Förlust i genrepet mot Honka

• 27 mars 2022

Det blev förlust i Djurgårdens genrep inför den allsvenska premiären. Finländska FC Honka vann med 2-0 på Tele2 Arena efter två tidiga mål.

Genrepet inför den allsvenska premiären fick genomföras med en matchtrupp utan varken Pierre Bengtsson, Hampus Finndell, Emmanuel Banda eller Rasmus Schüller som alla är upptagna av landslagsuppdrag. Dessutom saknades lagkaptenen Magnus Eriksson som drabbades av en hjärnskakning i cupsemifinalen mot Malmö liksom skadade Leo Cornic. ”En bra chans för andra spelare att visa upp sig och konkurrera” konstaterade DIF-tränaren Kim Bergstrand inför matchen som också innebar att Sead Haksabanovic fick debutera i den blårandiga tröjan.

I startelvan vaktade Aleksandr Vasyutin målet bakom en backlinje med Piotr Johansson och Elliot Käck på varsin kant utanför mittlåset med Hjalmar Ekdahl och Isak Hien. På mittfältet huserade Gustav Wikheim som tia framför Elias Andersson och Melker Jonsson medan Victor Edvardsen och Joel Asaro utgjorde en anfallstrio tillsammans med Sead Haksabanovic till vänster.

Söndagens motståndare FC Honka, som kom på nionde plats i den finska högstaligan i fjol och nyligen besegrade Helsingborg i en träningsmatch, visade omgående att det fanns en hel del kvalitet i laget. Djurgården, med sex nya spelare i startelvan jämfört med Malmömatchen, hade svårt att få spelet att stämma samtidigt som gästerna såg mer avslappnade och samspelta ut. Finländarna hittade framför allt ytor på Djurgårdens vänsterkant vilket utnyttjades utan pardon.

Under en trevande matchinledning lyckades Djurgården åtminstone skapa två hörnor, men sedan var det Honka som tog över och utnyttjade hemmalagets brister. Redan i den 12:e minuten kunde brassen Lucas Kaufmann möta ett inspel vid första stolpen och enkelt raka in ledningsmålet. Fem minuter senare var det klippt igen när portugisen Ru Modesto löpte fram i ensam majestät på högerkanten innan bollen placerades utom räckhåll för Aleksandr Vasyutin i Djurgårdens mål.

Hemmalaget försökte få till ett fungerande anfallsspel men intensiteten var låg och oftast stod den spelskicklige mittbacken Konsta Rasimus i vägen för att sedan sätta igång omställningar. En sådan höll på att resultera i ett tredje mål i den 25:e minuten men Vasyutin kom ut i rättan tid och avvärjde.

Efter en dryg halvtimmes spel opererade Ru Modesto åter framgångsrikt på högerkanten men tack vare ett missriktad avslut i straffområdet for bollen till inspark. Det markerade slutet på Honkas bästa period i matchen varpå Djurgården kunde börja skapa chanser för en reducering under halvekens slutskede.

Victor Edvardsen hittade Joel Asoro med en boll som gick igenom straffområdet men trots en bra förstatouch hann en Honka-försvarare fram för att blockera avslutet. Innan halvleken var över fälldes Sead Haksabanovic strax utanför straffområdet och Elias Andersson tog hand om den efterföljande frisparken. DIF-mittfältaren skruvade bollen förbi den uppställda muren men Honkas ryske målvakt Maksim Rudakov räddade nere vid stolpen.

– Det är mycket som är feltajmat och vi får inte riktigt rätt på pressen heller så det finns mycket att prata om i halvtid. Det är en väldigt dålig första halvlek av oss. Det är många spelare som kanske inte har spelat ihop och vi har en annan formation än vi brukar men det ska vi kunna lösa ändå, sa Elias Andersson.

Djurgården gjorde tre byten till den andra halvleken och därmed var det färdigspelat för Joel Asoro, Isak Hien och Gustav Wikheim som ersattes av Haris Radetinac, Jesper Löfgren och Kalle Holmberg. I början av den andra halvleken klev även Hjalmar Ekdahl av med en känning och ersattes av Frank Odhiambo, dagens andra debutant i Djurgården. Det skulle bli en tredje i och med att provtränande Amadou Doumbouya ersatte Victor Edvardsen i den 68:e minuten. Såväl Odhiambo som Doumbouya glimtade till med fina aktioner och visade att det finns potential hos dem båda.

Blåränderna var bättre i den andra halvleken även om de riktigt heta målchanserna uteblev. Piotr Johansson slog ett bra inlägg som Haksabanovic var nära att få på mål och Elias Andersson hade ett skottförsök som gick strax över ribban. Det blev också resultatet när Jesper Löfgren nådde högst på en välriktad hörna från Haksabanovic.

Även Frank Odhiambo fick en chans att spräcka nollan, efter bra förarbete av Victor Edvardsen, men bollen fastnade på en försvarare. Djurgårdens reduceringsjakt gav föga oväntat Honka en del chanser till omställningar och i den 80:e minuten kom gästerna i ett tre mot två-läge. Lyckligtvis kunde Jesper Löfgren bryta den sista passningen med klacken och därmed förhindra ett tremålsunderläge.

Tiden började emellertid rinna ut för hemmalaget som försökte med ett offensivt byte där Adam Bergmark Wiberg ersatte Melker Jonsson i minut 84. Den bästa reduceringschansen kom först på övertid men Sead Haksabanovics skott räddades till hörna.

– I den första halvleken kom vi inte upp i nivå. Det kändes som att vi alla sprang ensamma, vi kändes inte som ett lag. Honka var spelskickliga och vi kom aldrig åt dom. Det är många bra fotbollsspelare i vårt lag men vi behöver lite fler träningar för att lära känna och hitta varandra i spelet, sa Sead Haksabanovic efter matchen.

Djurgården får damma av den gamla klyschan ”Dåligt genrep ger bra premiär” och ladda om för matchen mot Degerfors. Den allsvenska premiärmatchen spelas på Tele2 Arena med start 19.00 på måndag den 4 april.

27 mars, söndag 14:00Tele2 Arena