Förlust i derbyt mot Hammarby

• 22 maj 2021

DIF jagade ikapp och kvitterade två gånger om i en tät och händelserik match men ett sent segermål fällde avgörandet till 3-2 för Hammarby i lördagens derby.

Det var en namnmässigt oförändrad startelva som klev ut i derbyt mot Hammarby där Kelsey Daugherty tog plats i målet bakom en backlinje med Sara Olai, Sheila van den Bulk, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye.

På mittfältet återfanns trion Elizabeth Addo, Nellie Lilja och Linda Motlhalo och längst fram på topp tog Hayley Dowd plats med Hanna Ekengren och Daniela Zamora på varsin kant.

Det mullrade av åska över Stockholm inför matchen vilket gav ett laddad intro till den väntade dramatiken då DIF mötte Hammarby i ett damallsvenskt derby för första gången sedan 2018. För Djurgårdens del handlade det om att studsa tillbaka efter ett par tuffa matcher mot guldkandidaterna Rosengård och Häcken, mot ett Hammarby som har övertygat under säsongsinledningen och de flesta kalkylerade nog med att det skulle bjudas på ett tufft motstånd även denna gång.

Inledningen blev också frenetisk och Hayley Dowd var på väg igenom i djupled redan i andra minuten men stoppades upp av hemmalaget i sista stund. Djurgården gjorde en bra start så långt men i sjätte minuten kom ett bakslag när Madelen Janogy nickade in en inläggsfrispark i mål.

Givetvis tungt men repliken kom omedelbart efteråt från Elizabeth Addo. Den ghananska mittfältaren höll sig framme i boxen, efter ett högerinlägg från Sara Olai som stöttes vidare av Hayley Dowd, till Addo som dundrade in kvitteringen med ett tungt högerskott. Den förväntade dramatiken var därmed etablerad direkt med en svängig och underhållande matchinledning.

Djurgården hade ett farligt vapen i Hayley Dowds långa inkast och med dryga kvarten skarvades ett av dessa inkast vidare till Linda Motlhalo vid bortre stolpen. Avslutet var hårt men Anna Tamminen parerade med en skicklig räddning. Ännu närmare kom Hammarbys Fanny Hjelm i anfallet efter som nickade i stolpen efter ett vänsterinlägg.

Chanskavalkaden fortsatte sedan där Sara Olai slog en farlig frispark som gick decimetern över ribban och Hayley Dowd var på väg igenom i djupled strax efter, men avslutet gick rakt på Tamminen. Djurgården hade en bra period nu och varierade sitt spel med att rulla sig igenom den gröna pressen blandat med hotande djupledsbollar. Bakåt låg laget kompakt och Hammarby hade svårt att hitta ytor framåt.

I 38:e minuten var sedan Dowd farligt framme igen med en nick som smet strax över ribban efter ännu ett av många högerinlägg från offensiva Sara Olai. DIF fortsatte att göra framstötar hela vägen in och i slutminuterna var energiska Elizabeth Addo på väg fram igen och skapade oro med en ny boll in i det grönvita straffområdet, men Dowds avslut blockerades av en hemmförsvarare.

Strax efter åt ljöd slutsignalen från domare Lovisa Johansson och Djurgården kunde gå till pausvila efter en väl genomförd och underhållande halvlek.

Det var en oförändrad blårandig uppställning som klev ut där DIF fortsatte att nosa på mål inledningsvis när Sara Olai nickade strax utanför på en högerhörna. Men det var Hammarby som skulle göra ledningsmålet när Kelsey Daugherty fällde Frida Thörnqvist i straffområdet. Emma Jansson tog hand om elvameterssparken och satte bollen otagbart och därmed var det uppförsbacke på nytt.

Den kunde blivit ännu brantare när Ellen Gibson fick ett jätteläge men bollen gick lyckligtvis utanför och DIF kunde jaga vidare efter kvittering. Men Hammarbys defensiv var tightare nu och det var svårare att hitta ytor i offensiven.

Men med dryga timmen spelad var det riktigt nära för Daniela Zamora som vann en andraboll och gick på avslut, men Anna Tamminen räddade men en fotparad. Zamora testade med en nick på hörna strax efter och det kändes som att DIF började komma igång.

Samtidigt tickade minuterna iväg och i 71:a minuten fick Hanna Ekengren kliva av och Alexandra Takounda kom in i hennes ställe. DIF forcerade med en mängd hörnor och inlägg och till sist skulle det efterlängtade målet komma. En hörna från höger skarvades vidare av Gudrun Arnardottir till Hayley Dowd som pangade upp 2-2 i nättaket.

Galet skönt och med knappa kvarten kvar var det vidöppet igen i matchen. Men glädjen blev kortvarig när Hammarbys Emma Jansson fick utrymme i boxen och kunde bredsida bollen i mål. Den tilltänkta forceringen efter derbyvinst förvandlades till ny kvitteringsjakt medan matchuret tickade på i en oroväckande takt.

Hayley Dowd fick kliva av med krampkänning i 86:e minuten även denna match och Hanna Stokki ersatte. Det var sedan mycket nära ytterligare ett mål för Hammarby när ett vänsterinlägg rullade hela vägen genom straffområdet och precis utanför stolpen. För Djurgårdens del blev fanns det till slut bara fyra övertidsminuter kvar att jobba på, men ett tungt distansskott strax utanför från Linda Motlhalo var det närmaste man kom en kvittering.

Riktigt tungt givetvis och därmed är en ny derbyförlust ett faktum och poängbehovet ökade ytterligare ett snäpp. Nu närmast väntar en bortamatch mot Piteå då vi får hoppas att DIF studsar tillbaka och får fart på poängskörden igen.

22 maj, lördag 14:00Hammarby IP