Härlig derbyseger på Stadion

• 25 sep 2021

Hammarby besegrades med 2-1 efter en stark lagprestation där Daniela Zamora och Hayley Dowd klev fram som målskyttar.

Det var en oförändrad elva som klev ut på Stockholms Stadion med Kelsey Daugherty i målet bakom trebackslinjen Sheila van den Bulk, Kamilla Karlsen och Fanny Lång. På vänster- respektive högerkanten återfanns Sara Olai och Julia Walentowicz som wingbacks.

Mittfältet var välbekant med Nellie Lilja centralt bakom Elizabeth Addo och Linda Motlhalo precis som anfallet där Hayley Dowd och Daniela Zamora tog plats.

En skönt skinande höstsol värmde en stor, förväntansfull och sjungande publik med över 2000 personer på plats som skapade en intensiv stämning. Många hade också anlänt tidigt för att kunna se veteranmatchen som spelades innan där välkända blårandiga lirare som t.ex. Victoria Sandell och Elin Flyborg bjöd på målfest mot Flemingsbergs United.

Men huvudfokus för dagen var naturligtvis det oerhört viktiga derbyt då det här var det sista chansen till en derbyseger under säsongen för blårändernas del. Matchinledningen blev intensiv även den med påtagliga derbynerver som gjorde sig påminda genom några missriktade passningar från båda lagen.

Matchbilden var inte helt oväntad där gästerna hade mest boll inledningsvis medan DIF ställde om snabbt i djupled. Något som också skulle ge utdelning i tionde minuten när en stark brytning stoppade ett farlig Hammarby-anfall och bollen direkt efter serverades i djupet av Fanny Lång till Daniela Zamora. Den chilenska anfallaren ryckte loss och dunkade behärskat in 1-0 till vilt jubel på Stadion.

Det höll dock på att komma en snabb replik strax efter när Emilia Larsson fick fritt fram i boxen men Kelsey Daugherty kom ut snabbt och parerade skickligt. Mer oro blev det kort därpå när Berglind Björg Thorvaldsdottir fick en rejäl gratischans men skottet gick dessbättre strax utanför.

Nu var det hårt tryck från gästerna som skapade en hel del lägen och Djurgården fick slita hårt i defensiven. Julia Walentowicz drog ner applåder med en skön glidtackling men annars var det glest med DIF-chanser och fortsatt hotfullt bakåt när Thorvaldsdottir nickade strax över i farligt läge.

Med halvtimmen spelad kombinerade dock blåränderna fint vilket mynnade ut i ett inspel till Sara Olai vid bortre stolpen som hon tyvärr inte fick ren träff på. En positiv injektion och också startskottet på en bättre DIF-period med mer etablerade anfall. Riktigt farligt blev det sedan i 39:e minuten när Fanny Lång bjöd på en elegant bicycleta som prickade ribban.

Mycket nära ett drömmål för Djurgården som avslutade halvleken starkt, men några fler mål blev det inte innan domare Sara Persson blåste av den första halvleken. Halvtidspaus och ledning med 1-0 således efter en mycket underhållande och chansrik halvlek där det kunde blivit betydligt fler mål åt båda hållen.

Inga förändringar i elvan inför andra halvlek när Djurgården gick ut för att förhoppningsvis utöka. Inledningen var också pigg från blåränderna men gradvis jämnade spelet ut sig och Sheila van den Bulk stod för en viktig klackbrytning på ett riktigt farligt Hammarby-inlägg 51:a minuten.

DIF svarade med ett tillika farligt inspel från Zamora som var ytterst nära att nå fram till Hayley Dowd. Men amerikanskan skulle få en ny möjlighet strax därpå efter ett vackert kombinerande från Julia Walentowicz och Elizabeth Addo som lyfte in till Hayley i boxen. Mottaget var perfekt av Hayley och bollen lättades elegant in i bortre hörnet till nytt vilt jubel på Stadion.

Ett mål som gav ett välkommet grepp om matchen och med timmen spelad såg det väldigt positivt ut. Hammarby jagade reducering och Madelen Janogy fick ett bra läge men sköt över, men annars var det stabilt bakåt. Framåt hände desto mer när DIF rullade boll fint och Hayley Dowd tvingade Anna Tamminen till en vass räddning med ett tungt skott.

I 66:e kom sedan ett jätteläge att punktera matchen när Sara Olai fick fritt fram mot mål men sköt över och DIF hade ett starkt momentum nu. Mer glädje följde när Tilde Lindwall fick göra comeback efter en lång skadeperiod och fick en stor kram av kompisen Julia Walentowicz som bytte av henne i 67:e minuten.

Men det gick inte att andas ut. I 70:e minuten kom en reducering för Hammarby efter att ett inlägg landade i boxen och till slut hamnade hos Nina Jakobsson som satte bollen i mål. Nu var det nerv i matchen igen och Fanny Lång hade möjlighet att minska spänningen men hennes frispark i bra läge smet strax över.

I 76:e minuten kom ett nytt byte när Alexandra Takounda ersatte Hayley Dowd. Minuterna tickade långsamt framåt men Tilde Lindwall visade att hennes kvalitet är intakta med en fin soloprestation som resulterade i en hörna som blev oroande för Hammarby.

Farlig hörna blev det även åt andra hållet i 83:e där Janogy var nära att sätta den direkt i mål. DIF försvarade lågt nu medan gästerna forcerade och minuterna segade sig fram mot full tid. Men DIF höll fortet stabilt och fyra minuters tillägg återstod nu att hantera. Något som gjordes effektivt med lite klassiskt ”ner till hörnflaggan-spel” och tufft kämpande fram tills den efterlängtade slutsignalen kom.

Jublet steg på Stadion och Djurgården hade därmed tagit en oerhört skön och viktig derbyseger. En vinst där en stark prestation, grym inställning och en smart matchplan lade grunden och därmed tar sig DIF upp på samma poäng som Vittsjö och Linköping och kan blicka uppåt i tabellen.

Åh en sådan härlig dag och närmast väntar en intressant bortamatch mot Eskilstuna United.

25 september, lördag 15:00Stockholms Stadion