Skön seger mot Degerfors

• U21
  • 23 mars 2021

Efter mål av Elias Andersson, Aslak Witry och Emir Kujovic besegrades Degerfors med 3-2 i en underhållande match på ett vårsoligt Stadshagen.

Del 2 i träningsmatchandet inför den uppskjutna cupsemifinalen innebar en naturlig rotation efter lördagens match mot Östersund. I mål tog Jacob Widell Zetterström plats bakom en backlinje där Leo Cornic klev in som vänsterback med Hjalmar Ekdal och Linus Tagesson centralt och Aslak Witry till höger.

På mittfältet kamperade nyutnämnde lagkaptenen Magnus Eriksson tillsammans med Elias Andersson och Hampus Finndell som offensiv spets och i anfallet återfanns trion Edward Chilufya, Kalle Holmberg och Nicklas Bärkroth – en trio som radat upp mål och assist på sistone vilket gav förhoppningar om fortsatt vägvinnande offensiv.

Rent formellt var detta Djurgårdens premiärmatch i U21-allsvenskan men det var renodlade A-lagselvor som ställde upp på respektive sida. Behovet av matchspel var påtagligt sett till tidigare nämnda uppskjutna cupsemi och Djurgården startade sedvanligt piggt med stort bollinnehav och en jättechans redan i andra minuten. Edward Chilufya hittade fram till Elias Andersson som slog ett lågt inspel till Magnus Eriksson som avslutade, men bollen smet en bit utanför.

Degerfors kom också igång och Saigon Abraham var nära att klacka in bollen kort därefter. Gästerna etablerade sedan tryck under en kort period men DIF höll emot och Elias Andersson följde upp med ett nytt fint inlägg som Leo Cornic mötte upp på bortre. Dessvärre fick Leo en frispark emot sig i duellen.

Det var bra tempo och en underhållande match där båda lagen ville framåt. Nästa stora chans var Degerfors där Adam Carlén nickade en hörna i ribban. Annars hade gästerna ofta svårt att spela sig igenom Djurgårdens höga och intensiva press där blåränderna erövrade boll snabbt och stod för merparten av bollinnehavet.

Chanser producerades också. I 22:a minuten bröstade Edward Chilufya ner till Kalle Holmberg vars tunga skott stoppades i sista stund av en rödvit försvarare. Därefter bjöd Hjalmar Ekdal på en elegant Amartey-inspirerad soloraid när han på egen hand tog sig hela vägen över offensiv planhalva in i boxen och var ytterst nära att överlista Jeffery Gal i gästernas mål.

Det låg onekligen ett ledningsmål i luften nu och det skulle också komma med halvtimmen spelad. Edward Chilufya snodde åt sig bollen vid mittlinjen, sprintade sig loss och hittade en fristående Elias Andersson i boxen som behärskat placerade in 1-0.

Ett vackert mål och Chili var sedan nära att själv bli målskytt då han sköt ett volleyskott i burgaveln efter ett fint inlägg från Magnus Eriksson.

Bakåt var det mestadels välstädat med stark defensiv, men i slutminuterna skapade Degerfors ett visst tryck och Jacob Widell Zetterström fick kliva fram och avstyra med några säkra ingripanden samt en riktig klassräddning på Jonathan Tamimis vassa avslut.

På den efterföljande hörnan fick dock Christos Gravius utrymme och kunde bredsida in kvitteringen och därmed var nollan spräckt bakåt.

Men det var Djurgården som skulle få sista ordet i halvleken. Efter rödvit handboll i straffområdet på en hörna i sista minuten pekade domaren på straffpunkten. Aslak Witry klev fram och tog revansch från straffmissen senast mot Östersund då han kyligt placerade in 2-1 bakom Gal.

En klockren straff och det sista som hände i halvleken där Djurgården kunde gå till en välförtjänt pausvila i ledning.

Det var en oförändrad startelva som klev ut på ett fortsatt vårsoligt Stadshagen, men trivseln sjönk dock en smula i 50:e minuten. Johan Bertilsson hittade fram till Victor Edvardsen som kunde stöta in 2-2 och de rödvita hade kvitterat på nytt.

En nyttig väckarklocka för blåränderna och Degerfors fick energi av målet där de flyttade upp alltmer folk i offensiven. Något som i sin tur öppnade upp för DIF-omställningar där Chilufya drog ännu ett skott i burgaveln i ett farligt 3-mot-2-läge.

Med knappa timmen spelad var det dags för ett blårandigt trippelbyte där Joel Asoro, Emir Kujovic och Curtis Edwards kom in istället Nicklas Bärkroth, Kalle Holmberg och Hjalmar Ekdal.

Ett lyckat drag skulle det visa sig då Emir Kujovic fortsatte visa fin målform. Efter knappt fem minuter på planen skulle han hitta nätet igen när Magnus Eriksson slog ett flackt inspel från vänster som Kujo behärskat styrde in i mål.

Ny DIF-ledning men det var inte långt ifrån en kvittering strax efter när ett Degerfors-anfall avslutades med en nick decimetern över ribban.

Matchen puttrade vidare i snäppet lägre tempo nu och i 70:e minuten var det dags för Emmanuel Banda att äntra planen istället för Elias Andersson. Fem minuter senare bytte Elliot Käck av Leo Cornic och med kvarten kvar såg Djurgården ut att ha bra kontroll på matchen.

Edward Chilufya kunde förvisso ha dödat matchen i 78:e minuten när han kom fri mot mål, efter en smart djupledsboll från Banda, men Jeffrey Gal stod för en vass fotparad på avslutet. Men Chili skulle bidra till att säkra matchen ändå när han stack ifrån Oliver Ekroth i djupled och Degerfors-försvararen var tvungen att stoppa honom med rött kort som påföljd.

Det blev Chilufyas sista insats i matchen innan han fick välförtjänt vila och Mattias Mitku ersatte. Degerfors var förvisso reducerat manskap men satsade ändå framåt på en forcering, vilket gav ytor för DIF som var närmare ett fjärde mål än Degerfors en kvittering, speciellt Joel Asoro oroade de rödvita med snabba aktioner på högerkanten.

Några mål blev det dock inte men seger med 3-2 räcker utmärkt i en underhållande och välspelad match och segersviten är därmed intakt sedan cupstarten. Nu närmast väntar ett landslagsuppehåll innan det är dags för semifinalen i Svenska Cupen den 4 april där Djurgården ställs mot Trelleborg eller Hammarby.