Skön femetta mot Morön

• 21 mars 2021

Djurgården besegrade Morön BK med 5-1 i andra omgången av Svenska Cupen och leder därmed gruppen.

Trots lite skavanker i truppen kunde ändå en stark startelva ställas på benen där Kelsey Daugherty var tillbaka som keeper bakom en backlinje bestående av Sara Olai, Gudrun Arnardottir, Portia Boakye och Fanny Lång.

På mittfältet återfanns lagkapten Sheila van den Bulk och Nellie Lilja centralt med Linda Motlhalo som offensiv spets och längst fram på topp tog sig Hayley Dowd an sitt förra lag, flankerad av Hanna Ekengren och Tilde Lindwall på respektive kant.

Med tanke på att Umeå vann sin andra gruppspelsmatch mot Uppsala med 3-0 var poäng ett måste för DIF för att få ett bra utgångsläge i sista omgången i gruppspelet då just Umeå väntar. Samma poängbehov fanns givetvis även för Morön när matchen kickades igång på ett soligt Electrolux Home Arena.

Det blev en lite trevande start på matchen utan några etablerade anfall och en lite studsig plan ställde stundtals till det. Men i åttonde minuten kombinerade DIF fint på högerkanten där Sara Olai hittade Hanna Ekengren till höger i boxen, avslutet parerades dock av Louise Högrell i hemmamålet.

Men Djurgården hade fått vittring, ökade trycket och strax efter var det nära ett ledningsmål när Fanny Lång drog en hörna direkt i stolpen. Ny hörna följde kort därpå där bollen till slut hamnade ute hos Fanny Lång som slog ett fint inlägg som Sara Olai förvaltade på bästa sätt när hon steg till våders och nickade in 1-0.

Ett viktigt ledningsmål som gav Djurgården initiativet och i 18:e minuten kom sedan en gyllene möjlighet att utöka. Hayley Dowd löpte sig fri på vänsterkanten, passade Hanne Ekengren som i sin tur la upp för en helt fri Linda Motlhalo men Högrell räddade avslutet skickligt.

Morön var inte ofarliga framåt men följsamt backspel från mittbacksparet Boakye/Arnardottir redde ut hemmalagets framstötar. Desto tuffare var det för Morön som fick kapitulera på nytt när en välavvägd djupledsboll nådde fram till Hanna Ekengren, första avslutet blockerades men Hanna följde upp hela vägen och kunde stöta in 2-0.

Därmed satt DIF bekvämt i förarsätet och den blårandiga offensiven malde vidare där Nellie Lilja, Tilde Lindwall och Sara Olai gick på avslut i tät följd i jakt på ett tredje mål. Bakåt blev det dock lite oroligt i 36:e när Hildah Magaia stack iväg fri i djupled men Kelsey Daugherty kom ut snabbt och avstyrde.

Djurgårdens fasta situationer var farliga där Fanny Långs servar skapade problem för Morön och i 40:e flipperstudsade en inläggsfrispark runt farligt i straffområdet innan bollen till slut rensades. De sista fem minuterna var det ett visst tryck från Morön men DIF höll fortet och kunde gå till halvtidsvila med ledning 2-0.
– Vi gör en bra första halvlek och har bra kontroll där vi skapar mycket lägen. Så vi ska försöka sätta några bollar till i andra halvleken och vara mer konsekventa i sista tredjedelen, sa Sara Olai i pausen.

Djurgården klev ut med en tvåmålsledning men det fanns all anledning att fortsätta jaga fler mål för att komma ikapp Umeås målskillnad på sju plusmål. En kasse till skulle räcka och det var en oförändrad startelva som klev ut för att genomföra det.

Tilde Lindwall spillde ingen tid och efter 23 sekunder låg bollen i nät efter att hon brutit sig igenom på. vänsterkanten och dunkat in 3-0.

En drömstart på halvleken och Sheila van den Bulk nosade på fyran när hon ruschade upp och nickade på ett högerinlägg, dessvärre hamnade bollen i nävarna på Högrell. Även Hanna Ekengren var nära att utöka när hon slet sig loss i djupled och lobbade strax över ribban.

Men Morön hade inte gett upp och det blev riktigt farligt i 57:e när Tuva Skoog fick fritt fram på högerkanten men en klassbrytning från tillskyndande Gudrun Arnardottir redde upp situationen.

I övrigt var det Djurgården som skapade mest och radade upp halvchanser i jakten på ett fjärde mål, och det skulle till slut komma. Fanny Långs välkalibrerade vänsterfot var som sagt ett giftigt vapen på fasta situationer och efter att ha prickat stolpen tidigare slog Fanny en hörna direkt i mål i 69:e minuten.

Ett mål som gav DIF initiativet i gruppen, men det var hotfullt bakåt i anfallet efter då Fanny Lång var i farten igen och följde upp med en viktig brytning vid ett friläge för Magaia.

I 73:e minuten skulle dock Morön få utdelning när Emma Viklund kunde stöta in ett högerinlägg. Första målet bakåt för DIF i cupen och Morön hade nu fått blodad tand och fortsatte trycka på framåt.

Men det var Djurgården som skulle punktera matchen i 78:e minuten. Nellie Lilja fick bollen på vänsterkanten och hittade hyperoffensiva högerbacken Sara Olai på bortre som lättade in sitt andra mål för dagen. Ett fint samarbete mellan de två nyförvärven och Sara Olai visade än en gång vilken offensiv tillgång hon blir för DIF i år.

Med bra kontroll på matchen kunde DIF sedan spela av de sista tio minuterna och Fanny Lång var faktiskt nära ett andra hörnmål med en serve som skruvade sig strax över ribban. Trots ett påtagligt blårandigt tryck på slutet blev det inga fler mål men en femetta i bagaget hem till Stockholm räcker gott och Tilde Lindwall kände att uppdraget därmed var utfört.
– Vi gör en helt okej match, har mycket boll och skapar många lägen men borde kanske ha satt dit några fler mål. Men vi visste att vi behövde vinna med fyra måls marginal och det klarade vi. Så nu går vi för seger i sista matchen mot Umeå, sammanfattade Tilde.

Därmed är det upplagt för en rafflande seriefinal på lördag när Umeå gästar Stadshagen och oavgjort räcker för DIF med tanke på den fina målskillnaden.

21 mars, söndag 14:00Electrolux Home Arena