Förlust mot GIF Sundsvall i U21-Allsvenskan

• U21
  • 12 apr 2022

Ett ungdomligt Djurgården tog ledningen och bjöd på starkt motstånd mot ett mer seniorbetonat Sundsvall som dock ryckte ifrån i andra halvlek och vann med 3-1.

André Picornell
Jonathan Karlsson, Edvin Bajrovic, Kalle Stregart, Kenan Nisic
Gideon Granström, Melker Jonsson, Amadou Doumbouya
Isak Alemayehu, Andi Elezaj, Arnold Eba

Det var ett ungt Djurgården som tog sig an GIF Sundsvall på bortaplan i U21-Allsvenskan Norra. Merparten av spelarna i truppen kom från DIF PA19 med tre tillskott från A-laget i form av Melker Jonsson, Amadou Doumbouya och André Picornell.

På motståndarsidan var det betydligt mer A-lagsbetonat, men det hindrade inte Djurgården från att inleda med en jättechans för aktive Arnold Eba efter en smart framspelning från Amadou Doumbouya. Gustav Molin i hemmakassen kom dock ut snabbt och parerade Ebas skott från nära håll.

En pigg start från Djurgården som fortsatte trycka på framåt och etablera i offensiven. GIF Sundsvall stack sedan emellan med en farlighet i 10:e minuten men därefter var det fortsatt DIF-tryck. Jonathan Karlsson vek in, utmanande och sköt från sin högerkant men skottet blockerades. Strax efter skulle dock ett ledningsmål komma för Djurgården efter ett vackert anfall.

En smart vändning från 06-födde Isak Alemayehu skapade yta där bollen sedan passades vidare till Jonathan Karlsson. Han drev upp i planen och hittade i sin tur Arnold Eba med en listig passning mellan två backar. Nytt friläge för Eba och den här gången kunde inte Molin hindra bollen från att gå i mål.

1-0 och en kanonstart för Djurgården men Sundsvall skulle replikera. I 23:e minuten tvingades André Picornell sträcka ut rejält på ett tungt volleyskott men på returen högg Ronaldo Damus och kunde rulla in 1-1, dock i misstänkt offside-position.

Giffarna fick uppenbarligen blodad tand av målet och Picornell fick jobba hårt med två räddningar efter nya skott från Damus, plus en fin parad på ett distansskott strax därpå. En rolig och underhållande match så här långt med halvtimmen spelad och kompisarna från akademitiden i Kamerun, Amadou Doumbouya och Arnold Eba, fortsatte att hitta varandra framåt och hota med snabbhet i djupled.

Den sista kvarten blev emellertid mindre chansrik åt båda hållen, trots en del fina intentioner framåt för DIF. Men inget som blev riktigt hotfullt och det var 1-1 i paus.

Det genomfördes inga DIF-byten inför de avslutande 45 minuterna där Sundsvall kom ut som ett hungrigare lag. Det blev farligt direkt efter ett bolltapp med ett friläge för Giffarna som höll på att kosta ett baklängesmål. André Picornell hann dock ut och skar av vinkeln för Johan Bengtsson som sedan sköt utanför.

Nu böljade spelet igen och DIF stack emellan med en vass kontring där Arnold Eba var ett par skostorlekar på en hemmaförsvarare från att rycka sig loss fri mot mål. Strax efter kom ett friläge för Alexander Larsson som DIF-defensiven avstyrde på ett bra sätt.

I 56:e minuten skulle dock Sundsvall till slut få utdelning efter en bra period. Ett inspel från höger nådde fram till Alexander Larsson som fick ett nytt friläge och den här gången satt bollen i mål.

Bara att jobba ikapp för DIF och Jonathan Karlsson var mycket nära en kvittering efter en fin djupledsboll från Gideon Granström. Gustav Molin fick dock upp en hand och tippade avslutet över ribban.

Djurgården gjorde sedan ett byte i 59:e minuten när Rasmus Allbäck kom in i backlinjen men Sundsvall hade fått ett grepp om matchen nu. Nya chanser radades upp för hemmalaget och i 63:e minuten kom också 3-1.

Ännu brantare uppförsbacke men Arnold Eba hade inte gett upp och gick på avslut efter en snabb kontring som Molin dock plockade. Ett trippelbyte följde sedan med tjugo minuter kvar där Svante Ekengren, James Dahlberg och Ilian Alaoui kom in för att bidra när Djurgården jagade reducering. Sundsvalls seniora tyngd var dock fortsatt påtaglig och de var nära fyran i 74:e med ett avslut från nära håll som Picornell lyckades styra till hörna.

Mot slutet satte Ilian Alaoui Gustav Molin i arbete med ett lurigt skott ur tight vinkel men någon riktig tung forcering kom inte igång, även om det blev ett hyfsat DIF-tryck mot slutet. Efter 90 spelade minuter gick sedan slutsignalen och Sundsvall tog därmed hand om de tre poängen, men det fanns ändå gott om  ljusglimtar i det unga Djurgårds-laget där det som sagt var extra roligt att se blott 15-årige Isak Alemayehu i aktion mot ett motstånd av hyfsat tung kaliber.

Nästa U21-match spelas hemma på Kaknäs den 25 april då AFC Eskilstuna står för motståndet.

12 april, tisdag 14:30NP3 Arena