Blytung sorti från Svenska Cupen

• Damer
  • 27 mars 2021

Djurgårdens damlag är utslaget ur Svenska Cupen 2021. Trots ledning i slutminuterna blev det förlust mot Umeå i seriefinalen på Stadshagen.

På lördagen var dags för avgörandet i Svenska Cupens gruppspel. Djurgården kom till spel med ett gynnsamt utgångsläge då oavgjort mot Umeå IK, tack vare bättre målskillnad, skulle räcka för gruppseger och avancemang.

Lika gynnsamt var inte skadeläget då tränaren Pierre Fondin hade fått stryka nästan halva truppen från listan över tillgängliga namn. Lyckligtvis finns det högklassiga U19-spelare att fylla på med och en av dessa, 18-åriga Ellen Andersson, tog plats bredvid Gudrun Arnardottir i mittförsvaret.

Trots den utbredda skadeproblematiken har Djurgårdens offensiv varit ett stort glädjeämne under årets gruppspelsmatcher. Målskillnaden 9-1 på två matcher talar sitt tydliga språk, men på lördagen väntade det tuffaste motståndet i en ren seriefinal.

Umeå visade direkt att det skulle bli en hård kamp om avancemanget och satte en hög och intensiv press från minut 1. Djurgården fick svårt att etablera något eget spel och stressades till snabba beslut i passningsspelet.

Gästerna skapade matchens första målchans i den 8:e minuten när Sarah Mellouks låga passning skar rakt igenom Djurgårdens försvarslinje och friställde Monica Jusu Ba. Lyckligtvis höll sig DIF-målvakten Kelsey Daugherty kylig och träffades av Bas avslut.

Umeås ledningsmål dröjde emellertid bara ett par minuter och kom till efter rejält slarv i DIF-försvaret. Gudrun Arnardottir drällde med bollen vid eget straffområde och bjöd en påpasslig Henna-Riikka Honkanen på ett jätteläge att enkelt placera in 0-1.

Djurgården, som nu behövde göra mål för att återta förstaplatsen i gruppen, försökte svara med samma mynt och pressa sig in i matchen. När Umeås intensiva forechecking samtidigt avtog något fick de blårandiga lite mer tid med boll och kunde flytta upp positionerna. Målchanserna lyste dock med sin frånvaro och halvlekens enda DIF-avslut på mål, ett skottförsök från Sheila van den Bulk, vållade inte Umeås målvakt Agnes Granberg några problem.

Djurgården behövde få till en scenförändring och kom ut med ett högre tempo efter halvtidsvilan. Genom en snabb omställning kunde ändå Umeå skapa ett läge att utöka ledningen men Rosa Herreros missade mål.

I stället kunde Djurgården kvittera genom Gudrun Arnardottir som tog revansch på sig själv efter slarvet vid 0-1 och nickade in Fanny Långs högerhörna. Långs vänsterserve damp ner mitt framför mål där en resolut Arnardottir nådde högst och kunde placera bollen utom räckhåll för Agnes Granberg.

Efter målet tog DIF över matchen med ett varierat anfallsspel som kändes igen från tidigare gruppspelsmatcher.  Dessutom vann laget mer boll centralt och skapade flera målchanser som mycket väl kunde ha resulterat. Inte minst när Hanna Ekengren i bra läge nådde bollen först och fälldes av en utrusande Agnes Granberg. Ingen hade blivit förvånad om domare Sofie Borck Janeheim hade dömt straff,men det hela slutade med att DIF-tränaren Pierre Fondin varnades för sin reaktion över den uteblivna signalen.

Djurgården lät sig emellertid inte nedslås utan fortsatte gå för tvåan. Med kvarten kvar att spela var det dags när lagkaptenen Sheila van den Bulk vräkte sig fram med pannan på Linda Motlhalos inlägg. Ett rättvist ledningsmål minst med tanke på straffsituationen och att Nellie Lilja minuterna innan prickat undersidan av ribban.

I det här läget talade allt för Djurgården. Umeå behövde göra två mål men det var en tredje DIF-kasse som hängde i luften. Nellie Lilja fick en ny chans efter bra förarbete av Sara Olai men lyckades inte hålla nere skottet.

I samma minut (86) stack plötsligt Umeå upp i sitt första ordentliga anfall på länge vilket inte slutade bättre än att Sarah Mellouk prickade in kvitteringen. Ett tröttkört bortalag fick nya krafter, men när övertidsminuterna inte blev fler än två såg det ut som att Djurgården skulle hålla ut. En skicklig aktion från Vilma Koivisto ledde dessvärre till att bollen hamnade mitt i Djurgårdens straffområde där inhopparen Alexandra Sandström skickade in 2-3.

2-1 med bud på 3-1 i minut 86 blev alltså 2-3 på fem minuter och sparkade Djurgårdens damer ut ur Svenska Cupen 2021. Ett grymt öde för ett lag som övertygat i gruppspelet och även gjorde en riktigt bra andra halvlek på Stadshagen.

Nu får laget rikta in sig på den allsvenska premiären mot KIF Örebro den 17 april. Matchen spelas på Stadion med avspark 15.00.

27 mars, lördag 14:00Stadshagen