Ny seger med 3-0 mot Östersund

• 20 mars 2021

Djurgården repriserade insatsen i cupkvarten med en ny stabil vinst på Tele2 Arena där Emir Kujovic visade god form med två mål.

Med två matcher inom loppet av tre dagar, där träningsmatch mot Degerfors väntar på tisdag, blev det lite pusslande för Kim och Tolle för att disponera manskapet – speciellt med tanke på att skade- och sjukdomsläget gjorde det fortsatt tunnsått på mittbacksfronten.

Mot Östersund innebar det att Tommi Vaiho vaktade målet med en backlinje bestående av Aslak Witry och Elliot Käck (K) som ytterbackar samt Hjalmar Ekdal och Linus Tagesson centralt.

På mittfältet kamperade Curtis Edwards, Rasmus Schüller och Emmanuel Banda bakom en anfallstrio bestående av Mattias Mitku, Joel Asoro och Nicklas Bärkroth.

Med tanke på att matchen innebar en repris av förra helgens kvartsfinal i Svenska Cupen blev det två lag som kunde varandra väl. För Djurgårdens del var tränare Kim Bergstrand nöjd med det mesta från förra mötet men efterlyste ”lite mer effektivitet framåt” denna gång.

DIF inledde piggt med tydligt bollinnehav och karaktäristiska snabba spelvändningar, men även Östersund ville upp i banan och låg högre i positionerna än senast. De offensiva ambitionerna till trots från båda lagen uteblev de riktigt heta chanserna inledningsvis, även om det fanns många fina intentioner från Nicklas Bärkroth som var aktiv på sin vänsterkant.

I 12:e minuten kom första avslutet när Rasmus Schüller fick skottläge och drog iväg en tung projektil som dock gick rakt på Sixten Mohlin i ÖFK-kassen. Strax efter kom ett fint vänsterinlägg som seglade precis över en fristående Mattias Mitku vid bortre stolpen.

Två lägen som gav en känsla av att Djurgården var på väg att växla upp och DIF-trycket ökade med mera bollinnehav och kvicka återerövringar. Bakåt var det samtidigt en lugn dag på jobbet för Tommi Vaiho där DIF-defensiven städade undan attackerna förtjänstfullt anförda av kloke Hjalmar Ekdal .

Med en halvtimme spelad kom sedan halvlekens dittills bästa målchans när Mattias Mitku fintade sig fram till höger i straffområdet och spelade fram Joel Asoro vars avslut dock smet utanför stolpen.

Djurgården hade totalt grepp om matchen nu, där det radades upp hörnor och halvchanser, och det kändes som en tidsfråga innan nollan skulle spräckas. Men mot slutet av halvleken mattades dock DIF-trycket av något, även om Mattias Mitku fick en hyfsad gratischans i sista minuten men avslutet gick över.

Den första halvleken slutade därmed mållös och fick tyvärr en bister eftersmak då Tommi Vaiho åkte på en rejäl smäll när Blair Turgott kom sent in i en duell i slutsekunderna. Vaiho fick rejält ont och plåstrades om av medteamet samtidigt som domare Fredrik Hansson blåste för halvtidsvila.

En otäck smäll och en mycket tråkig avslutning på en annars relativt positiv halvlek där Joel Asoro var nöjd med vissa delar av insatsen.
– Det har varit lite upp och ner om man ska vara ärlig. Jag tycker ändå att vi kommer upp på deras planhalva ofta, men vi måste bli vassare på sista tredjedelen. Vi måste hota ännu mer i djupled så att vi kan trycka ner dem ännu mer, så att vi kan få mer kontroll på bollen istället för att tvinga fram någonting, summerade Joel Asoro för discovery+.

Andra halvleken

Tommi Vaihos skada innebar att Aleksandr Vasyutin fick ta plats mellan stolparna och han fick det hett om öronen direkt när Östersund rivstartade med två riktigt farliga chanser. DIF svarade omgående med en hett läge för en djupledslöpande Nicklas Bärkroth vars skott räddades av Mohlin och returen rensades precis bort från framrusande Mattias Mitku.

Men i 51:a minuten skulle nollan spräckas. Joel Asoros tog fasta på sina egna ord om ”att bli vassare på sista tredjedelen” och stötte in 1-0 efter ett lågt och hårt vänsterinlägg från Elliot Käck.

Ett mål som förgicks utav ett fint blårandigt kombinerande och strax efteråt kom ett nytt vackert DIF-anfall där Mitku och Witry väggade smart. Anfallet avslutades sedan med ett skott från Emmanuel Banda som smet precis utanför.

Östersund inledde en kvitteringsjakt men det var Djurgården som var närmast ytterligare ett mål när Asoro smart hoppade över en boll så att Nicklas Bärkroth fick skottläge. Avslutet blockerades dock av en ÖFK-försvarare i sista stund.

Med timmen spelad var det sedan dags för ett trippelbyte när Emir Kujovic, Leo Cornic och Elias Andersson kom in istället för Joel Asoro, Curtis Edwards och Mattias Mitku. Matchen puttrade vidare  och Östersund hade mer boll under en period och letade efter ytor i den täta DIF-defensiven.

Istället var det Djurgården som skulle dyrka upp gästernas försvar på nytt. Ett väl avvägt inlägg från Aslak Witry möttes upp av Emir Kujovic i boxen vars nick satt otagbart bakom Mohlin.

I 73:e var det dags för dubbelbyte när Hampus Findell och Magnus Eriksson klev in istället för Rasmus Schüller och Emmanuel Banda. Med en solid ledning och kvarten kvar kunde DIF komfortabelt spela av matchen och ett tredje mål låg på lut när Magnus Eriksson la upp för Witry i fint läge men avslutet gick över.

Det skulle bli en upprepning kort därpå när Magnus Eriksson på nytt teeade upp en medspelare efter inlägg, den här gången för Hampus Finndell men även det avslutet gick utanför målramen.

Fast Emir Kujovic hade siktet inställt och när Nicklas Bärkroth serverade ett fint högerinlägg var ”Kujo” på plats och skallade in 3-0. Därmed var även resultatet från cupkvarten återskapat och det kunde blivit mer när Leo Cornic drogs ner i straffområdet på övertid. Aslak Witry tog hand om straffen men den här gången skulle Sixten Mohlin få sista ordet när han räddade elvameterssparken.

Segersiffrorna 3-0 mot Östersund räcker dock långt och Djurgården levererar ett nytt styrkebesked. Dessutom var det väldigt glädjande för Emir Kujovic att göra comeback efter sjukfrånvaro med två mål på 30 minuter.
– Det kändes bra. Jag tycker matchbilden passar mig, vi leder med 1-0, hittar ytor och har snabba spelare på kanterna.Jag känner mig alltid farlig i boxen så det var skönt. Sedan är det klart att inläggen är viktiga och idag var det bra kvalitet på dem, sa Emir till discovery+.

Närmast väntar en ny träningsmatch mot Degerfors på tisdag då vi förhoppningsvis kan se fram emot ännu en stark DIF-insats.

20 mars, lördag 13:00Tele2 Arena