Ulvestad säkrade avancemanget i Europa League

• 17 sep 2020

Det blev en tuffare resa än väntat mot Europa FC där mål från Fredrik Ulvestad och Curtis Edwards samt en straffräddning från PK Bråtveit såg till att det blev seger med 2-1.

Det var en oförändrad startelva som mönstrades med PK Bråtveit mellan stolparna och Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Fredrik Ulvestad och Elliot Käck i backlinjen. På mittfältet klev Curtis Edwards upp på Ulvestads ordinarie plats tillsammans med Jesper Karlström och Magnus Eriksson framför dem. I anfallet återfanns Kalle Holmberg på topp med Haris Radetinac och Edward Chilufya på respektive kant.

Det var ett mycket viktigt kval som stundade på ett sensommarkyligt Tele2 Arena och tränarduo Kim & Tolle hade upprepade gånger påpekat att det var ett tuffare motstånd som väntade än vad många tycktes tro. Ingen underskattning således av Europa FC - visserligen från Gibraltar men med gott om spelare som tidigare varit aktiva i de spanska ligorna. Antagandet skulle också visa sig ha relevans.

Någon kraftig blårandig anstormning blev det inte heller under de första minuterna även om Kalle Holmberg var ytterst nära att hinna först på ett inspel från Haris Radetinac in i boxen. I sjätte minuten hotade sedan Edward Chilufya med en farlig nick som Europa-keepern Javier Munoz reflexräddade och trycket var under uppbyggnad.

Nytt nickläge blev det strax efter för Fredrik Ulvestad på hörna men Munoz räddade ånyo. Gästerna låg betydligt längre ner i banan men fick iväg ett första skott på mål i 12:e som dock PK Bråtveit hade god koll på.

I övrigt var det DIF för hela slanten och i 17:e minuten var Chilufya nära att peta in bollen men Munoz stod i vägen på nytt. Det var 6-0 i hörnor för DIF men 0-0 i mål med halvtimmen spelad och tålamodet sattes på prov där Djurgården försökte hitta snabba spelvändningar och öppningar i de rosaklädda gästernas välorganiserade defensiv.

I 39:e minuten skulle det dock bli riktigt oroligt när Europa FC fick en straff efter att Kalle Holmberg kom sent in i en duell efter en inläggsfrispark. Ett mardrömsläge och synnerligen nervöst men PK Bråtveit klev fram och visade vägen med en grym räddning på Liam Walkers straffspark.

Oerhört skönt och det skulle bli ännu bättre med Curtis Edwards som nästa vägvisare kort därpå. En DIF-hörna i 42:a minuten boxades ut av Munoz, Curtis måttade skott och bollen studsade i mål  vilket gav Djurgården ett efterlängtad initiativ i matchen.

Mycket mer hände inte framåt i någon riktning och efter tre övertidsminuter blåste domare Stephanie Frappart av en halvlek med Djurgården i ledning.
– Vi behöver bli lite mer distinkta i sista tredjedelen men i stort sett kontrollerar vi matchen. De ligger lågt och låter oss ha mycket boll, sedan tar det ju mycket tid varje gång det är död boll men nu kan de ju inte göra det längre när de ligger under. Så nu får vi gå ut och gasa i andra, summerade Magnus Eriksson för Viaplay i pausen.

Det var oförändrat lag för DIF och fortsatt spelmässigt övertag till en början. I 50:e minuten kom ett fint anfall när DIF kunde ställa om där Radetinac teeade upp för Magnus Eriksson vars skott dock gick strax över ribban.

Helt säkert bakåt var det dessvärre inte och ett par enstaka lägen för Europa oroade lite. Men det skulle bli betydligt värre. I 56:e minuten uppstod ett missförstånd i Djurgårdsförsvaret där jagande Adrian Gallardo plötsligt fick öppet mål och kunde rulla in kvitteringen.

En onödig gratisbiljett in i matchen för Europa FC som fick energi av målet och nu var det en halvtimme kvar att ordna ett segermål på. Ett uppdrag om underlättades av att Alex Quillo fick sitt andra gula kort i 62:a minuten och Djurgården fick numerärt överläge.

Ett byte kom strax efter när Jonathan Augustinsson kom in istället för målskytten Edwards, Augustinsson klev in som mittback samtidigt som Fredrik Ulvestad flyttade upp i sin vanliga mittfältsroll. Ett smart drag skulle det visa sig när ”Ulven” omgående stack upp i offensiven och ordnade en straff när han kapades en bit innanför straffområdeslinjen.

Exekutör blev naturligtvis Ulvestad själv som sin vana trogen placerade in bollen distinkt i mål till en känsla som nästan var mer lättnad än glädje.

Strax efter byttes Emir Kujovic in istället för Edward Chilufya och med kvarten kvar handlade det om att stänga eller allra helst döda matchen. Helt kliniskt blev det dock inte där Europa hade ett par halvhyfsade skott men det var ändå DIF som hade de hetare lägena där Haris Radetinac satte Munoz i arbete med ett lurigt skott.

Fram till den 81:a minuten det vill säga när Carrascal nickade en hörna i stolpen och det fanns uppenbarligen ingen möjlighet att andas ut trots det numerära överläget. Kujovic gjorde sedan en soloraid men kunde inte få bollen under ribban och Ulvestad stod även han för en egen elegant raid genom gästernas försvar men stoppades precis innan avslut.

Men Europa hade inte gett upp och hann skapa ytterligare en farlighet i 89:e minuten och på övertid var det oroligt flera gånger om när gästerna forcerade, speciellt Kwadwu Pokus skott som tvingade Bråtveit till en svettig räddning.

Slutsignalen kändes väldigt välkommen när de tre övertidsminuterna till slut hade gått och även om det blev en betydligt svettigare resa än väntat så var uppdraget ändå utfört. Djurgården är därmed klara för tredje kvalomgången i Europa League där riktigt knepigt motstånd väntar mot rumänska CFR Cluj.
– Vi är vidare och det är det som det går ut på. Men det var riktigt bedrövligt spel när vi är i ledning i andra halvlek. En konstig match med extremt mycket spelavbrott och frisparkar emot oss i nästan varje luftduell. Det var hackigt men jag tycker att vi håller oss ganska coola fram till att vi gör 2-1 och ska försvara oss med en man mer, där vi bjuder på omställningar som ställer till det för oss. Så stabilt i 60 minuter drygt men sedan är det inte tillräckligt bra på slutet. Vi måste lära oss att vara lite kallare, summerade Thomas Lagerlöf för Viaplay efteråt.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)64f77821-a83a-4b34-877e-ca7c7c8d238e|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

17 september, torsdag 19:00Tele2 Arena