Efterlängtad seger på Stadion

• 5 juni 2021

Med publiken tillbaka i ryggen kunde ett hårt kämpande Djurgården besegra Eskilstuna med 1-0 efter ett segermål från Daniela Zamora.

Djurgården växlade om till 5-3-2 inför matchen där Sara Olai och Fanny Lång spelade wingbacks medan Sheila van den Bulk, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye tog hand om den centrala defensiven.

På mittfältet var Louise Hvarfner tillbaka från start tillsammans med Nellie Lilja och Elizabeth Addo som spets bakom anfallsduon Daniela Zamora och Hayley Dowd.

Efter en lång väntan, och en efterföljande övergångsperiod med åtta personer på plats, var det ett mycket efterlängtat publikljud som mötte DIF-spelarna när det drog ihop sig till avspark på Stadion. Maximalt tillåtna 500 personer var redo för match på de klassiska träbänkarna och sommarvädret gjorde sitt för att ytterligare förbättra inramningen.

Uppgiften som väntade var långt ifrån enkel mot ett Eskilstuna med potentiellt sett mycket hög kapacitet, men som inte skördat poäng i den omfattningen som många förväntat. DIF började emellertid energiskt, uppbackade av DIF-ramsorna på läktaren, och Daniela Zamora var mycket nära ett ledningsmål redan i tredje minuten. Den chilenska anfallaren löpte sig fri i djupled och rundade gästernas keeper Emma Holmgren, men fick lite för snäv vinkel och bollen gick i burgaveln.

Efter den fina blårandiga starten jämnade sedan matchbilden ut sig och Eskilstuna kom in mer i matchen. Målchanserna lyste dock med sin frånvaro, bortsett från Zamoras chans, och med kvarten spelad var det mållöst. Men i 22:a minuten nosade Djurgården på ett ledningsmål igen. Ett fint förarbete från Hayley Dowd ledde vidare till ett högerinspel där Zamora fanns på plats i boxen men inte riktigt nådde fram på bollen.

Strax efter var Gudrun Arnardottir nära att nicka in bollen på en hörna och det fanns ett chansmässigt övertag för DIF, även om Eskilstunas fasta situationer oroade en del. Detsamma gällde också för Djurgårdens fasta situationer där Hayley Dowds inkast var ett bonusvapen i arsenalen. En inslungad projektil från Hayley på vänsterkanten smet också så när in direkt bakom Emma Holmgren som fick fotparera.

Men på den efterföljande hörnas skulle det välförtjänta ledningsmålet komma. Fanny Lång stod för serven och i boxen fanns Daniela Zamora på plats och nu blev det tredje gången gillt när hon stötte bollen i mål.

Ett efterlängtat måljubel steg från Stadion i sommarvärmen och DIF hade tagit initiativet i matchen. Målet fick lite mer fart på Eskilstuna men den blårandiga fembackslinjen stod emot bra när gästerna letade efter ytor framåt. Det kändes stabilt bakåt även om kom ett mycket farligt läge för Felicia Rogic under den sista övertidsminuten som fick måtta skott efter lite flipperstudsande i Djurgårdens straffområde.

Dessbättre gick avslutet utanför målramen och Djurgården kunde gå till halvtidsvila i en logisk ledning, vilket 7-0 i blårandig favör i skottstatistiken gav täckning för.

Inga byten i paus och fortsatt stekande sommarvärme på Stadion där Djurgården krigade vidare med bra energi och vann mycket dueller inledningsvis. Samtidigt hade Eskilstuna en hel del bollinnehav och riktigt oroligt bakåt blev det i 49:e när bollen styrdes i ribban via Sheila van den Bulk då hon blockerade ett högerinlägg i boxen.

Eskilstuna skapade mer tryck framåt nu och Djurgården låg lägre och fick försvara sig. Ett byte kom sedan i 57:e minuten när Linda Motlhalo kom in istället för Elizabeth Addo och för Djurgårdens del gällde det att balansera upp matchbilden där det nu var ett spelmässigt övertag för gästerna.

Men DIF replikerade med snabba omställningar och med timmen spelad var Daniela Zamora oerhört nära att bryta igenom i ett friläge. En viktig injektion som också ledde till tre hörnor under kort tid där det blev lite småfarligt framåt. I 68:e höll sig även Nellie Lilja framme med ett skott som smet metern utanför målramen och med bara tjugo minuter kvar såg det mycket mer stabilt ut än under inledningen av halvleken.

Nästa byte innebar vila för Hayley Dowd och Hanna Ekengren ersatte. DIF fortsatte att trycka på och skapa en del lägen samtidigt som ”Full fart framåt, håll tätt bakåt ” rullade från läktarna. Minuterna tickade på i behagligt takt fast i 78:e blev det oroligt när Elise Stenviks frisparkskanon tvingade Kelsey Daugherty till en vass räddning.

Eskilstuna fick igång en forcering, rullade runt och lyfte stundtals in bollar i boxen men DIF-defensiven var solid medan klockan tickade allt närmare full tid. Daniela Zamora spelade samtidigt smart i offensiven och vann ett antal viktiga minuter nere vid hörnflaggan på sin högerkant

Fyra övertidsminuter kom upp på skylten men ett uppoffrande blårandigt spel stängde ner motståndarnas anfallsförsök. Den befriande slutsignalen ljöd sedan till slut från Sara Wiinikka och ett härligt segerfirande kunde ta vid med klassiskt publiktack och läktarsång.

Ett riktigt skönt trendbrott med tre välkomna poäng in på kontot inför det kommande landslagsuppehållet som pågår fram till den 20 juni då Växjö väntar borta på Visma Arena. Då fortsätter jakten på nya trepoängare…

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)87ed4dd3-ac83-4029-92d0-f5f598e56a07|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

5 juni, lördag 15:00Stockholms Stadion