Kryss för herrarna i genrepet mot Degerfors

• 28 juni 2021

Edward Chilufya och Mange Eriksson blev målskyttar i 2-2-matchen mot Degerfors under måndagseftermiddagen.

Ett klipp med höjdpunkterna från matchen hittar du längst ner i artikeln.

Djurgården besökte Degerfors under måndagen för att få matchträning inför den allsvenska återstarten hemma mot Örebro SK den 5 juli. (Tidigare under dagen kom nya besked gällande publikrestriktioner, läs mer här).

Inför matchen sa Kim Bergstrand att tränarduon ville se struktur, närkampsspel, löpförmåga, och få tekniska misstag. Han efterfrågade en bättre prestation än senast mot Kalmar, och formulerade sig på typiskt Kim Bergstrandskt vis.

– Semestern är slut så vi ska ta av oss badbrallorna och simglasögonen och sätta på oss fotbollsskorna och matchtröjorna igen.

Matchtröjorna för dagen var den blårandiga hemmatröjan, och i den gassande solen på Stora Valla startade Jacob Widell Zetterström mellan stolparna och centralt i anfallet tog Joel Asoro plats mellan Haris Radetinac och Edward Chilufya.

Fullständig startelva: Widell Zetterström, Käck, Ekdal, Une Larsson, Witry, Eriksson, Andersson, Finndell, Radetinac, Asoro, Chilufya.

Djurgården ägde bollen inledningsvis och de första tio minuterna befann sig bollen på offensiv planhalva i princip hela tiden. Bortsett från ett skott utifrån av Magnus Eriksson som gick strax utanför stolpen skapades dock inga direkt farliga chanser.

Efter en kvart stack Degerfors upp i sitt första anfall för matchen där Victor Edvardsen sånär frispelade Sargon Abraham, men passen som hade gett honom fritt fram mot Djurgårdsmålvakten blev aningen för brant. Strax därefter avlossade Elias Andersson ett tungt långskott som Degerforsmålvakten inte kunde hålla och höll på att tappa in i mål. Matchens bästa målchans så här långt, och Djurgårdens spelövertag fortsatte.

Vid flera tillfällen under halvleken hade Hampus Finndell någon form av känning och det medicinska teamet kallades in på planen. Han försökte dock fortsätta spela men byttes till slut ut mot Emmanuel Banda i den 27:e minuten.

Matchens första halvtimme påminde om det Allsvenska mötet i våras där Djurgården kontrollerade spelet och de gånger Degerfors stack upp var det Victor Edvardsen som var referenspunkten i anfallet. Hittills i matchen, precis som då, lyckades Djurgården inte omvandla spelövertaget till mål. Men precis som Kim Bergstrand efterfrågade inför matchen fick han se löpvillighet och få tekniska misstag från sina Blåränder.

1-0 kom emellertid genom Edward Chilufya när han snappade upp en boll efter en svag mottagning i Degerfors backlinje och ryckte ifrån sin försvarare och placerade bollen i bortre burgaveln i den 33:e minuten. Glädjen varade dock inte längre än två minuter. En långboll mot Victor Edvardsen var som sagt anfallsreceptet från hemmalaget såväl i det allsvenska mötet som i dagens match – och efter ett behärskat avslut stod det plötsligt 1-1 på resultattavlan efter en chansfattig första halvtimme.

Matchbilden förblev densamma under halvlekens sista kvart och i inledningen av andra halvlek. Känslan var att Djurgården kom allt närmare ett mål till men Degerfors stack upp i korta, farliga anfall och tvingade Jacob Widell Zetterström till en kvalificerad räddning i den 56:e minuten efter ett flertal avslut från de röda. Bara minuten senare fick han dock hämta bollen ur målet när Degerfors spelade fin fotboll och tog sig igenom Djurgårdsförsvaret och bollen till slut hamnade hos en frispelad spelare som stötte in 2-1. Strax innan målet byttes Aslak Witry ut mot Leo Cornic.

Matchen blev allt intensivare och duellerna blev tuffare – allt för tuff i en specifik duell i offensivt straffområde i den 59:e minuten när kapten Mange Eriksson fick en straff med sig som han sedan säkert satte i mål på målvaktens vänstra sida. Snabb replik: 2-2!

Edward Chilufya byttes ut mot Nicklas Bärkroth i den 62:a minuten och i den 68:e minuten var det dags för dubbelbyte när Mange Eriksson och Joel Asoro gick av planen och ersattes av Emir Kujovic och Curtis Edwards.

Matchbilden svängde mer under andra halvlekens mitt-period och spelet blev lite mindre strukturerat från Djurgårdens håll. Kanske började värmen kännas av bland spelarna i båda lagen så att byta in pigga ben kändes som en injektion i matchtempot. I den 81:a minuten ersattes Elias Andersson av Kalle Holmberg som direkt hade en fin kombination med Radetinac som sånär nådde fram till en framrusande Leo Cornic.

Sista delen av matchen var en ganska jämn historia men utan de där riktigt stora chanserna. Matchen slutade 2-2 och nu tar vi sikte på den 5 juli när vi tar emot Örebro på Tele2 Arena. Håll utkik här på DIF.se och i våra sociala medier efter all information kring publik till den matchen!

Höjdpunkter

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)5ddd2b9c-26f2-487e-a5a4-a859b7cd2437|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}
28 juni, måndag 15:00Stora Valla