• 30 maj 2021

Det blev förlust med 0-1 för DIF mot Piteå.

Det var en oförändrad startelva som tog sig an Piteå där Kelsey Daugherty återfanns mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Sara Olai, Sheila van den Bulk (K), Gudrun Arnardottir och Portia Boakye.

På mittfältet kamperade Elizabeth Addo, Nellie Lilja och Linda Motlhalo och längts upp på topp frontade Hayley Dowd med Daniela Zamora och Hanna Ekengren som yttrar.

Det var en klassisk sexpoängsmatch som väntade på LF Arena. Två lag i det nedre skiktet som båda var i ett akut behov av poäng, efter en tuff inledning av serien, borgade för en dramatisk tillställning när matchen kickade igång i behaglig norrländsk vårvärme.

För Djurgårdens del var ökad effektivitet framåt en viktig faktor där utdelningen i målprotokollet inte utfallit i paritet med det antal lägen som skapats. Men det gällde även att hålla tätt bakåt då Piteå inledde energiskt och hade en farlig hörna som skapade oreda redan i första minuten.

Tendensen fortsatte med tryck och bollinnehav från hemmalaget där Djurgården hade svårt att spela sig igenom pressen. Kelsey Daugherty sattes i arbete ett antal gånger och riktigt farligt blev det när Kajsa Hedlund fick fritt fram efter slarv i uppspelsfasen, men läget rann lyckligtvis ut i sanden.

Minuten efter blev det reprisering med ett nytt gratisläge för Piteå där anfallet stoppades alltför bryskt precis utanför straffområdet. Något som resulterade i ett mycket oroande frisparksläge för Piteå där avslutet dessbättre gick rakt i DIF-muren.

En orolig start på matchen där inte mycket stämde för Djurgården. Men i tjugonde minuten kom en fin kombination mellan Daniela Zamora och Sara Olai som fick iväg ett skott som smet en bit över. En positiv injektion och matchbilden jämnade ut sig något under en period, även om Piteå skapade en del hörnor.

Men gradvis återgick det till ett relativt krampaktigt spel för DIF som hade svårt att få igång några etablerade anfall och bollinnehavet var betydligt större för Piteå. Farligt bakåt blev det sedan när Josefin Johansson fick ladda för skott ostört i boxen men träffen blev inte ren och nollan var fortfarande intakt.

I 43:e kom sedan ett fint anfall där Djurgården lyckades rulla sig igenom och bollen landade till slut hos Sara Olai som gick på avslut, dock även denna gång utanför målramen. Efter tre övertidsminuter gick halvtidssignalen och det var 0-0 efter en relativt chansfattig halvlek med ett visst övertag för hemmalaget.

Det var en oförändrad elva som klev ut för att jaga ett ledningsmål men det blev en hackig inledning med smällar för både Elizabeth Addo och Hanna Ekengren som ledde till långa avbrott i spelet. Symtomatiskt för matchen där det var mycket kamp och duellspel men glesare med strukturerade anfall.

Djurgården hade dock bättre kontroll på händelserna nu och mer bollinnehav. Lite halvchanser och lägen började också komma och känslan var att DIF var på gång. Men istället skulle det komma ett tungt bakslag när en utspark nickskarvade vidare till en djupledslöpande Cecilia Edlund som satte bollen i nät.

Ett rejält motlut och med halvtimmen kvar blev det byte för Hanna Ekengren som klev av medan Louise Hvarfner klev på, detta samtidigt som Elizabeth Addo flyttade upp i anfallet. En viss effekt av rockaden blev det omgående där Daniela Zamora var nära med ett skott i burgaveln.

Djurgården skapade mer tryck nu även om det var tunnsått med heta chanser. Men ett gyllene läge skulle komma I 73:e minuten när Zamora petade fram bollen till Hayley Dowd som fick fritt skottläge i boxen, skottet kom dock lite väl nära DIF-bekanta Nichole Persson i Piteå-målet som kunde rädda.

En målchans som ökade temperaturen och Piteå sjönk längre ner i banan för att försvara sig med kvarten kvar samtidigt som Djurgården malde på framåt för en kvittering. Minuterna tickade obönhörligt framåt men i 83:e minuten kom en ny fin möjlighet med en frispark metern utanför straffområdeslinjen.

Skottet fastnade dessvärre i muren och nu var det rejält bråttom för att rädda poäng. Ett flackt inlägg från Portia Boakye nickskarvades utanför stolpen av Hayley Dowd och den efterlysta effektiviteten framåt fanns inte på plats denna gång, där de fem övertidsminuterna rann iväg utan någon blårandig nätkänning.

Därmed blev det tuffa tabelläget snäppet kärvare och nu gäller det att vända trenden nästa helg. På lördag väntar hemmamatch mot Eskilstuna United som gästar Stockholms Stadion och då hoppas vi att poängskördandet kommer igång.

30 maj, söndag 15:00LF Arena