed avstängd i nästa match. Även Jesper Karlström varnades strax därefter, för en knuff medan spelet var avblåst. Det var hans sjätte varning för säsongen (man blir avstängd efter 4, 8, 12 varningar o.s.v.).

Vi höll i spelet men fortsatt utan att hitta några farliga chanser och i minut 43 när Mjällby var på väg fram i ännu en kontring gjorde Une Larsson en mycket fin och viktig brytning, och minuten senare bröt han ett till uppspelsförsök från bortalaget. Det var det sista som hände i halvleken och vi gick till halvtidspaus med 0-1.

Två byten genomfördes redan i paus när Kevin Walker och Kalle Holmberg lämnade planen till förmån för Jonathan Ring och Curtis Edwards.

Nästan omedelbart i andra halvleken kom kvitteringen efter att Emmanuel Banda slog ett ganska lågt inlägg men ändå nickbart för Emir Kujovic. Nicken placerades intill första stolpen och efter målet var spelarna snabba på att hämta bollen för att få igång spelet igen. Det var tydligt att det fanns hunger att vända på matchen och spelövertaget fortsatte efter 1-1-målet i den 51:a minuten.

Mjällby var fortsatt farliga när de stack fram och i den 58:e minuten var det ribban som räddade oss från ett att underläge när Jesper Löfgren var framme från nära håll.

Vi skapade allt farliga chanser och när Jonathan Ring serverade Curtis Edwards vars avslut räddades kändes det som att vi kom närmare och närmare ett ledningsmål. Situationen mynnade ut i hörna och efter den stannade bollen åter i vårt innehav och ett nytt anfall byggdes upp som även det resulterade i en hörna…

…som Aslak Witry slog hårt mot första stolpen där Jonathan Augustinsson satte dit pannan och det var 2-1 till oss i den 64:e minuten!

Under mittenkvarten av andra halvlek blev spelet mer jämnt och Mjällby etablerade en del spel på vår planhalva. Moses Ogbu och Mamudo Moro var hoten framåt och de skakade fram flera nästan-lägen men utan de där riktigt farliga chanserna. Bortalaget jagade en kvittering och fick ett farligt frisparksläge i den 78:e minuten när Erik Berg även fick en varning i samma situation. Samtidigt gick Emmanuel Banda av planen och ersattes av Elliot Käck.

I den 81:a minuten byttes även Emir Kujovic ut och ersattes av Jesper Nyholm och även Mjällby gjorde ett par byten för att försöka nå en kvittering. De hade också en period där det kändes som att de åt sig allt närmare en kvittering men vi lyckades rida ut stormen och efter det kunde vi ta tillbaka spelet mer och mer och behärskat hålla bollen inom laget allt medan matchklockan tickade på.

Besard Sabovic hade ambition att visa att släkten är värst när han slog en vass frispark från ett bra läge i den 90:e minuten, men PK Bråtveit stötte ut den till hörna, en hörna som blev resultatlös precis som tilläggstiden.

Slutresultatet 2-1 kom i den 15:e omgången och därmed var halva Allsvenskan spelad i en haltande tabell. Så här långt har vi spelat ihop 26 poäng, tre poäng färre än efter 15 spelade matcher förra säsongen. En härlig vinst som håller oss kvar i toppen av tabellen!