Zamora fick sista ordet mot Piteå

• 2 apr 2021

Djurgårdens chilenska nyförvärv introducerade sig med en kvittering i den 87:e minuten i en tight match som slutade 2-2.

Det var en reducerad trupp som begav sig till NP3 Arena för träningsmatch mot Piteå eftersom en hel del skador och skavanker ställde till det med numerären. Men ett starkt lag fanns ändå på plats där Kelsey Daugherty återfanns mellan stolparna bakom en fembackslinje bestående av Sara Olai och Fanny Lång som wingbacks och med Ellen Andersson, Gudrun Arnardottir och Portia Boakye centralt.

Mittfälsttrion bestod av Sheila van den Bulk, Nellie Lilja samt Nicole Ruiz-Granados och längst upp på topp fanns anfallsparet Hanna Ekengren och Linda Motlhalo. Noterbart var även att intressanta chilenska nyförvärvet Daniela Zamora åkte med och fanns redo på bänken.

Efter sortin i cupen mot Umeå hade tränare Pierre Fondin efterlyst ökat engagemang direkt från start för att kunna driva matchen mer. Något som laget verkade ha hörsammat och DIF startade piggt med en hög och hård press som störde Piteå i deras uppspel.

I 6:e minuten sågade dock Piteå sig fram på högerkanten och fick ett fint läge i boxen men avslutet gick en bit utanför. I övrigt var det ett tight ställningskrig där inget av lagen hittade vägar fram och även om Djurgården stundtals bjöd på en del fina kombinationer ledde det inte till några slutprodukter.

Sett till bollinnehavet var det viss fördel Piteå men den blårandiga defensiven var solid. Halvlekens dittills bästa läge skulle dock bli Djurgårdens där ett fint anfall avslutades med ett inlägg från Fanny Lång som nickades över av en framrusande Linda Motlhalo.

Linda skulle få sin revansch senare, men fram tills dess var det fortsatt tillknäppt och chansfattigt. Ett gott betyg till Djurgårdens försvarsspel där fembackslinjen stängde av Piteå effektivt och de bollar som slogs in i boxen plockades säkert av Kelsey Daugherty.

Den blårandiga offensiven handlade mest om enstaka framstötar men mot slutet av halvleken skruvades intensiteten upp och utdelning skulle komma. Ellen Andersson slog en djupledsboll som Hanna Ekengren fiskade upp. Hennes framfart bromsades men andrabollen tog Linda Motlahlo hand om och dunkade in i mål.

I sista minuten fick Hanna Ekengren en ny boll i djupet men avslutet gick över och kort därefter blåste Jennifer Björnler av halvleken.

I andra halvleken var det sedan dags för Daniela Zamora att debutera, samtidigt som Fanny Lång klev av och Sheila van den Bulk gick ner i backlinjen. Matchbilden var sig lik från första halvlek men i 50:e hittade Piteå en väg fram på högerkanten och ett inlägg kunde sedan stötas i mål till 1-1.

Målet gav Piteå energi och ett visst tryck uppstod under de efterföljande minuterna. Men även Djurgården skapade chanser och Gudrun Arnardottir nickade en hörna strax över i 55:e minuten.

Med timmen spelad var det fortsatt jämnt och tight där lagen turades om att stöta framåt. Men mer än enstaka halvchanser och hörnor blev det inte. Det var två lag som raderade ut varandra men det blev ett gradvis ökande övertag för Piteå under halvleken. där DIF hade svårt att spela sig igenom deras press.

I 73:e var det sedan nära ytterligare ett mål för Piteå men Kelsey Daugherty kom ut och avstyrde friläget med en vass fotparad. Framåt var det glest med DIF-attacker och Daniela Zamora stod för en gedigen arbetsinsats men fick inte så mycket bollar att jobba med.

Men de skulle komma och strax efter att Nea Flyborg bytte av Nicole Ruiz Granados i 81:a minuten slog Nellie Lilja en fin djupledsboll till en jagande Zamora. Piteås keeper var dock på tårna och hann ut och avstyrde avslutet. Men Daniela skulle få sista ordet…

Innan dess skulle dock Piteå ta ledningen i 86:e genom ett olyckligt självmål där Portia Boakye kastade sig fram för att rensa ett farligt vänsterinlägg men råkade styra bollen i eget mål.

Ett mål som såg ut att bli matchavgörande men repliken var reptilsnabb när Daniela Zamora introducerade sig på allvar minuten efter. Den chilenska landslagsanfallaren jagade ikapp en djupledsboll, höll undan starkt mot sin försvarare och rullade kyligt in 2-2.

Strax därefter ljöd slutsignalen och 2-2 kändes ändå hyfsat rättvist sett till chansfördelningen i matchen. I övrigt får Djurgården hoppas på ett antal efterlängtade comebacker från en lite oroväckande lång skadelista inför den damallsvenska premiären den 17 april.

2 april, fredag 14:00NP3 Arena