Förlust mot Rosengård på Stadion

• 15 apr 2022

De gästande mästarna blev för svåra för DIF som fick se sig besegrade med 5-2 i årets första match på Stockholms Stadion.

Det blev några förändringar i elvan där Kelsey Daugherty tog plats mellan stolparna samtidigt som Sara Lilja Vidlund och StinaLisa Johansson fanns med från start i en uppställning modell 4-1-2-3.

Startelvan såg ut på följande sätt:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Julia Walentowicz
Nellie Lilja
Tove Almqvist, Louise Hvarfner
Sara Lilja Vidlund, Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Det bjöds på Stadionpremiär i en skön vårsol som värmde upp de klassiska träbänkarna och skapade en härlig inramning för publiken på plats. Dock väntade seriens sannolikt svåraste motstånd på andra sidan i form av ett FC Rosengård med mängder av landslagsrutin i truppen, även om de hade ett litet oväntat poängtapp mot Vittsjö i omgång 2 som skänkte lite hopp om poängmöjligheter för DIF.

Matchinledningen blev enligt förväntningarna med mycket bollinnehav för gästerna och i femte minuten fick Kelsey Daugherty sträcka ut och tippa ett avslut från Loreta Kullashi utanför stolpen. Minuten efter fick Kullashi ett nytt läge, denna gång helt fri mot mål, men Daugherty räddade ännu en gång.

Fokus på "håll tätt bakåt" med andra ord och Ria Öling var nästa vitklädda spelare att testa med ett avslut som smet tätt utanför. Minuten efter kom ett ribbskott från Mia Persson och trycket var hårt nu på DIF-försvaret.

Men med kvarten spelad var målet fortsatt fredat och blåränderna stack upp i en attack och skapade lite oreda i Rosengård-försvaret under en kort period. I ärlighetens namn dock ett snabbt mellanspel i en match där gästerna sedan fortsatte att trycka på framåt.

I 22:a minuten var det i alla fall Djurgårdens tur att hota framåt när StinaLisa Johansson hittade Tove Almqvist i boxen med en smart djupledspass som var ytterst nära att få ner bollen och skapa ett friläge.

En indikation om en förändrad matchbild där DIF började vinna boll högre upp i banan. Rosengårds attacker tunnades ut men med halvtimmen spelad kom en hörna som blev riktigt farlig när Emma Berglund hade en nick som rensades på mållinjen av DIF-försvaret.

Strax efter var det Djurgården som skapade  tryck under några minuter där både StinaLisa Johansson och Sara Lilja Vidlund utmanade på kanterna och Haley Dowd rev och slet i boxen. I 35:e kom sedan en stolpträff för DIF efter att Louise Hvarfner hittade StinaLisa Johansson i djupled som utmanade och sköt i målramen via målvakten Angel Mukasas ben.

En riktigt bra chans som tände hoppet hos hemmapubliken men Rosengård fick fart på offensiven igen och i 41:a väggspelade sig Mia Persson fram och kunde sätta ett ledningsmål för gästerna.

Kanske inte helt ologiskt sett till avslutsstatistiken men ändå surt i ett läge där Djurgården stått emot starkt under den första halvleken. Strax därpå gick halvtidssignalen och bara att gå in och kavla upp de blårandiga ärmarna för en ny halvlek och sätta igång kvitteringsjakten.

Djurgårdsspelarna var tidigt på plats för avspark och uppenbart taggade för att gå för ett utjämnande. Det var inga ändringar i elvan men de facto skrämmande nära ett andra mål för Rosengård redan efter en halvminut av halvleken. Lyckligtvis trampade Olivia Schough på bollen istället för att sätta den i mål när hon kom fri vid bortre stolpen på ett inspel.

DIF stack sedan emellan i en snabb omställning men strax efter osade det katt bakåt igen när Loreta Kullashi prickade stolpen. En chansrik start på halvleken och tempot var högt.

Därefter övergick matchen till mer av ett ställningskrig där Djurgården sjönk ner lite i banan medan Rosengård jagade ytor framåt. Vilket de också hittade med knappa timmen spelad då ett inspel från vänster stöttes i mål av Mia Persson.

Tungt för DIF men det skulle bli ännu tyngre strax därpå. Ett bolltapp gav kontringsläge för Rosengård där Loreta Kullashi kunde sätta trean för gästerna.

Tremålsunderläge mot de regerande mästarna med en halvtimme kvar kändes inte som den lättaste av uppgifter och Magnus Pålsson bytte in Linda Motlhalo för att få in pigga ben. DIF försökte ändå kombinera sig fram till en reducering och de vann också mark framåt, men fick inte till det på sista tredjedelen.

I 67:e var sedan Mia Persson nära ett hattrick på en retur av Kelsey Daugherty men skottet tog i burgaveln. Djurgården försökte men hade svår att skapa lägen, de vitklädda skapade desto mer framåt där en frispelad Stefanie Sanders satte bollen precis utanför stolpen i 70:e minuten.

Men i 72:a minuten kom sedan ett efterlängtat hemmamål. Ett vänsterinlägg nickades ner i boxen av Tove Almqvist och där fanns Hayley Dowd på plats och dunkade in en reducering.

Välförtjänt för Dowd som slitit hårt under matchen och med kvarten kvar fanns ändå en liten strimma hopp om poäng. Dessvärre släcktes det hoppet kort därefter när Sofie Bredgaard nickade in 4-1 efter ett vackert anfall från gästerna.

Något av game over även om större mirakel har inträffat i fotbollshistorien. DIF genomförde ett trippelbyte där Tilde Lindwall, Ebba Wieder och Alice Bergström kom in för att bidra under slutfasen av matchen och även Kamilla Karlsen klev in i 82:a minuten.

Blåränderna öste på framåt påhejade av publiken i hopp om ytterligare mål. Viljan fanns men det räckte inte hela vägen fram på den omtalade sista tredjedelen. Istället skulle Mia Persson få ett skottläge i slutminuten där hon satte bollen till 5-1 via ribban.

Men Stadion-publiken skulle ändå få jubla en sista gång. Tilde Lindwall fick en fin boll i djupled och slog ett inspel som Mukasa tippade ut i straffområdet. På returen fanns sedan Tove Almqvist på plats och dunkade in bollen i nättaket.

En positiv avrundning på en förväntat knepig match där Rosengård också var numret större och vann helt rättvist. Nu gäller det att ladda om snabbt då en ny match väntar mot Vittsjö på bortaplan. Då hoppas vi på att poängkontot för året öppnas och allra helst med en trea.

15 april, fredag 16:00Stockholms Stadion