Företag

Inför seriestarten - Pojkakademin 10-12

  • Ungdom
  • Akademi
  • 5 maj 2021

En lägesrapport från de yngsta lagen i pojkakademin där respektive tränare och pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar nuvarande status och blickar fram emot det begynnande matchspelet.

De efterlängtade beskedet om tillåtelse för matchspel kom till slut och därmed kan lagen i DIF Akademi börja förbereda sig för stundande seriestarter – givetvis förutsatt att inga nya restriktioner tillkommer.

I den här artikelserien går vi igenom läget i respektive block inom pojk- och flickakademin inför tävlingsstarten och inleder med de yngsta lagen i pojkakademin, dvs blocket i åldrarna 10-12 år, där pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar läget på följande sätt:
– I det yngsta blocket har lagen sedan november 2020 tränat på fyra dagar i veckan. Planering sker i cykler om sex veckor med ett tema per vecka, som täcker av våra principer anfallsspel och försvarsspel. Utgångspunkten utifrån teman handlar om det tekniska där lagen, beroende på temat just den veckan, tränar på första tillslag (mottag/medtag), bollbehandling i fart, passningar, vändningar, olika typer av finter och dribblingar.
– Därefter kommer huvuddelen där vi fördjupar oss i veckans tema som vi sedan applicerar och repeterar i vår speldel. Fystränare i blocket tillgodoser även träningen i form av atletisk träning där både motorik , koordination och sprintteknik berörs. Tillgängligheten för större utmaning i form av blockträningar funkar jättebra där lagen någon gång i månaden spelar gemensamt, berättar Christian som uppskattar fokuseringen som funnits i lagen under vintern och våren.
– Jag är väldigt nöjd över hur arbetet i det här blocket har sett ut under vintern. Det är koncentrerat och planerat, träningarna håller hög nivå och tränarna är duktiga pedagoger som balanserar glädjen för spelarna, med en förväntan på hög arbetsinsats och fokus. Till det så göra fystränarna och målvaktstränarna ett superfint jobb med spelarna.

 

Tränarna berättar om sina lag

Tränare Kuje Latifi, P2011-1
– För P2011-1 har de första sex månaderna av säsongen varit väldigt händelserika, trots att laget inte fått spela så många matcher, där träningsintensiteten markant ökat mot vad spelarna varit vana vid tidigare. Att drivas av glädje och arbeta med det mentala, att bygga självförtroende och hantera med- och motgång är viktiga delar i bygget. Laget har hunnit spela tio matcher tillsammans och fokus varit på att få ihop lagets kollektiva spel för att sedan kunna göra det individuella. Höjdpunkten hittills är fint spel och framgång i alliansmatchen mot Hammarby.  

Tränare Afnan Khabiri, P2010-1
–  P2010-1 är ett härligt lag som inför året växte med fyra spelare som inneburit en ytterligare höjning i nivån i träning. Som ”mittenlaget” i blocket PA10-12 så samarbetar vi väldigt regelbundet både med 2011-1 och 2009-1 – ibland alla tre lagen och ibland med ett av dem. Samarbete, som också lett till väldigt bra sammanhållning i blocket, är i allt från aktivering/förberedelsedel till andra delar i träning och matchspel i träning. Trots omständigheterna så hann laget spela några matcher i inledningen av säsongen, där vi har presterat bra och lyckats vinna mot tufft motstånd. Men såklart ser vi fram emot att spela fler tuffa matcher framöver och även prova på och utveckla vårt spel på 9v9.

Tränare Hannes Grönblad, P2009-1
– P2009-1 har haft en variationsrik inledning på säsongen. I november och december genomfördes många delar med P2008-1, vilket är ett viktigt samarbete i skarven mellan två block. Från januari så har samarbetet i det egna blocket präglat verksamheten mer och nyligen så har laget också vuxit i antal spelare, vilket gör att andra halvan av säsongen 2021 känn väldigt spännande. Det är hög kvalité i träningen och det är en grupp som svarar bra även på svår och utmanande träning – och det är ju på träningen som fokus har varit, när matcher inte har kunnat genomföras. Fokuset har varit på att göra träningen ännu bättre, att lära spelarna att lägga all sin energi på saker de kan påverka och att ha bästa möjliga utvecklingsmiljö. I det är spelarnas arbetsinsats avgörande för att hela tiden bli bättre. Nu planerar vi för turneringar och eventuellt några matcher utomlands lite längre fram, vilket är exakt de erfarenheter och referenser som spelarna behöver.

Tränare Villy Szabo, P2011-2
– Den här gruppen driver på med hög fart i träningarna utifrån Djurgårdens principen och teman för varje vecka. Övningarna varieras för att möta temat. Lagets tio spelare har hunnit spela 3-4 matcher i inledningen av säsongen där spelarna visade stor vilja i medgång och motgång. Matchen kopplas till det temat som vi tränat på och vi har kunnat analysera matchen, med hänsyn till spelarnas ålder och kunskap, med VEO kameran som vi använder i verksamheten. Spelarna har blivit bättre på att utmana sin motståndare men också förfinat moment som är viktiga för att spela effektivt tillsammans. Nu ser vi fram emot att få spela match varje helg efter en efterlängtad återstart i  helgen som var.

Tränare Jacob Fowler, P2010-2
– Under årets inledande månader så har fokus för lagets tolv spelare legat mycket på att prata om vad gruppen behöver tänka på för att utvecklas tillsammans, att komma förberedda till träning och göra sitt bästa. Vi har inlett utbildningen i presspel, främst hur vi sätter en högre press på våra motståndare. I andra änden av planen, när vi anfaller, har vi arbetat med fokus på att skapa avslut och avsluta i 1v1 och 2v1 situationer, vilket är något som också spelarna själva uttryckt att de vill utveckla. I de matcher som spelats hittills har det varit tydligt att spelarna hanterar mentala moment bättre och bättre och att gruppen i många delar agerar som en enhet. Första matchen efter de nya rekommendationerna blev en tuff start, men nu ser vi fram emot att få spela varje helg. 

Tränare Manfred Magnusson, P2009-2
– Årets inledande månader har för mig som nytillträdd tränare inneburit att skapa en härlig miljö för spelarna runt träningen för att utbildningen ska bli så effektiv som möjligt. Under året så är målbilden är förbereda spelarna för att kliva in i ungdomsfotbollen, byta spelform och också hjälpa spelarna att fortsätta utvecklas. I träningen så har temat att skapa avslut och avsluta fått ta lite extra plats i träningen, och med lite fokus på att tillsammans komma till avslut genom passningsspel i matchlika övningar. Det är viktigt att spelarna får många touch på bollen i träningen, att övningarna är effektiva och att spelarna får möjlighet att själva bestämma och värdera. P2009-2 hann spela några matcher innan restriktionerna ändrades, och det är positiva resultat och prestationer som vi nu tar med när matcherna åter är igång. Under säsongen kommer moment kring taktiska delar få större utrymme, exempelvis presspel, grunder i defensivt arbete och hantera olika formationer/startpunkter.

Fler artiklar om övriga block i pojk- och flickakademin följer inom kort.

Senaste nyheter

Relaterat