Företag

Inför seriestarten - Pojkakademin 16-19

  • Ungdom
  • Akademi
  • 7 maj 2021

Här kommer nästa avstämning från pojkakademin där respektive tränare i det äldsta blocket PA16-19, samt pojkakademichef Christian Krigström Gentile, summerar nuvarande status och blickar fram emot seriestarten.

Med nyligen uppstartat matchspel och en stundande seriestart runt hörnet - om inte restriktionerna förändras - pekar mungiporna uppåt i pojkakademins äldsta lag. Med tanke på att en tredjedel av året gått kommer härmed en så kallad tertialrapport om läget i PA16-19, en redogörelse för hur året sett ut så här långt samt några tankar om vad som väntar under resterande del.

Pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar läget på följande sätt:
– Spelarna i det äldsta blocket är nog de som har varit mest påverkade av det ofrivilliga uppehållet från tävling och match. I ökande grad lär sig spelarna i 16-19 års ålder att förhålla sig till matchen och seriespelet i sin utbildning, och deras utveckling utvärderas utifrån tävlingen på ett tydligare sätt än i de yngre åldersgrupperna. På det sättet är återstarten av seriespelet såklart efterlängtad, och även för tränarna som givetvis också saknat matchen som referenspunkt och att få tävla. Men samtidigt har tränarna och specialisterna i blocket haft möjlighet och mer tid att strukturera sitt arbetssätt som är nytt för säsongen, berättar Christian och förklarar upplägget.
– Träningsveckan består av fyra eller fem träningar, organiserade efter siffror från performance-gruppen (fystränare och sjukgymnaster). De siffrorna bestämmer den individuella intensiteten och kopplas till temat för dagens träning. Träningen bygger på akademins principer (gäller även de yngre blocken) och kopplas till spelsituationer.

En viktig del i arbetet för Christian är att tillsätta relevant kompetens för lagens olika behov.
– Tränarna och specialisterna runt lagen täcker av alla delar i utbildningen från nämnda lagtränare, fystränare och sjukgymnaster till målvaktstränare, tränare för fasta situationer, individuell tränare, motståndaranalytiker och tränare med fotbollspsykologiskt ansvar. Teamet jobbar med alla spelare, men spelarna är tydligt sorterade i tre trupper (dock så kan enskilda spelare vandra mellan åldrarna).
– Den här tränargruppen håller väldigt hög nivå. De är superdedikerade, skickliga och varje tränare är expert på sitt område. De är också bra människor, lätta att ha att göra med, och precis som alla tränare i pojkakademin fina ambassadörer för Djurgården. När det gäller spelagrupperna ser de spännande ut i alla tre lagen. Det är många duktiga spelare och det ska bli kul att få se dem i seriespelet och följa utvecklingen under nästa del av säsongen, summerar Christian.

Tränarna om sina lag


Tränare Johan Palm, DIF PA19
– Självklart har det varit frustrerande för spelarna att inte veta när eller om vi får spela matcher igen. Att bibehålla motivationen att hela tiden försöka bli bättre när du aldrig får referenser mer än från din egna träningsgrupp är ju långt ifrån optimalt, men något som spelarna överlag klarat av att hantera bra. Att byta om utomhus och inte kunna umgås påverkar också relationsbyggandet. Vi ska heller inte glömma att vi pratar om över sex månader utan matcher, där cirka 15-20 utbildningstillfällen gått förlorade. Tillfällen spelarna inte får tillbaka, förklarar Johan som poängterar att man ändå måste göra det bästa utifrån förutsättningarna. 
– Vi har jobbat hårt i ledarteamet för att tillsammans med spelarna skapa en så utvecklande träningsmiljö som möjligt utan dessa yttre referenser. Förhoppningvis kan spelarna och vi till slut se tillbaka på året och i alla fall vara relativt nöjda med vad vi åstadkommit tillsammans,  sett till spelarnas individuella utveckling. Den är alltid vår främsta prioritet.

Förra veckans besked om tillåtelse för matchspel var naturligtvis glädjande för laget.
– I helgen som var fick vi äntligen lov att spela match igen och vi mötte BP hemma på Kaknäs. Överlag så är vi nöjda med prestationen, förutom att släppa in mål på hörna och att förlora med 0-1. Det finns naturligtvis mycket vi kan göra bättre tillsammans men det fanns också många bra delar, både defensivt som offensivt, och framför allt var det fantastiskt roligt att få tävla tillsammans för första gången i detta års PA19, säger Johan och avslutar med en påminnelse.
– Jag vill dock skicka med en hälsning att samtliga klubbar i Stockholm har fått en tillsägelse då det har varit för mycket publik på matcherna runt om i regionen. När vi spelar på Kaknäs så kan vi inte stänga idrottsplatsen så vi ber er respektera att inte komma och titta på matcherna förrän denna rekommendation tas bort. Det som kan ske, vilket är nära att det redan gör, är att vi återigen inte får spela några matcher över huvudtaget. Spelarna behöver verkligen dessa matcher, framför allt för sin personliga utveckling. Så stanna hemma tillsvidare, tack!



Tränare Ernesto Rubio Sivodedov, DIF PA17
– Laget består av 17+3 spelare. I truppen ingår fyra spelare födda 05, övriga är födda 04. Sju spelare har kommit in från annan förening till denna säsong. Truppen har under året hittills varit relativt förskonade från skador och har just för tillfället endast en skada som håller en spelare borta under en längre tid.
– I år så jobbar PA17 närmare sina blockkollegor (PA16 och PA19, det äldsta blocket) än tidigare år. Detta sker framför allt i planeringsstadiet där alla blocktränare tillsammans genomför det mesta av planeringen. Men det sker även praktiskt på planen, som när vi tränar samtidigt och delar upp två av lagen i tre-fyra grupper och tränar positionsanpassat mellan åldrarna. En av fördelarna med pandemin har varit tiden som tillkommit i planering och förberedelse, berättar Ernesto som nu kan se fram emot matchspel igen.
– Det har självfallet varit jobbigt för alla inblandade att inte få spela matcher. Utöver utbildnings och utvecklings timmarna vi missar så är det roligaste av allt som försvinner från verksamheten. Möjligheten att driva sin egen utveckling framåt ihop med sina lagkamrater i ”strid” mot likasinnade. Men nu har vi fått det efterlängtade beskedet om att vi får börja spela matcher igen och kunde möta Hammarby förra helgen. Matchen slutade 1-1 där vi har varsin halvlek. I första är Hammarby det bättre laget och vi räddar en straff. I andra halvlek är vi betydligt bättre och har flera möjligheter att ta hem segern. 


Tränare Ramin Sepasi, DIF PA16
– Två förändringar har gjorts i PA16 under våren. Då vi har en långtidsskada på en av våra målvakter så har Elton Fischerström tagit klivit upp från vårt duktiga PA14 till PA16:s träningsmiljö. Vi har dessutom lyft upp centrala mittfältaren Jonathan Zeberga (bilden ovan) till PA17. Jonathan anslöt till föreningen i vintras och har bara på några få månader tagit stora kliv i sin utveckling, berättar Ramin som hann med ett par fina insatser med laget innan matchstoppet trädde i kraft.
 – PA16 hade förmånen att spela två träningsmatcher innan de nya restriktionerna vilket resulterade i två bra prestationer mot Hammarby och AIK som besegrades med 6-2 respektive 2-1. Självklart saknar vi att spela matcher och varje gång vi får besked om uppskjutna matcher så ser man besvikelsen hos spelarna. Med det sagt så är gruppen väldigt bra på lämna besvikelsen bakom sig och fortsätta jobba hårt i träning och inte fokusera på saker som de inte kan påverka. Just träningskulturen är något som vi tidigt tryckte på och där har jag som tränare ingenting att klaga på.
– Sedan dess har gruppen hanterat matchstoppet som varade under två månader på ett väldigt bra sätt genom att acceptera läget och fokusera på det som de kunde påverka, vilket var att fortsätta utvecklas i träning. I lördags fick vi äntligen spela match igen, en match som slutade 1-1 mot ett välorganiserat och hårt arbetande FC Djursholm. En helt okej prestation där vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna matchen men dessvärre inte är tillräckligt kliniska i avsluten, avslutar Ramin.



Under nästa vecka följer en liknande lägesrapport frän Flickakademin.

Senaste nyheter

Relaterat