Bister derbyförlust på Stadion

• Damer
  • 2 maj 2021

En till synes stabil ledning i halvtid blev till förlust med 1-2 mot AIK i söndagens derby.

Djurgården skiftade tillbaka till fyrbackslinje inför derbyt där Sara Olai var tillbaka efter avstängning och bildade försvarslinje tillsammans med Sheila van den Bulk, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye framför Kelsey Daugherty i målet.

På mittfältet återfanns än en gång Nellie Lilja, Louise Havrfner med Linda Motlhalo längts fram samtidigt som Daniela Zamora var tillbaka som ytter med Hanna Ekengren på andra kanten och comebackande Hayley Dowd på topp i anfallet.

Det första derbyt mot AIK sedan 2012 gick av stapeln i värmande vårsol på ett sedvanligt vackert Stockholms Stadion. Taggningen var påtaglig inför matchen och det var dramatiskt redan innan avspark då AIK:s skyttedrottning från 2020, Adelisa Grabus, fick kliva av redan under uppvärmningen.

Matchinledningen blev emellertid lite trevande men ganska snabbt började Djurgården ta ett grepp om händelserna med tydligt bollinnehav samtidigt som AIK låg lite lägre. Första chansen tillföll också blåränderna när Daniela Zamora bröt sig fram på vänsterkanten och Hayley Dowd avslutade med vänstern. AIK-målvakten Milla Maj Majasaari hann dock ner och räddade skottet.

I elfte minuten kom ett nytt läge när Louise Hvarfner gick på avslut efter fint förarbete från Linda Motlhalo. DIF skapade tryck nu och hade en snabb återerövring i presspelet men det fattades lite skärpa i sista tredjedelen.

AIK hade inte mycket framåt men i 21:a hotade Jenny Danielsson med ett avslut i bra läge som dock blockerades förtjänstfullt och strax efter var det Hayley Dowds tur att sniffa på ett mål när hon slet sig loss i djupled. Skottet hamnade dessvärre i skopan på Majasaari och med halva halvleken spelad var det fortfarande mållöst.

I 24:e minuten kändes det som att dödläget skulle brytas när Daniela Zamora nickade en inläggsfrispark från Portia Boakye som såg ut att gå in, men en akrobatisk räddning från Majasaari förhindrade chilenskan från ett allsvenskt debutmål. Skickligt av gästernas keeper som dock ibland spelade med små marginaler med fötterna där Dowd var nära att sno åt sig bollen två gånger om.

Farligt bakåt blev det sedan med halvtimmen spelad när Jenny Danielsson slog ett farligt inspel som rullade igenom Djurgårdens straffområde. AIK kom in i en bättre period nu under några minuter men snart återtog DIF initiativet och fortsatte jakten på ett ledningsmål.

Och det skulle komma på ett synnerligen spektakulärt sätt. Hayley Dowd fick bollen till vänster i boxen i ett anfall som tycktes ha stannat upp lite. Men farten i amerikanskans fötter var det inget fel på där Hayley fintade sig fram till ett skottläge och drämde upp bollen stenhårt i nättaket med vänstern.

Första allsvenska målet för Hayley Dowd och strax efter var även Linda Motlhalo nära att utöka med en projektil från distans som smet strax över ribban. Fler mål blev det dock inte men DIF kunde ändå gå till pausvila i ledning.
– Jag tycker att vi dominerar den här matchen och att målet kommer välförtjänt. Nu måste vi fortsätta att kämpa lika hårt i andra, sa Hayley Dowd till Sportbladet Play i pausen.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att förvalta överläget och ambitionen att gå för tvåan var tydlig. Ett blårandigt tryck etablerades och Sheila van den Bulk var nära med en volley som gick metern över i 50:e minuten. Minuten efter hettade det till igen med flipperstudsande i straffområdet och en vänsterkanon från Boakye som dessvärre gick rakt på Majasaari.

AIK fick sin första hörna i 53:e minuten vilket blev inledningen på en bra period för gästerna med en hel del tryck. Det skulle dessvärre resultera i ett kvitteringsmål när Honoka Hayashi fick fritt spelrum i mitten och kunde avancera för att sedan sätta 1-1 med vänstern.

Kanske inte helt logiskt sett till avslutsstatistiken men fotbollen tar ju ingen hänsyn till den typen av siffror och nu handlade det om att kavla upp och jaga ledningsmål på nytt.

Men spelet hackade lite nu och det blev inget riktigt flow med kortare DIF-anfall. I 67:e var dock Dowd och Zamora nära att kombinera sig igenom och Djurgården fyllde sedan på med pigga ben när Elizabeth Addo fick göra debut i 71:a minuten när hon ersatte Hanna Ekengren.

Men forceringen för ett segermål kom inte igång och istället kom en mycket omdiskuterad straffspark för AIK i 79:e minuten. Sara Persson blåste när en AIK-spelare gick omkull och Honoka Hayashi kunde sedan sätta sitt andra mål för dagen.
– Jag rörde henne inte utan träffade bollen. Så det blir väldigt svårt för oss när vi får den här typen av domslut emot oss, konstaterade Gudrun Arnardottir för Sportbladet Play om hennes inblandning i straffsituationen där hon även fick medhåll från kanalens expertkommentator angående domslutet.

Nu var det rejält bråttom, Alexandra Takounda byttes in och DIF pressade på mot ett lågt stående AIK-försvar. Men det blev trångt på små ytor och ingen riktig struktur och frustrationen märktes tydligt när forceringen aldrig kom igång.

Endast tre övertidsminuter fanns att jobba på och DIF skickade in bollar i boxen men AIK skapade det vassaste läget när Kelsey Daugherty fick rädda Rosa Kafajis skott efter ett blårandigt bolltapp på egen planhalva.

Strax efter gick slutsignalen och därmed var en riktigt bister derbyförlust ett faktum med 12-4 i avslutsstatistiken men 1-2 på resultattavlan. Nu väntar dessutom två knepiga matcher mot Rosengård och Häcken där det gäller att hålla huvudet högt och kriga på för viktiga poäng.

2 maj, söndag 15:00Stockholms Stadion