5-0 i femte raka segern

• 16 juli 2022

Djurgården tog sin femte raka vinst i Allsvenskan när Värnamo kördes över med 5-0 (2-0) på Tele2 Arena på lördagskvällen. Lagkaptenen Magnus Eriksson gjorde sina två första mål för säsongen.

Jämfört med den senaste matchen satt Rasmus Schüller på läktaren och Pierre Neurath Bengtsson började på bänken liksom Joel Asoro. Hampus Finndell och Haris Radetinac var tillbaka i startelvan och Elias Andersson tog hand om vänsterbacksplatsen.

Det blev en rolig lördag på Tele2 Arena för den frejdiga nykomlingen IFK Värnamo - i två minuter. Sedan fick Djurgården upp farten och lät anfallen avlösa varandra i en aldrig sinande ström. Efter fem minuter prickade Elias Andersson Haris Radetinac inne i straffområdet men avslutet gick rakt på gästernas målvakt Pilip Vaitsiakhovich.

Några minuter senare testade Hampus Finndell ett långskott som inte var oävet, men det skulle dröja till den 15:e minuten innan nollan sprack. Återigen var det Elias Andersson som hittade Haris Radetinac och den här gången använde DIF-veteranen pannan för att styra bollen utom räckhåll för Vaitsiakhovich. Ett välförtjänt ledningsmål efter en stark offensiv inledning.

I de bakre leden var Djurgården lite slarvigare och bjöd frikostigt Värnamo på ett par omställningslägen. Marcus Antosson, som gjort sex mål i år, fick ett jätteläge sedan bollen spelats förbi DIF-försvaret men Piotr Johansson dök upp i sista stund och blockerade skottet.

I stället kunde DIF utöka ledningen efter en halvtimmes spel. Det började med ett effektivt presspel där Magnus Eriksson vann bollen strax utanför straffområdet för att sedan avancera några meter och avsluta mitt i steget, precis intill den närmaste stolpen. Därmed hade lagkaptenen gjort sitt första mål för säsongen.

– Det var på tiden, sa Eriksson i halvtid, och det skulle komma mer.

Det var nära en tredje blårandig fullträff innan halvleken var över. Inte minst i slutminuten när Hampus Finndell fick en ännu bättre träff från långt håll, men med tur och skicklighet lyckades Pilip Vaitsiakhovich rädda till hörna.

Precis som i början av matchen såg Värnamo piggt ut i några minuter och lyckade komma till ett avslut där Jacob Widell Zetterström fick glänsa med en benparad, men sedan rullade DIF-maskineriet igång med attacker på bred front.

I den 52:a minuten blev en boll driven i sidled av Victor Edvardsen till en perfekt passning till Emmanuel Banda. Mittfältaren slog till direkt och såg bollen rulla in med någon centimeters marginal innanför stolpen. Ett smart avslut, men målet var också ett resultat av Elias Anderssons eminenta förarbete där han vann bollen högt uppe för att sedan spelade vidare till Edvardsen.

Med 3-0 på resultattavlan var Värnamo ett slaget lag och precis som mot Helsingborg senast kunde Djurgården plocka av spelare i behov av vila med tanke på kommande veckas täta matchprogram. Det hade dock ingen inverkan på spelet då Djurgården fortsatte att anfalla med variation. En spelsugen Joel Asoro kom in och hann inte vara på planen i mer än några minuter innan hans hårda inspel till Victor Edvardsen sånär styrdes i mål.

Några minuter senare var Asoro åter i aktion sedan Piotr Johansson vunnit bollen på sin högerkant. Den här gången hittade DIF-anfallaren Magnus Eriksson, som precis som Banda slog till direkt varpå bollen rullade in vid samma stolpe bakom en maktlös Vaitsiakhovich.

Det syntes tydligt att Victor Edvardsen ville komma med i målprotokollet och i den andra halvleken blev han också satt i bra lägen av sina lagkamrater. I den 86:e minuten var det ytterst nära på ett direktskott men det hamnade för nära Värnamomålvakten. På övertid skulle emellertid utdelningen komma sedan Vaitsiakhovich försökt sig på en långväga utrusning som Edvarden skickligt undvek med bollen i behåll för att sedan rulla in 5-0 till publikens jubel.

Därmed tog Djurgården årets största seger och dessutom utan några gula kort som skulle kunna leda till avstängningar mot Häcken på söndag. Innan dess under denna intensiva vecka väntar dock HJK Rijeka i torsdagens bortamatch i kvalet till Europa Conference League.

– Vi har full kontroll idag och håller oss till planen. Vi skapar många chanser och har många bollar in i boxen. Vi sa i paus att vi inte skulle slå passningar tillf felvända spelare i mitten och det tog vi bort till andra halvlek. Det är en god känsla i laget och många spelare som är i bra form så nu ska det bli kul med europaspel, konstaterade matchens första målskytt Haris Radetinac.

16 juli, lördag 17:30Tele2 Arena